Папа: постійно думаю про жертви, особливо цивільні, в Україні
  • Нед, 28/01/2024 - 15:11
В останню неділю січня, позначену присутністю на площі Святого Петра у Ватикані наймолодших римлян з їхнім закликом до миру, Папа Франциск згадав про Україну, про Близький Схід, про М’янму, про Гаїті та інші частини світу, спраглі цього дару. Він також висловив солідарність з хворими на проказу й тими, хто їм допомагає.

«Вже три роки лемент болю та брязкіт зброї витісняють усмішку, яка є характерною рисою народу М'янми. Тому я приєднуюся до заклику деяких бірманських єпископів, "щоб зброя знищення була перетворена на знаряддя для зростання в людяності та справедливості". Мир – це шлях, і я запрошую всі залучені сторони зробити кроки діалогу та облачитися в розуміння, щоб земля М'янми досягла мети братерського примирення. Нехай буде дозволено проходження гуманітарної допомоги для забезпечення необхідного для кожної людини», – закликав Папа Франциск, промовляючи до учасників недільної молитви, які опівдні 28 січня 2024 р. зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, а тоді додав:

«І нехай те ж саме станеться на Близькому Сході, в Палестині та Ізраїлі, і скрізь, де ведуться бойові дії: нехай же виявиться пошана до населення! Я завжди з глибокою скорботою думаю про всі жертви, особливо про цивільні, спричинені війною в Україні. Будь ласка, нехай буде вислухане їхнє волання про мир: крик людей, які втомилися від насильства і прагнуть, щоб зупинилася війна, яка є катастрофою для народів і поразкою для всього людства!».

Молитва за Гаїті та християн Туреччини

Крім того, звертаючись до паломників, Святіший Отець зазначив, що з великим полегшенням довідався про звільнення черниць та інших люжей, які були викрадені разом з ними на Гаїті минулого тижня. «Я закликаю звільнити всіх викрадених і покласти край усім формам насильства; нехай усі роблять свій внесок у мирний розвиток країни, для чого необхідна нова підтримка з боку міжнародної спільноти», – сказав він, скерувавши також думку до Туреччини, де під час Євхаристійного богослужіння була атакована громада храму Пресвятої Марії в Стамбулі, через що загинула одна людина, кілька інших отримали поранення.

Солідарність з хворими

Папа Франциск також не оминув увагою того, що останньої неділі січня відзначається Всесвітній день солідарності з хворими на проказу. «Підтримую всіх, хто бере участь у порятунку та соціальній реінтеграції людей, уражених цією хворобою, яка, хоч і йде на спад, досі залишається однією з тих, що викликає найбільший страх і вражає найбідніших та наймаргіналізованіших людей», – сказав він.

Дитячий заклик до миру

Врешті, на завершення недільної зустрічі з вірними, Святіший Отець передав слово представникам Дитячої Католицької акції Римської дієцезії, двоє з яких стояли поруч із ним. «Дякую за вашу присутність! І дякую за ваші зусилля, спрямовані на будування кращого суспільства», – сказав він, запрошуючи послухати їхнє послання миру.

«Мир у головах!» – під таким гаслом відбувся щорічний «Караван миру», який в останню неділю січня, місяця, який розпочинається Всесвітнім днем миру, збирає дітей і підлітків, що беруть участь у душпастирських програмах Католицької акції в Римській дієцезії, щоби на ввесь Рим та цілий світ заявити про глибоке прагнення миру, підтверджуючи його жестами конкретної солідарності.

Перед проказуванням молитви «Ангел Господній» вони знову наповнили своїм гамором вулиці поблизу Ватикану та площу Святого Петра. Як звичайно, кілька з цих дітей приєдналися до Святішого Отця, щоби з вікна Апостольського палацу зачитати своє послання миру. «У наші дні важко думати про мир, багато воєн точаться навіть поруч з нами: здається, що нікому немає діла до будування миру», – йдеться у зверненні дітей до Папи, укладачі якого запевняють: «Ми натомість прагнемо бути на стороні миру, стараючись у своєму незначному масштабі гасити вогонь ненависті та насильства».