Папа затвердив положення для діяльності Екзархату для українців в Італії
  • Пон, 28/08/2023 - 15:53

У рескприпті, виданому Дикастерією для Східних Церков за підсумками аудієнції префекта в Святішого Отця, подані норми, що визначають взаємодію Апостольського Екзархату для українців візантійського обряду в Італії з місцевою єпископською конференцією та італійськими дієцезіями і єпархіями.

У понеділок, 28 серпня 2023 р., у Ватикані оприлюднено «Окремі норми для Апостольського Екзархату для українців-католиків візантійського обряду в Італії», які вийшли у формі рескрипту «Ex Audientia Sanctissimi». У преамбулі до документа зазначається, що Папа Франциск під час аудієнції, наданої 23 червня 2023 року архиєпископові Клаудіо Ґуджеротті, Префектові Дикастерії для Східних Церков, «беручи до уваги, що збереження своєї рідної ідентичності є корисним для витривалості та зростання у католицькій вірі», підтримав пропозицію про затвердження деяких положень, покликаних допомогти в організації плідної опіки над вірними, що належать до екзархату, що був заснований 11 липня 2019 року.

Перший артикул дає визначення Апостольського Екзархату для українців візантійського обряду в Італії, до якого належать вірні УГКЦ «з постійним або тимчасовим місцем проживання в Італії». Цим екзархатом від імені Святішого Отця управляє Апостольський Екзарх, який є «повноправним членом Єпископської Конференції Італії», а тому підпорядковується правилам, що регулюють її діяльність. Виконуючи свій уряд, він «повинен підтримувати тісні зв’язки сопричастя та координації з єпископами італійських дієцезій та єпархій, на території яких» присутні структури екзархату.

Для заснування персональних парафій Екзарх повинен заслухати думку дотичних єпископів місця, після чого – проінформувати Дикастерію для Східних Церков. Також визначається, що священнослужителі екзархату повинні плекати зв’язки єдності із священниками італійських дієцезій чи єпархій, на території яких вони здійснюють своє служіння, а «душпастирське служіння чи перебування з мотивів навчання в Італії пресвітерів, приписаних до Української Греко-Католицької Церкви свого права, регулюються угодами, відповідно до зразків, встановлених Єпископською Конференцією Італії, між відповідними ієрархами та Екзархом», а якщо ці угоди укладаються з італійським дієцезіальним або єпархіальним єпископом, потрібно отримати дозвіл від Екзарха.

Крім того, з дозволу Дикастерії для Східних Церков Екзарх може засновувати нові Інститути Богопосвяченого життя та Товариства Апостольського життя.