Північна Ірландія: аборт аж до народження?
  • Пон, 24/02/2020 - 16:43

1875 людей із синдромом Дауна та їхні сім'ї закликають прем'єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона відмовитися від роботи над запровадженням в Північній Ірландії селективного аборту через неповносправність дитини. Згідно з організацією захисників зачатого життя: пропозиції британського уряду виходять далеко за межі чинного закону про аборти в Англії, Уельсі та Шотландії.

Британський уряд пропонує аборт аж до пологів у випадку «важкої недорозвиненості, включаючи психічну або фізичну неповноцінність, яка може значно скоротити тривалість або якість життя дитини». Тому ймовірно, що згідно із запропонованим формулюванням, без чіткого положення, яке передбачає інше, аборти будуть доступні на практиці аж до народження дитини. Також у випадку виявлення такого типу неповносправності, який можна виправити, наприклад, розщеплення губи, додатковий палець або клишоногість.

Сьогодні у Північній Ірландії селективний аборт через неповносправність, наприклад синдром Дауна, не дозволений, і тому є надзвичайно рідкісним. Інакшою є ситуація в Англії та Уельсі, де помирає більшість дітей, які мають пренатальні дослідження, що підтверджують синдром Дауна.

Як стверджує Лінн Мюррей, прессекретар організації «Don's Screen Us Out», що бореться за життя дітей із синдромом Дауна: «Реалізація цих пропозицій, ймовірно, призведе до значного збільшення абортів у випадку вроджених вад та зменшення чисельності нашого вже й так дуже малого суспільства». І додала: «Люди прагнуть рівності після народження дітей, але не раніше. Неповносправні діти найбільше ризикують втратити життя до народження, де селекційні дослідження та аборти є нормами поведінки. Північна Ірландія захищає їхні права і ми хочемо, щоби так залишилося».

Громадська організація «Right to life» стверджує, що британський уряд приховує подробиці, що стосуються абортів в Англії та Уельсі. Наприклад, немає відкритого доступу до статистики щодо абортів через такі вади як синдром тарсального каналу, клишоногість або молотоподібний палець.