Папа перед “Ангел Господній” про спілкування святих (повний текст)
  • Суб, 01/11/2014 - 16:52

На фундаментальну істину християнської віри – спілкування святих – вказав Папа під час своїх роздумів перед молитвою “Ангел Господній” 1 листопада 2014 року на торжество Всіх Святих.

“Перші два дні листопада є для всіх нас інтенсивним моментом віри, молитви та роздумів про “останні речі” життя. – нагадав Папа Франциск. – Святкуючи  торжество Всіх Святих і згадуючи всіх померлих, Церква здійснює паломництво по землі та виявляє в літургії духовний зв’язок, який її поєднує з Небесної Церквою. Сьогодні ми дякуємо Богові за незліченну безліч святих різного віку, чоловіків і жінок, звичайних, простих, іноді “останніх” для всього світу, але “перших” для Бога. Водночас, відвідуючи кладовище, ми згадуємо наших близьких померлих. Це джерело великої розради думати, що вони знаходяться поруч з Дівою Марією, апостолами, мучениками і всіма святими у Небі!

Сьогоднішнє торжество, таким чином, допомагає нам зрозуміти фундаментальну істину християнської віри, яку сповідуємо в “Символі віри” – спілкування святих. Що означає цей вислів – спілкування святих? Це спілкування, яке народжується з віри і об’єднує всіх тих, хто належить Христу міццю хрещення. Це духовний союз – ми всі об’єднані між собою – який не порушується з моментом смерті, але продовжує існувати в іншому житті. Насправді існує нерозривний зв’язок між нами, які живуть в цьому світі, і тими, хто переступив поріг смерті. Тут, на землі, разом з тими, хто увійшов у вічність, ми формуємо одну велику родину. Йдеться про дійсно сімейний зв’язок.

Ці гарні стосунки, прекрасне спілкування між Небом і землею проявляються у більш високій і інтенсивній формі в літургії, і особливо в Євхаристії, яка є вираженням і виконанням найглибшого союзу між членами Церкви. В Євхаристії ми зустрічаємо живого Ісуса і його силу, і через Нього ми входимо в спілкування з нашими братами у вірі, тими, хто живе з нами тут, на землі, і тими, хто випередив нас на шляху в подальше життя, життя нескінченне. Ця реальність наповнює нас радістю: прекрасно, коли є так багато братів і сестер по вірі, які йдуть поруч з нами, підтримують нас, і ми разом подорожуємо по тій же дорозі до Неба. І приємно знати, що є інші брати, які вже досягли неба, вони чекають нас і моляться за нас, щоб ми могли разом у вічності споглядати славне і милосердне обличчя Отця.

У великому співтоваристві святих Бог побажав залишити перше місце Матері Ісуса. Марія знаходиться в центрі спілкування святих на варті унікального зв’язку Вселенської Церкви з Христом, зв’язку між членами однієї сім’ї. Вона – Мати, наша Мати. Для тих, хто хоче йти за Ісусом по дорозі Євангелія, вона є надійним керівником, тому що вона – перша учениця Христа. Вона уважна і турботлива Матір, якій можна довірити кожне бажання і потребу.

Молимося разом до Цариці Всіх Святих, щоб вона допомогла нам відповісти зі щедрістю і вірністю Богові, Який закликає нас бути святими, бо Він є святий (пор. Лев. 19, 2; Мт. 5, 48)”, – сказав Папа.

Папа нагадав, що сьогодні вирушить на римські кладовища, щоб звершити там св. Літургію за померлих і духовно об’єднатися з усіма, хто молиться за своїх померлих близьких.

Джерело: http://popefrancis.org.ua