Про підсумки першої Генеральної асамблеї Душпастирської ради УГКЦ
  • Пон, 09/12/2019 - 11:06

У п’ятницю, 6 грудня 2019 року, у Патріаршому домі, що у Львові, завершилася перша Генеральна асамблея Душпастирської ради УГКЦ. Голови комісій УГКЦ та радники Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава прибули з усього світу для опрацювання душпастирських напрямків, працюючи спільно із Патріаршою курією.

Спочатку учасники заходу мали зустріч з Блаженнішим Святославом, який у своєму виступі зазначив, що варто будувати єдність УГКЦ, щоб різні структури перебували у тісному зв’язку з центром Церкви. Предстоятель зауважив, що тепер надзвичайно важливо і потрібно шукати нові механізми для наступної програми, а також реформувати Курію, зокрема її центральні структури.

«Радники позитивно відреагували на візію Блаженнішого Святослава щодо Душпастирської ради. Вони побачили, що Предстоятель хоче почути всі єпархії УГКЦ, тому відчули, що є потрібними, а також є голосом Церкви. Впродовж кількох днів радники старалися проаналізувати, як саме працює Патріарша курія, міркували над тим, як можна покращити її ефективність», – зазначив голова Душпастирської ради владика Кен Новаківський, єпарх Нью-Вестмінстерський.

Окрім цього, під час зустрічі обговорювалося питання проведення Патріаршого Собору УГКЦ – «Еміграція, поселення і глобальна єдність Української Греко-Католицької Церкви», який відбудеться 26–29 серпня 2020 року у Львові. Гасло Собору: «Церква є завжди і всюди з тобою».

За словами владики Кена, основне завдання Душпастирської ради – налагодити комунікацію між усіма структурами УГКЦ.

«Найефективнішим методом спілкування визнано саме цю зустріч, бо всім радникам вдалося зібратися та поспілкуватися одне з одним. Крім того, учасникам асамблеї були представлені всі душпастирські комісії, тож вони довідалися детальніше, як і над чим ті працюють, які їхні потреби... Радники заявили, що дізналися, як можна такі пропозиції втілювати у своїх єпархіях. Тож необхідно розвивати і підтримувати спілкування в Курії та між комісіями, комунікацію між комісіями та єпархіями і спілкування у кожній єпархії та з комісіями», – сказав владика Кен.

І згодом додав: «Потрібно розуміти, що кожна єпархія розвивається по-різному та має свої виклики. Тому щоб розвивати глобальність Церкви, ми мусимо розуміти одне одного. Адже в радянський період і навіть тоді, коли Україна стала незалежною, дуже часто різні гілки УГКЦ розвивалися по-своєму. Наприклад, наша Церква у Нью-Вестмінстері є зовсім іншою, ніж у Львові, бо в кожному осередку є певні виклики, зокрема мовні, культурні тощо. А для того щоб ми могли спільно працювати, нам треба знати свої проблеми. Я думаю, що це один із найкращих способів поділитися досвідом одне з одним і прийняти ті рішення, які допоможуть розв’язати проблемні питання».

«Великий позитив є в тому, що багато радників, які прибули з-за кордону, зазначали, що Патріарша курія як структура дуже розвинена, бо в ній є чимало ініціатив. Проте не в усіх осередках їх можна реалізувати, бо в певних місцях ще немає всіх тих структур, які є в курії. Тому ми працюємо над тим, як можемо тепер допомогти тим осередкам, які є, зокрема, в Латинській Америці, Європі, Австралії, Канаді», – підкреслив о. Володимир Містерман, заступник адміністратора Патріаршої курії.

До слова, наступна Генеральна асамблея Душпастирської ради відбудеться в грудні 2020 року. Основна візія наступної зустрічі – покращувати і продовжувати роботу над тими пропозиціями, які приймає Синод Єпископів УГКЦ і подає їх до виконання.

Нагадаємо, Душпастирську раду Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви було створено у червні 2019 року. До складу ради входять структури Патріаршої курії, відповідальні за душпастирське служіння УГКЦ. Головним завданням Душпастирської ради є координація та уніфікація діяльності структур Патріаршої курії, які відповідають за пастирське служіння, продовження втілення в життя напрацювань робочої групи для впровадження Стратегії розвитку УГКЦ та інші завдання, окреслені у відповідному Положенні.

Департамент інформації УГКЦ