Папа учасникам італійського Біблійного тижня: Завіт з Богом охоплює всіх
  • Чтв, 07/09/2023 - 15:07
Зустрічаючись із учасниками XLVII італійського Національного біблійного тижня, Святіший Отець зосередився на Синайському завіті, а також на біблійних союзами з Ноєм та Авраамом.

У четвер, 7 вересня, Папа Франциск прийняв на аудієнції членів Італійської біблійної асоціації та викладачів Святого Письма, які зібралися в Римі на XLVII Національний біблійний тиждень. У своєму слові Святіший Отець роздумував над виміром Завіту, який лежить в основі теми цьогорічної зустрічі.

Універсальний вимір завіту

Говорячи про біблійний завіт між Богом та Ноєм, Папа Франциск зауважив чітке посилання на взаємини між людиною та творінням. «В історії про потоп (пор. Бут 6-9) Бог повертає надію і спасіння людству, спустошеному ненавистю і насильством, через справедливість патріарха. Ця справедливість сама у собі має невід'ємний екологічний вимір, що полягає у відкритті та пошані до ритмів, вписаних рукою Творця у природу», – сказав Святіший Отець, додаючи, що даний союз спонукає нас до справедливого та помірного використання ресурсів планети.

 

Наступним важливим завітом для трьох монотеїстичних релігій є завіт з Авраамом, що заохочує жити як брати на основі віри в єдиного Бога. Зрештою, третій завіт на Синаї є даром закону та вибрання Ізраїльського народу. «Насправді, в Біблії, всупереч будь-якій спокусі ексклюзивістського прочитання, партикуляризм обрання завжди функціонує як універсальне благо і ніколи не впадає у форми відокремлення чи виключення. Бог ніколи не обирає когось, щоб виключити інших, але завжди для того, щоб включити всіх», – зауважив Папа.

Сприяючи єдності навколо Божого слова

Відтак Святіший Отець підкреслив цінність Національного біблійного тижня – спільна праця в служінні Слову, котра охоплює загальноцерковний та дієцезіальний виміри. «Дорогі друзі, ступайте вперед, продовжуйте свою місію в допомозі Божому люду живитися Словом, щоб Біблія дедалі більше ставала надбанням всіх: книгою народу Господнього, який через слухання переходить від розпорошеності та поділу до єдності», – сказав на завершення Папа Франциск.