Папа: Нехай же розвіються темні хмари війни
  • Суб, 02/09/2023 - 17:19

У своїй першій промові в Монголії Папа Франциск закликав азійську країну відігравати свою важливу роль у дбанні про стабільність у світі, похваливши її за дбання про довкілля та зусилля задля непоширення ядерної зброї. Він також закликав релігії до співпраці, зокрема, в боротьбі з корупцією, яка здатна збіднити цілі народи.

«Для мене велика честь бути тут, я щасливий, що потрапив на цю захопливу і простору землю, до цього народу, який добре знає сенс і цінність подорожі. Про це свідчать його традиційні житла – ґери, прекрасні мандрівні оселі», – цими словами Папа Франциск розпочав свою першу промову в Монголії, яку він виголосив зустрічаючись у суботу, 2 вересня 2023 р., з представниками влади, дипломатичного корпусу та громадянського суспільства.

Другий день перебування Святішого Отця в Монголії розпочався приватною Святою Месою в каплиці Апостольської префектури в Улан-Баторі, після чого він від’їхав на площу Сухе-Батора, головну площу столиці, де відбулася офіційна церемонією привітання, після якої Папа здійснив візит ввічливості до Глави Держави, по звершенні якої зустрівся з представниками влади, громадянського суспільства та дипломатичного корпусу в розташованому поруч Урядовому Палаці. Там також відбулася зустріч зі Спікером Великого державного хуралу (парламенту) та Главою Уряду.

На знак зміцнення стосунків

Папа побудував свою промову навколо традиційної монгольської юрти-ґера, зазначивши, що з пошаною входить до неї. І як належить гостеві, приносить подарунки. У контексті згадки 30-річчя листа тодішнього міністра закордонних справ про зміцнення двосторонніх стосунків, він згадав про те, як 777 років тому папський посланець вручив третьому монгольському імператорові Ґуюку лист Папи Інокентія IV. Відповідь Великого Хана зберігається у Ватиканських музеях, і Святіший Отець привіз факсимільну копію високої якості як «знак давньої дружби, що зростає та оновлюється».

Погляд, що обіймає горизонт

Як зауважив далі Папа, ґери заохочують нас обіймати поглядом широкий горизонт, який нас оточує. «Неосяжні простори ваших регіонів, від пустелі Ґобі до степу, від великих лук до хвойних лісів і гірських хребтів Алтаю та Хангаю, з незліченними петлями водотоків, які з висоти виглядають як вишукані візерунки на старовинних тканинах, є дзеркалом величі і краси всієї планети, покликаної бути гостинним садом», – сказав він, ділячись думками про те, як мудрість, «накопичена поколіннями розважливих тваринників, які завжди намагалися не порушити крихку рівновагу екосистеми», може навчити сьогоднішню людину не закриватися у пошуках короткозорих інтересів. «Юрти, – додав у цьому контексті Папа, – це житлові приміщення, які сьогодні можна назвати “розумними” та “зеленими”, оскільки вони універсальні, багатофункціональні та мають нульовий вплив на навколишнє середовище».

Діалог між традицією та сучасністю

Повсюдна присутність юрт, як у сільській місцевості, так і в урбанізованих центрах, словами Святішого Отця, свідчать про «цінний взаємозв’язок між традицією та сучасністю». Це стало нагодою підкреслити важливість дбання про коріння і діалог між поколіннями, відкриваючись одночасно на глобальні виклики розвитку й демократії. «Дійсно, сьогоднішня Монголія з її розгалуженою мережею дипломатичних стосунків, активним членством в Організації Об'єднаних Націй та відданістю правам людини і миру відіграє важливу роль в центрі великого азійського континенту та на міжнародній арені», – сказав він, відзначивши зусилля у сфері непоширення ядерної зброї, а також скасування смертної кари.

Майбутнє миру

Той факт, що ґер легко пристосовується до різних кліматичних ситуацій, даючи змогу заселяти розлогі території, у контексті 860-річчя народження Чингізхана, став нагодою згадати про період, коли монгольська імперія поширилася на значну територію, на якій різні народи зуміли об’єднати свої таланти для спільного розвитку. «Дав би Бог, щоб на землі, спустошеній надто великою кількістю конфліктів, були відтворені також і сьогодні, в пошані до міжнародного права, умови того, що колись було pax mongolica, тобто відсутність конфліктів», – сказав Папа, побажавши: «Нехай же розвіються темні хмари війни, щоб їх змело рішуче прагнення до загального братерства, в якому напруженість долається на основі зустрічей і діалогу, й усім гарантуються основоположні права!».

Погляд, скерований вгору

Ще однією особливістю юрти є те, що ввійшовши в неї, погляд скеровується вгору, де є кругле вікно, крізь яке входить світло та можна споглядати небо. І це стало спонукою вказати на відкритість на релігійність і звернути увагу на загрози, які несе «дух споживацтва», що сьогодні не тільки породжує різні прояви несправедливості, але й «замикає в індивідуалізмі, що забувається про інших і про отримані добрі традиції». «Релігії, натомість, коли спираються на свою первісну духовну спадщину і не зіпсовані сектантськими викривленнями, є надійною опорою в побудові здорових і процвітаючих суспільств, де віруючі прагнуть, щоб громадянське співіснування і політичне планування дедалі більше служили загальному благу, а також є запобіжником від небезпечного хробака корупції», – зазначив Святіший Отець, наголошуючи, що корупція є «серйозною загрозою для розвитку будь-якої групи людей», спроможною «збіднити цілі народи».

Взаємна пошана

«Поглядом, зверненим угору, і широким кругозором відзначалися чимало ваших давніх лідерів, які демонстрували неабияку здатність інтегрувати різні голоси та досвід, зокрема й з релігійної точки зору», – вів далі Наступник святого Петра, зауваживши, що в давній столиці Каракорумі були святині різних релігій, включаючи й християнську. Тож природньо, що після подолання атеїстичної ідеології, теперішня конституція відзначається свободою мислення та релігії, визнаючи цінність гармонії між віруючими різних віровизнань, кожне з яких роблять свій внесок «у моральний і духовний поступ народів». «У цьому сенсі монгольська католицька громада рада і надалі робити свій внесок. Трохи більше тридцяти років тому вона почала сповідувати свою віру в юрті, і теперішній собор, розташований у цьому великому місті, також нагадує її обриси», – зауважив Папа, підкреслюючи, що це є ознакою прагнення Церкви розділити свою діяльність в дусі братерського служіння з монгольським народом.

«Гасло, обране для цієї нашої важливої зустрічі, "Надіятися разом", якраз виражає потенціал, закладений у тому, щоб йти разом з іншими, у взаємній повазі та синергії заради спільного блага. Католицька Церква, давня інституція, поширена майже в кожній країні, є свідком благородної і плідної духовної традиції, яка сприяла розвитку цілих народів у багатьох сферах людського життя, від науки до літератури, від мистецтва до політики. Я впевнений, що монгольські католики також готові і будуть готові зробити свій внесок у побудову процвітаючого і безпечного суспільства, в діалозі та співпраці з усіма складовими, які населяють цю велику, поціловану небом землю», – підсумував Святіший Отець.