Повний текст папської катехези в середу 6 серпня
  • Птн, 08/08/2014 - 16:06

"Дорогі брати і сестри, доброго дня!

Під час попередніх катехез ми бачили, як Церква становить один люд, люд, що терпеливо і з любов’ю формується Богом. Ми всі покликані належати до цього люду. Сьогодні хочу вказати на новизну цього люду: йде мова про насправді новий люд, що будується на новому завіті, встановленому Ісусом у поєднанні з даром свого життя. Ця новизна не заперечує попередньої дорогі, і не протиставляється їй, а веде до її повноти.

1.Існує певна виняткова постать, що єднає Старий і Новий Заповіт. Це - Йоан Хреститель. Синоптичні Євангелія називають його «предтечею», тим хто готує до приходу Господа, переконуючи люд навертатись серцем і прийняти вже близьку розраду Господа. Для Євангелія Йоана він – «свідок», бо дозволяє нам розпізнати в Ісусі Того, Який приходить згори, щоб пробачити наші гріхи і зробити з свого люду свою Наречену, первісток нового людства. Йоан Хреститель як «предтеча» і «свідок» відіграє центральну роль у Святому Письмі загалом, як міст між обітницею Старого Завіту та її виконанням, між пророцтвами та їх реалізацією в Ісусі Христі. Своїм свідоцтвом Йоан вказує нам на Христа, заохочує, щоб ми за Ним пішли і прямо нам говорить, що це вимагає смирення, каяття і навернення.

2. Так само як Мойсей уклав завіт з Богом згідно закону, що отримав на Синаї, так і Ісус переказав своїм учням і натовпу на березі Галілейського озера нову науку, що починається Блаженствами. Мойсей дає на Синаї закон, а Ісус, Новий Мойсей дає новий закон на цій горі, на березі Галілейського озера. Вони – дорога вказана Богом як відповідь на вписане у серце людини прагнення щастя і удосконалення заповідей Старого Завіту. Ми звикли вчити на пам'ять десять заповідей – точно, ми всі їх вивчили на катехезі, але ми не звикли повторювати Блаженства! Спробуймо зараз їх пригадати і записати в наших серцях. Зробімо так: я скажу їх одне за одним, скажу одне, а ви його повторите. Згода?

Блаженні вбогі духом, бо їхнє Царство Небесне.

Блаженні засмучені, бо будуть утішені.

Блаженні тихі, бо вони успадкують землю.

Блаженні голодні та спраглі справедливості, бо вони наситяться.

Блаженні милосердні, бо вони зазнають милосердя.

Блаженні чисті серцем, бо вони побачать Бога.

Блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться.

Блаженні переслідувані за правду, бо їхнє Царство Небесне.

Блаженні ви, коли вас будуть зневажати, гонити та виговорювати всяке лихо на вас, обмовляючи мене ради.

Радійте й веселіться, бо нагорода ваша велика на небі.

Зробімо так! Я дам вам домашнє завдання: візьміть Євангеліє, те мале, яке завжди маєте носити з собою, і у п’ятому розділі Євангелія від Матея знайдете Блаженства. Сьогодні, або завтра вдома прочитайте їх! Йдеться про те, щоб їх не забувати, бо це Закон, який дає нам Ісус.

У цих словах міститься ціла новизна, яку приносить Христос: по суті Блаженства – портрет Ісуса, Його форма життя і це дорога до справжнього щастя, якою завдяки благодаті Ісуса, можемо йти також і ми.

3. Ісус переказує нам не лише новий закон, а також «кодекс» на основі якого будемо суджені. Нас судитимуть, коли настане кінець світу. Які тоді нам поставлять запитання? Яким буде протокол, на основі якого суддя нас судитиме? Знаходимо його у 25 розділі Євангелія від Матея. Сьогодні наше завдання – прочитати 5 розділ святого Матея – Блаженства і також 25. Там знайдемо питання, які нам поставлять в день суду. Не зможемо розраховувати на звання, кредити чи привілеї. Господь нас настільки впізнає, наскільки ми самі Його впізнали в бідному, голодному і потребуючому, що відкинутий на узбіччя, страждаючому і самотньому… Це один з головних критеріїв перевірки нашого християнського життя. Ісус нас заохочує, щоби ми порівнювали себе з ним кожного дня. Читаю Блаженства, міркуючи про те, яке має бути моє християнське життя, а потім роблю іспит сумління за допомогою 25 розділу св. Матея. Щодня: зробив те і те. Варто так робити. Це прості справи, але конкретні.

Дорогі друзі, новий завіт саме на цьому полягає: на розпізнаванні себе у Христі, огорненими Божим милосердям і співчуттям. Саме це наповнює наше серце радістю, і саме це робить наше життя прекрасним, а свідчення любові Бога до всіх братів, яких зустрічаємо щодня, стає правдоподібним.

Пам’ятайте про завдання: 5 і 25 розділ Євангелія св. Матея! Дякую!"