Папа: паломництва є бальзамом на рани багатьох хворих та потребуючих
  • Птн, 15/12/2023 - 11:11

Зустрічаючись із членами Італійської національної асоціації перевезення хворих до Лурду та інших санктуаріїв, Святіший Отець підкреслив вагомі риси паломництва.

У четвер, 14 грудня 2023 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції членів Італійської національної асоціації перевезення хворих до Лурду та санктуаріїв (UNITALSI), яка цьогоріч святкує 120-ліття від свого заснування, та їхніх підопічних. У своєму слові Святіший Отець подякував за їхню працю, звертаючи увагу на марійський вимір паломництва.

Досвід паломництва

Папа пригадав історію створення асоціації, пов’язану із Джованні Баттістою Томассі, який під час паломництва до Лурду наново відкрив для себе «глибокий сенс свого буття, силу своєї віри» у період хвороби та суїцидальних намірів. «Навіть сьогодні паломництва, які ви організовуєте, є бальзамом на рани багатьох людей з інвалідністю, хворих, літніх чи потребуючих людей, яких ви супроводжуєте до Лурду й інших великих святинь в Італії та за її межами. У паломниках – як і у всіх нас у цьому світі – відбивається обличчя Христа, Який взяв на себе нашу неміч, щоб наділити її силою Воскресіння», – зауважив Святіший Отець.

 

Знак інклюзивної Церкви

«Ваша асоціація, широко розповсюджена і глибоко вкорінена по всій Італії, забезпечує точку опори для сімей і громад, виконуючи функцію охоронця життя в період слабкості. В той же час, вона здійснює працю євангелізації та апостольства», – вів далі Папа Франциск, додаючи, що це євангельська мова, яка може промовляти до кожного. За його словами, досвід паломництва містить в собі важливі цінності, а праця асоціації пропонує спільний шлях різних груп населення, що є знаком Церкви, яка нікого не бажає залишити позаду. «Нехай Боже слово завжди буде вашою поживою і вашим “посохом”, підтримуючи вас у дорозі, щоб ви не похитнулися навіть тоді, коли дорога стає важкою і сили, здається, залишають вас», – побажав Святіший Отець.

Довіра до Діви Марії

Відтак Папа звернув увагу на присутню фігурку Богородиці з Лурду, яка в ювілейний рік відвідує місцеві відділи асоціації, залучаючи тисячі людей в церквах, лікарнях, притулках для людей похилого віку та в'язницях. Він закликав довіряти Богородиці, кладучи до її ніг труди, страждання та власний біль. «У ці передріздвяні дні постать Марії стає для нас ще більш ріднішою, ближчою: подивімося на Неї і дозвольмо, щоб Вона поглянула на нас, щоб навчитися говорити “так”, без страху приймати Божі плани, піклуватися про найменших і найбеззахисніших. Нехай вона, Мати-паломниця у вірі та надії, супроводжує кроки вашої асоціації», – побажав на завершення Святіший Отець.