Понад 360 мільйонів християн зіштовхуються з переслідуваннями у світі – Звіт Open Doors
  • Пон, 08/01/2024 - 14:56

Сьогодні понад 360 мільйонів християн зазнають високого рівня переслідувань і дискримінації за свою віру. Лише в топ-50 списку Всесвітнього спостереження Open Doors 312 мільйонів християн стикаються з дуже високими або екстремальними рівнями.

 

Минулого року за віру було вбито 5621 християнина. 90% з них були лише з Нігерії. Величезне зростання насильства в Нігерії та країнах Африки на південь від Сахари призвело до того, що за останні 5 років більше християн втратило життя. У 2023 році християн було вбито на 80% більше, ніж п’ять років тому (3066).

 

Цей огляд тенденцій переслідувань дає певне розуміння досвіду християн, які йдуть за Ісусом, незважаючи на ціну.

 

Насильство проти християн в Африці на південь від Сахари досягло нових висот

 

Джихадисти дестабілізують країни Західної та Центральної Африки. Цілі країни знаходяться під загрозою обвалу екстремістського насильства. 26 країн Африки на південь від Сахари зазнають високого рівня переслідувань; половина з них мають показники насильства в «надзвичайно високому» діапазоні.

 

Рух джихадистів, який прагне поширити шаріат на континенті, змусив християн постійно переміщатися з дому в табори для переміщених осіб або в інші країни. Небезпека, яка виникає внаслідок цього досвіду вимушеного переміщення, робить християн ще більш вразливими до подальшого насильства. Християнські жінки, зокрема, можуть легко стати мішенню для сексуального нападу, тоді як чоловіки мають більше шансів втратити життя.

 

Китайська модель гноблення поширюється в авторитарних державах

Очевидний успіх Китаю, особливо в економічному плані, приваблює багатьох лідерів у всьому світі. Обіцянка зростання та процвітання, а також здатність контролювати всі групи та осіб, які вважаються девіантними, викликала інтерес лідерів з усього світу, незалежно від їхнього ідеологічного походження.

 

Такі різноманітні країни, як Шрі-Ланка, М’янма та Малайзія, пішли цим самим авторитарним шляхом, приєднавшись до держав Центральної Азії, таких як Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан і Росія.

 

Саме існування християнських громад є шипом у м’язі режимів у багатьох із цих країн. Тим більше якщо християнські активісти підвищать свій голос, зриваючи спроби режиму контролювати своїх громадян. Використовуючи мову «стабільності» та «безпеки», автократи чинять величезний тиск на церковних лідерів у відповідь на їхні наполегливі заклики до поваги прав людини, вільної участі громадянського суспільства, верховенства права та прозорості виборів. Тих, хто відмовляється підтримувати правлячу партію, можуть затаврувати як «порушників спокою», «порушників спокою» чи навіть «терористів». Їм загрожує арешт, знесення церковних будівель і втрата церковної реєстрації.

 

Церква на Близькому Сході скорочена і все ще перебуває під тиском

Церква так і не змогла відновитися після підйому «Ісламської держави» та спроб екстремістів повністю знищити християнство.

 

Дискримінація та гноблення в поєднанні з руйнівним економічним занепадом означає, що церква втрачає надію, особливо для молоді.

 

У регіоні Левант на Близькому Сході (Ліван, Сирія, Ірак, Ізраїль/Палестинські території та Йорданія) християнська спільнота скорочується через позбавлення, дискримінацію та переслідування. З того часу, як угруповання «Ісламська держава» (ІД) прибуло на сцену, християни в цих районах Іраку та Сирії намагаються заробити на життя; Особливо молоді християни стикаються з високим рівнем безробіття та постійною ворожістю, що заохочує їх бажання емігрувати. Коли християнська еміграція зростає, церковні громади, як наслідок, послаблюються, позбавляються наступного покоління лідерів і сімей, і тому стають легшими мішенями для подальшої маргіналізації.

 

В інших місцях регіону було менше насильства, менше вбивств, але не кращі перспективи. Навернені в християнство з ісламу продовжують стикатися з сильним тиском з боку родини та громади.

 

Умови для Церкви погіршилися в Латинській Америці

У списку 2022 року три латиноамериканські країни входили до топ-50. У списку 2023 року їх тепер чотири: Нікарагуа посіла 50 місце у 2023 році, коли країна вперше опинилася в топ-50. Вона приєднується до Колумбії. (22), Куба (27) і Мексика (38).

 

Корумпована та неефективна влада створила простір для появи, зміцнення злочинних угруповань та етнічних лідерів, які стали причиною переслідувань, особливо в сільській місцевості та серед корінного населення.

 

Урядові репресії в Нікарагуа, Кубі та Венесуелі посилилися проти тих, кого вважають опозицією. Особливо в Нікарагуа комуністичні репресії проти церковних лідерів ставали дедалі помітнішими протягом року.

 

Місія Відкритих Дверей полягає в тому, щоб переслідувані християни не страждали самі, а були пов’язані зі всесвітньою церквою для підтримки та заохочення.

 

З 1993 року Всесвітній список спостереження показує масштаби та жорстокість переслідувань християн. За останні 30 років кількість країн, де християни зазнають сильного та надзвичайного рівня переслідувань, майже подвоїлася до 76 країн.

 

Віруючі в найнебезпечніших місцях на землі для християнства сміливі та рішучі. Їхня віра сильна. Інші спотикаються під тягарем величезного тиску; вони також знають, що вони не самотні. Незважаючи на темряву та труднощі переслідувань, Божа церква прогресує, а Його Царство зростає.