Північна Ірландія: Церква “деклерикалізує” похорони
  • Втр, 31/10/2023 - 13:47

У відповідь на брак покликань Католицька Церква Північної Ірландії прийняла вражаюче рішення... Відтепер заупокійну літургію зможуть самостійно відправляти миряни. Звісно ж, Пресвяту Жертву вони звершувати не будуть – але, як попереджають священнослужителі, не виключено, що остання вже регулярно не супроводжуватиме обряд поховання. Про це повідомляє pch24.pl.

Католицька Церква Північної Ірландії вперше у своїй історії призначила мирян служителями похорону. Вони не мають священничої влади, що дозволяє відправляти Святу Літургію, але провадитимуть богослужіння в храмі. Після похоронних церемоній вони також провадитимуть молитву на могилі чи в крематорії.

Церемонія похорону включає Святу Літургію, яку може відправляти лише рукоположений священник. Оскільки за країніх 30 років так мало чоловіків стали священниками, єпископ Деррі Донал Маккеоун застеріг, що вже незабаром відправлення літургії в рамках похорону може “перестати бути нормою”.

Ієрарх закликав вірних допомагати священникам, яких стає все менше, справлятися і надмірною кількістю обов’язків. На заклик відгукнулася група  бажаючих і на приватній церемонії в Белфасті 29 мирян-служителів були офіційно призначені на свої посади. Волонтери пройшли літургійну підготовку, а також вчилися допомагати людям у жалобі.

Єпархії Даун і Коннор першими в Північній Ірландії реалізовують програму призначення мирян для проведення поховання. Єпископ Маккеоун, який обіймає обидві катедри , застерігає, що через два десятиліття у 86 парафіях може працювати лише близько 24 священників. Багато дієцезій користуються підтримкою священників-емеритів, які регулярно повертаються до вівтаря, щоби допомагати молодому духовенству. Серед них 88-річний канонік Джон Маккенна, який продовжує щодня служити літургію. Його профіль нещодавно представила ВВС. Як він сказав у розмові з журналістом: “Я б ніколи не пропустив Святу Літургію. Я її обожнюю ”.

О. Маккенна, еезважаючи на свій вік, не має наміру залишати щоденну роботу на парафії. “Це частина покликання”, — пояснює він, додаючи, що він був би “дуже нещасливий”, якби настав час, коли він не зможе відправляти Літургію. Він походить із побожної родини, в якій щоденною практикою була Свята Літургія і молитва на вервиці. Він закінчив нині вже неіснуючу семінарію в коледжі Святого Кірана в Кілкенні.

“Колись мати сина, який став священником, було великим привілеєм для сім’ї, – зазначає о. Маккенна. – Зараз панує зовсім інша культура, – додає він, описуючи занепад покликань як “дуже, дуже сумний” процес. Він вважає, що повідомлення про жорстоке поводження з дітьми в Католицькій Церкві є “головною причиною”, чому так мало молодих людей обирає цей шлях життя. О. МакКенна побоюється, що через масштабність суперечок навколо Церкви батьки можуть знеохочувати своїх синів приймати  священничі свячення.

Католицька преса в Ірландії повідомляє про 15 нових семінаристів, що свідчить про деяке збільшення порівняно з крайніми роками. Проте, як зазначає 88-річний священник, це “крапля в морі потреб”, тому, на його думку, “потрібне” більше залучення мирян до обрядових обов’язків. У листопаді ще 44 волонтери з парафії Клогер розпочнуть навчання на похоронних служителів-мирян.