Папа: не біймося різноманітності харизм у Церкві
  • Срд, 03/01/2024 - 15:16

У січні, коли відбувається Тиждень молитов за єдність християн, Папа Франциск заохочує молитися за те, щоб у Церкві цінувалося різноманіття дарів і обрядів.

«Ми не повинні боятися розмаїття харизм у Церкві. Навпаки, слід радіти, що можемо жити цією різноманітністю», – наголошує Папа Франциск у відеоролику, в якому представляє свій молитовний намір, призначений на січень. На початку 2024 року Святіший Отець закликає молитися за те, «щоб Святий Дух допоміг нам розпізнавати дар різних харизм в християнських спільнотах і відкривати багатство розмаїтих обрядових традицій в лоні Католицької Церкви».

«Вже в перших християнських спільнотах були активно присутніми розмаїття та єдність і перебували в напруженні, щоб вирішуватися на вищому рівні», – нагадує Святіший Отець на початку ролика. На тлі відеоряду, що представляє як розмаїття традицій і служінь всередині Католицької Церкви, так і багатство традицій інших конфесій, він стверджує, що для того, щоб чинити поступ на дорозі віри, ми потребуємо також екуменічного діалогу. «Не як чогось, що збиває з пантелику та творить плутанину, але як дару, який Бог дає християнській спільноті, щоб вона зростала як одне тіло – Христове тіло», – підкреслює Наступник святого Петра. Як підтвердження цього, Папа Франциск вказує на досвід Східних Католицьких Церков, які «мають деякі свої власні традиції, деякі особливі обряди, але зберігають єдність віри». Варто підкреслити, що саме в січні християни різних конфесій проводять Тиждень молитов за єдність.

Лейтмотивом відеролика є хрест, символ єдності та різноманітності. Бачимо його і на вершинах гір чи у храмах, на дверях і на грудях: щоразу він супроводжує багатство різних спільнот у їхніх відмінностях. «Якщо піддамося проводові Святого Духа, то багатства, розмаїття ніколи не ставатимуть причиною конфлікту. Святий Дух нагадує нам, що в першу чергу ми – любі Божі діти. Всі рівні в любові Бога та всі різні», – підкреслює Папа Франциск.