Папа семінаристам: формація ніколи не закінчується
  • Суб, 17/02/2024 - 10:06

До відкритості на дію Святого Духа, уникаючи закам’янілості, заохотив Папа Франциск вихованців та формаційну команду неаполітанської архиєпископської духовної семінарії.

 

Формування священика, не лише богословське, але й людське та емоційне, лежить в центрі промови Папи Франциска до спільноти архиєпископської семінарії Неаполя, з якою він зустрівся з нагоди 90-ї річниці її інавгурації. Приймаючи її в п’ятницю, 16 лютого 2024 р., в Апостольському палаці у Ватикані, Святіший Отець вважав за краще поспілкуватися з гостями експромтом, а приготований текст вручив у письмовій формі. В ньому він, зокрема, відзначив присутність деяких подружніх пар, які беруть участь у формаційному процесі, оскільки, за його словами, священики також «потребують внеску тих, хто обрав шлях подружжя».

У слуханні Святого Духа

Насамперед, Папа дякує семінаристам «за те, що відповіли на заклик Господа і за готовність служити Його Церкві», а також заохочує щоденно підтримувати ентузіазм та відданість у слуханні Святого Духа. Формування, підкреслює він, ніколи не закінчується і подібне до «будівельного майданчика», який завжди відкритий. Такою, насамперед, є Церква, яка «постійно перебуває в русі, відкрита на новизну Святого Духа, долаючи спокусу збереження себе та власних інтересів», зосереджена на тому, що є суттєвим, а саме на проповідуванні Євангелія. «Цього вчить нас синодальна подорож, цього вимагає від нас безкомпромісне слухання Святого Духа та людей нашого часу, але це також те, чого вимагається від вас: бути готовими служити, – саме це означає “священнослужитель” – вміючи застосовувати стиль душпастирського розпізнання в кожній ситуації, знаючи, що всі ми, священики та миряни, перебуваємо в дорозі до повноти, що ми є робітниками на відкритому будівництві», – закликає він.

Ставати «новим створінням»

Ми не можемо пропонувати людям «монолітні і заздалегідь заготовлені відповіді», застерігає Папа Франциск, підкреслюючи, що найголовніше – це з близькістю звіщати Боже милосердя і вдосконалювати «мистецтво розпізнавання». І навіть шлях формування священика є будівельним майданчиком, на якому кожна людина покликана пізнавати себе в світлі істини, дозволяючи Господеві діяти у її житті. «Як на будівельному майданчику, – пояснив він, – Святий Дух спочатку прийде, щоб зруйнувати ті аспекти, ті переконання, той стиль і навіть ті непослідовні уявлення про віру та служіння, які заважають зростати згідно з Євангелієм; потім той самий Дух, очистивши внутрішню фальш, дасть нове серце, збудує життя згідно зі стилем Ісуса, зробить новими створіннями та учнями-місіонерами».

Готові посвячуватися іншим

У контексті великопосного періоду, який щойно розпочався та закликає до навернення й оновлення, Папа заохочує семінаристів вчитися стилю життя, який допоможе їм стати священиками, «здатними віддавати себе іншим та бути уважними до найубогіших», наново відкриваючи смак поміркованості. «Не дозвольте себе обманути культові іміджу та зовнішнього вигляду, але дбайте про внутрішнє життя; дбайте про справедливість і створіння, актуальні та пекучі питання на вашій землі, яка очікує від Церкви сміливих слів та пророчих знаків у цьому сенсі; живіть у мирі та злагоді, долаючи поділи та навчаючись жити у братерстві зі смиренням», – побажав Святіший Отець, підсумувавши: «Братерство – це, особливо сьогодні, одне з найбільших свідчень, яке ми можемо запропонувати світові».