Рада єпископських конференцій Європи перенесла осідок до Рима
  • Суб, 02/12/2023 - 14:56

На Мальті завершилася чергова пленарна асамблея Ради єпископських конференцій Європи. Наступна відбудеться у 2024 році в Сербії.

Як ми інформували, від 27 до 30 листопада 2023 р. у Ла-Валетті на Мальті відбувалася пленарна асамблея Ради єпископських конференцій Європи (CCEE). Як зазначається у підсумковому комюніке, очільники європейських єпископатів, які зібралися на запрошення Преосвященного Чарльза Шіклуни, Архиєпископа Мальти, «обговорили напрацювання Синоду, зосередившись на служінні єпископа в синодальній Церкві та ролі наднаціональних організацій».

«Серед викликів, які стоять перед Церквою, були названі захист життя і людської гідності, активність молоді, нові міграційні потоки, приховані переслідування християн у Європі та нові межі штучного інтелекту. Найбільшим викликом залишається євангелізація, щоб у Європі, яку дедалі більше спокушають секуляризм, фундаменталізм і популістський націоналізм, проголошувати радість Євангелія, яка випливає із зустрічі з Христом», – читаємо в пресрелізі, в якому згадується про те, що ієрархи також говорити про війну в Україні, що вже досягає свого дворіччя, про ситуацію в Нагірному Карабасі та ситуацію в Святій Землі, «вкотре заявивши "ні" війні та поновивши заклик до остаточного припинення вогню, щоб і далі відбувалося звільнення заручників і щоб гуманітарні коридори до Гази залишалися відкритими».

Наприкінці праці єпископи однодушно прийняли рішення про перенесення штаб-квартири CCEE із Сан-Ґалло в Швейцарії до Риму, склавши подяку Швейцарській Церкві й Санґальській дієцезії за гостинність, якою протягом всіх цих років супроводжувалася праця секретаріату Ради. Учасники засідання також продовжили на один рік мандат Генерального Секретаря CCEE о. Мартіна Міхалічека, який розпочав виконувати це служіння у 2018 році.

Наступна пленарна асамблея відбудеться в Белграді, столиці Сербії, 24-27 червня 2024 року на запрошення архиєпископа Ладіслава Немета, віцепрезидента CCEE.