«Різдвяні пташки» у Мшанці: наймасовіший з’їзд вертепів та встановлення рекорду України
  • Втр, 16/01/2024 - 12:02

У суботу 13 січня 2024 року, на засніженій Бойківщині у Карпатах, з ініціативи священників Української Греко-Католицької Церкви: о. Романа Грома, с. Мшанець Самбірсько-Дрогобицької єпархії та капелана 80-ї аеромобільної десантно-штурмової бригади о. Івана Гальо, з благословення єпарха Самбірсько-Дрогобицького владики Ярослава Приріза, за підтримки та участі єпископа-помічника Самбірсько-Дрогобицької єпархії владики Григорія Комара відбувся наймасовіший з’їзд вертепів у селі Мшанець та встановлення рекорду України по виконанні колядки «Там во Бахмуті».

 

У з’їзді взяли участь: 105 вертепів, 1259 учасників заколядували «Там во Бахмуті», учасники Зібрали 4,7 млн грн на дрони для 80 окремої десантно-штурмової Галицької бригади.

Ой радуйся земле, Син Божий народився

У Карпатах учасники з’їзду «Різдвяні пташки»: вертепи та колядники, збиралися біля дерев’яного бойківського храму села Мшанець гучно та дзвінко колядуючи українські коляди. Звідти колона колядників вирушила ходою до Мшанецьких колиб.

Біля колиб на великій сцені до учасників рекорду з вітальними словами звернулися організатори та активні учасники.

Владика Григорій Комар: «Це ваш внесок у нашу перемогу!»

«Сьогодні Мшанець переживає історичну подію. Передусім дякуємо усім, хто постарався, щоб таке дійство сьогодні відбулося. Це наші священники: о. Роман Гром, о. Іван Гальо.», – сказав єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

«Дякую вам, які втілили ці різдвяні задуми у життя Бо то ви взяли ці різдвяні зірки, щоб ходити з вертепом і колядувати, проповідуючи добру новину про народження Ісуса. Але також збираючи кошти для наших військових. Це є ваш великий внесок у нашу перемогу. Дякуємо, що ви небайдужі, що ви патріоти своєї країни, вірні діти свого українського народу», – додав владика Григорій Комар.

Отець Іван Гальо з фронту: «Нехай ваші «пташки» принесуть мир»

«Мені приємно звернутися до такої чисельної когорти учасників цього з’їзду. Дозвольте скласти слова вдячності найперше Богові, нашим владикам, ініціатору о. Роману. Дякую усім учасникам вертепів, які колядували», – зазначив військовий капелан.

«В момент Різдва ангели співали «Слава во вишніх Богу і на землі мир…» так і ви йшли і колядували під вікна людських осель і просили про цей мир», – підкреслив священник.

«Нехай ці пташки, які прилетять на землі Донбасу допоможуть, щоб мир прийшов на нашу землю. Велика подяка від мене і від наших воїнів», – додав о. Іван Гальо.

Також за допомогою зуму звернулися колядники цієї акції: тріо дівчат з Чорнобаївки, та українські родини з США.

Отець Роман Гром поділився, що приємно враженний такою кількістю вертепів, які приїхали до Мшанці. Адже зважаючи на погодні умови організатори несподівалися такої кількості.

«Там во Бахмуті» – рекорд України

Далі, з допомогою молодої співачки Віталії Грицак та фронтмену гурту «Мері» Віктора Винника учасники встановили Рекорд України із виконання коляди “Там во Бахмуті” найбільшою кількістю вертепів та колядницьких гуртів.

Разом із мшанецькими колядниками до вертепу за допомогою трансляції долучилися і самі воїни ЗСУ 80-ої бригади, для яких і була організована ця акція.

Відтак відбувся виступ музичних колективів.
Цікаво, що учасників об’єднала різдвяна зірка у кольорах 80-ї бригади як символ акції «Різдвяні пташки».