Попри різдвяний теракт, Держдеп США виключив Нігерію з переліку загроз свободі віросповідання
  • Пон, 08/01/2024 - 14:50

Коли два тижні тому світ святкував Різдво Христове, то нігерійські християни занурилися в траур. Майже дві сотні вірян загинули внаслідок страшних нападів терористів на християнські поселення. Це лише один епізод систематичного релігійного насилля в Нігерії, яке чинять ісламістські терористи. Попри це, нинішня американська адміністрація виключила Нігерію з переліку найбільших у світі порушників свободи віросповідання, який складає Державний Департамент США.

4 січня Держдеп оприлюднив оновлені дані щодо країн та урядів, які мають найбільше проблем зі свободою віросповідання. Це добре, що в цьому переліку згадані Росія, Китай, Іран і КНДР, але ігнорування нігерійських системних трагедій вказує на недостатню зацікавленість (чи свідоме ігнорування) переслідувань саме християн. Дуже важливо, що це сталося вже після масштабної розправи над християнами на Різдво.

Коли мова йде про релігійний терор в Нігерії, то згадують, найперше, ісламістів з Боко-Харам та бойовиків Фулані, однак порушення права на свободу віросповідання значно ширші. Влада в країні представлена переважно мусульманами (включно з президентом), які системно ігнорують дії ісламістів чи не реагують на попередження про майбутнє близьке загострення, інформує сайт Християни для України.

Ігнорування нігерійських проблем зі свободою віросповідання викликало обурення серед американських послідовників Христа та світських правозахисних організацій. Представник Міжнародного альянсу на захист свободи Шон Нельсон заявив про розчарування тим, що «адміністрація Байдена знову не визнала Нігерію країною, що викликає особливе занепокоєння через кричущі порушення релігійної свободи». Він закликав Конгрес виправити несправедливу ситуацію.

Комісія з питань міжнародної релігійної свободи США також висловила обурення через відсутність Нігерії в списку Держдепу, попри те, що Комісія рекомендувала включити її до цього переліку та навела численні докази релігійного терору. Її члени також закликали Конгрес втрутитися і скликати публічні слухання щодо невиконання Держдепартаментом рекомендацій.

Також слід зауважити, що у згаданому переліку Держдепу відсутня Індія, яка за останні роки багато разів фігурувала в різноманітних переліках переслідувачів християн. Правозахисна група Open Doors ставить її на 11 щабель у переліку 50 найбільш небезпечних для християн країн (навіть вище, ніж Китай). Націоналістичний уряд, який визначає бажаною релігією індуїзм, створив низку перешкод для церков і місій та ігнорує системне насилля щодо християн.