Папа прийняв на аудієнції кардинала Берка
  • Суб, 30/12/2023 - 13:44

Папа Франциск учора прийняв на аудієнції кардинала Реймонда Лео Берка, колишнього префекта Верховного Трибуналу Апостольської Сигнатури, через кілька тижнів після повідомлень про його контроверсійні рішення щодо 75-річного ієрарха зі США.

Прес-служби Апостольської Столиці коротко інформує про те, що Папа зустрівся з кардиналом Берком та подає кілька світлин. Не повідомляють ні причини, ні тривалості чи подробиць аудієнції. Сам кардинал відмовився коментувати зустріч зі Святішим Отцем.

Нещодавно кардинал Реймонд Лео Берк був символічно покараний Папою. Франциск позбавив його права безкоштовно жити у помешканні в Римі та отримувати зарплатню кардиналів – колишніх членів Курії. Оренду приміщення Берку доведеться платити з власних коштів, що, за даними італійських ЗМІ, обійдеться йому в кілька тисяч євро на місяць.

Рішення Франциска нібито було прийняте у відповідь на ставлення кардинала, яке Папа сприймає як неприхильне або відверто вороже.

У 2016 році кардинал Берк разом із трьома іншими ієрархами поставив Франциску запитання, так звані dubia, щодо апостольського повчання Amoris laetitia. Однак відповіді не отримав.

У 2021 році він видав заяву з 19 пунктів щодо motu proprio Traditionis custodes Папи Франциска, в якій назвав обмеження Святого Престолу щодо традиційної латинської Святої Літургії “суворими і революційними” і поставив під сумнів скасування використання цього обряду.

Цього літа кардинал надіслав чергові dubia, запитуючи, зокрема, про благословення одностатевих зв’язків. На запитання, під яким підписалося ще четверо інших кардиналів, Франциск дав відповідь, але, на думку кардиналів, – нечітку. Тому вони звернулися до Папи за роз’ясненням, але він його не надав.

На початку жовтня, перед самим початком Синоду про Синодальність, кардинали опублікували свої dubia, як перші, так і другі. У відповідь на це Ватикан опублікував папські відповіді, а кардинал Віктор Мануель Фернандес звинуватив кардиналів у тому, що вони ставляться до Франциска “як до хлопчика на побігеньках”. Як він пізніше підкреслив, вони не мали на меті атакувати самого Франциска. Після цього кардинал Берк наголосив, що запитання стосуються “виключно овічної доктрини та дисципліни Церкви, а не програми Папи”. Але незабаром з'явилися повідомлення про санкції проти кардинала Берка, які знайшли своє підтвердження в грудні.

Джерела: ekai.pl, pch24.pl.