Президент БФ "Карітас України": навіть через вісім місяців наснага служити не гасне
  • Чтв, 13/10/2022 - 11:09

Згуртованість, дбання про безпеку всіх та рішучість і надалі виконувати свою місію, яка полягає в допомозі найбільш потребуючим – такою є реакція членів БФ «Карітас України» на події, які минулими днями сколихнули багато міст і сіл України. Про це розповіла президент цієї організації пані Тетяна Ставнича. «Допомагаючи людям, ми ділимося серцем Карітасу, яке огортає людей в благодаті та в любові», – зазначає вона.

«Наша реакція відповідає нашій сутності: з одного боку, ми – спільнота, яка дбає про безпеку кожного, хто до неї належить, а з іншого боку, ми є спільнотою, що гуртується навколо місії, якою є допомога потребуючим», – зазначила в інтерв’ю для Радіо Ватикану – Vatican News Тетяна Ставнича, президентка БФ «Карітас України», розповідаючи про відповідь їхньої організації на нові виклики, що постали внаслідок масованих ракетних обстрілів, яких зазнали багато населених пунктів України з боку російських військ в понеділок, 10 жовтня 2022 року.

Отже, в такій критичній ситуації перше завдання працівників «Карітасу України», як підкреслила його очільниця, полягає в тому, аби подбати, насамперед, про власну безпеку, безпеку своїх рідних, про родини своїх колег (заходити в укриття під час повітряної тривоги тощо), і вже потім повертатися до вирішення того, як вони можуть виконувати свою місію в цих умовах. «Тепер буде ще більше потребуючих людей, – зауважила вона. – І залежно від місцезнаходження наших осередків, наскільки там є загрозлива безпекова ситуація, то відповідно до того ми будемо коригувати нашу діяльність наступними днями і тижнями».

Місцеві осередки – джерело наснаги

На восьмий місяць повномасштабної війни є закономірним, що з’являється втома, але, як підкреслила пані Тетяна, їхні місцеві осередки додають їй багато наснаги. «Для мене кожен візит у наші місцеві осередки – це, немов, подих свіжого повітря, – зазначила вона. – Дуже відчувається їхня спільнотність, місійність і наполегливість у тому, щоб якнайкраще виконувати нашу місію і робити добро. Вони дуже цінують цю можливість служити іншим і, до певної міри, це також цілющий момент не тільки для тих, кому ми допомагаємо, але й для нас самих. Отже, в цілому, я думаю, що цей запал допомагати потребуючим людям триває, потрібно лише в кожних обставинах розпізнавати, як це найкраще робити».

Серце Карітасу огортає людей любов’ю

Очільниця «Карітусу України» додала, що вони і надалі працюють над втіленням їхніх програм, що полягають у наданні харчових продуктів, засобів гігієни, забезпечення доступу до води, в допомозі в забезпеченні житла – всі ті базові потреби, відповідати на яких означає дбати про людську гідність кожної людини. «А в цьому всьому ми ділимося серцем Карітасу, яке огортає людей в благодаті та в любові, бо це також – частина нашого служіння», - наголосила вона на завершення.