Представник Святого Престолу про роль жінок в розвитку сільської економіки
  • Птн, 15/03/2019 - 15:14

Виступаючи під час конференції «Зводити мости, а не стіни. Життя та праця жінок», монсеньйор Фернандо Чіка Арельяно вказав на вирішальну роль жінок у поширенні миру та досягненні Цілей сталого розвитку 2030.

«Зводити мости, а не стіни. Життя та праця жінок» – таку назву мала конференція, що відбулася в Римі 13 березня 2019 р., за ініціативою місцевої профспілки «Fai-CISL» (Італійська сільськогосподарська продовольча екологічна промислова федерація). Під час конференції, присвяченої темі праці жінок у сфері сільського господарства, виступив монсеньйор Фернандо Чіка Арельяно, Постійний Спостерігач Святого Престолу при Продовольчій та сільськогосподарській організації ООН (FAO), Міжнародному фондові сільськогосподарського розвитку (IFAD) та Світовій продовольчій програмі (WFP).

Роль жінок в будуванні миру

Доповідач розпочав свій виступ словами святого Павла VI, якими він звернувся до жінок з нагоди завершення Другого Ватиканського Собору: «Жінки всього світу, християнки, чи невіруючі, яким ввірене життя в цей важкий історичний момент, вам належить завдання врятувати мир у світі», – наголошував Вселенський Архиєрей. Монсеньйор Арельяно підкреслив, що ці слова, які є актуальними також і сьогодні, вказують на «високе, гарне й важке завдання» жінок.

Жінки – рушійна сила розвитку в сільських місцевостях

Він звернув особливу увагу на жінок, що проживають у сільській місцевості, зазначаючи, що вони «роблять великий внесок у сільську економіку, зокрема, в країнах, що розвиваються», і є «справжніми рушіями розвитку їхніх сімей і суспільства, в якому живуть, а тому відіграють вирішальну роль у досягненні Цілей сталого розвитку 2030».

Міжнародне право на захист жінок

Ватиканський представник підкреслив, що міжнародне право визнає великий внесок сільських жінок. Зокрема, він процитував Статтю 14 Конвенції про усунення всіх форм дискримінації щодо жінок, в якій зазначається, що держави-учасниці «беруть до уваги особливі проблеми, з якими зустрічаються жінки, що проживають у сільській місцевості, та значну роль, яку вони відіграють у забезпеченні економічного добробуту своїх сімей», та «вживають усіх відповідних заходів для ліквідації дискримінації щодо жінок у сільських регіонах, з тим, щоб на основі рівності чоловіків і жінок забезпечити їхню участь у розвитку сільських районів та в отриманні переваг від такого розвитку».

Утверджувати рівність, визнаючи відмінності

Але, на думку доповідача, цього недостатньо. В багатьох країнах порушуються права сільських жінок, а їхні потреби залишаються без уваги. «Крім того, дуже часто, – додав він, – сільські жінки працюють у сімейних підприємствах, не отримуючи жодної оплати, або отримують дуже мало й не мають жодного соціального забезпечення». Для того, аби покращити становище сільських жінок, на думку монсеньйора Фернандо Чіка Арельяно, потрібно стверджувати рівність основних прав чоловіків і жінок, що ґрунтуються на невід’ємній гідності людської особи.

Він додав на завершення, що утвердження рівності основних прав не повинно перешкоджати визнанню відмінностей між чоловіком і жінкою. «Власне, це розрізнення, – наголосив доповідач, – вказує на унікальність їхніх відмінностей і необхідність взаємодоповнення між ними».