Папа зустрівся з проводом Ради Єпископських Конференцій Європи
  • Втр, 27/06/2023 - 15:42

Провідники континентального об’єднання католицьких єпископатів представили Папі Франциску діяльність Ради, напрацювання другого етапу синодального процесу та актуальні виклики, передавши лист від учасників зустрічі генеральних секретарів європейських єпископатів.

В суботу, 24 червня 2023 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції в Апостольському палаці у Ватикані очільників Ради Єпископських Конференцій Європи. Комюніке за підсумками цієї зустрічі прес-служба континентального об’єднання єпископатів поширила в понеділок, 26 червня. В ньому зазначається, що щорічна зустріч зі Святішим Отцем стала нагодою представити діяльність РЄКЄ та окреслити пріоритети Церкви на континенті. Серед тем, які обговорювалися, були також напрацювання континентальної асамблеї Синоду, що від 5 до12 лютого відбувалася в Празі, деякі екуменічні питання, виклики, пов’язані з війною в Україні та зусилля Церкви, спрямовані на прийняття та духовний супровід численних біженців.

В повідомленні читаємо, що на початку зустрічі Голова РЄКЄ архиєпископ Ґінтарас Ґрушас вручив Папі лист, підписаний усіма генеральними секретарями європейських єпископатів, які цими днями проводили спільну зустріч і виявили бажання переказати Святішому Отцеві свою близькість і молитву за швидке одужання після операції. Щорічна зустріч відбувалася від 22 до 25 червня в столиці Албанії місті Тірані на тему «Від “Ecclesia in Europa” до синоду про синодальність. Шлях Церкви в Європі через двадцять років після публікації Апостольського напоумлення святого Івана Павла ІІ».

Генеральні секретарі також подякували Папі Францискові за його постійні заклики покласти край війні в Україні та про «справедливий мир для українського народу». Вони також дякують за постійну увагу до проблем Європи, виявлену протягом понтифікату, згадуючи й про дві наступні європейські Апостольські подорожі – до Лісабона на СДМ від 2 до 6 серпня й до Марселя на завершення «Середземноморських днів» 23 вересня. В 20-ту річницю післясинодального Апостольського напоумлення святого Івана Павла ІІ «Ecclesia in Europa» автори листа підкреслюють, що вони вирішили поєднати цей «пророчий документ», який народився в синодальному процесі, із теперішнім синодальним шляхом, в який залучена вся Церква, «щоби разом прямувати вперед і свідчити, що Христос є надією для Європи».

Крім розмови з Папою, очільники Ради Єпископських Конференцій Європи проводять різні зустрічі в деяких дикастеріях Римської Курії.