Синод: через «папську таємницю» вірні не дізнаються про перебіг дискусій
  • Срд, 11/10/2023 - 15:29

У Ватикані триває Синод про Синодальність. Його учасники – це 450 осіб – зобов’язані зберігати конфіденційність і обачність. На учасників наклали «папську таємницю», аби вони публічно не переказували і не коментували перебіги синодальних дискусій, а також не інформували про власне ставлення до Синоду.

Раніше учасники Синодів Єпископів були зобов’язані зберігати таємницю щодо того, що було сказано під час дискусій. Проте єрархи могли публічно висловлювати власну позицію і ділитись із вірними власними думками. У випадку Синоду про Синодальність є по-іншому, його учасники зобов’язані до повної тиші, пише pch24.pl.

Відповідно до постанови, усі делегати Синоду «зобов’язані зберігати конфіденційність і обачність як щодо своїх власних виступів, так і стосовно інших учасників».

Також вперше Ватиканське бюро у справах комунікації не публікує ідентичність делегатів, які щодня виступають на засіданнях Синоду та членів кожної робочої групи, а натомість підсумовують деякі теми, які обговорювались під час щоденних промов.

На прес-конференції 6 жовтня речник Ватикану Паоло Руффіні сказав, що необхідною є «певна доза конфіденційності щодо того, хто виступає, а хто ні, аби зберегти відкритий простір на «розмови в Дусі»».

У відповідь на запитання про потенційне покарання для тих, хто порушить ці приписи, Руффіні засміявся і сказав, що ці приписи не означають, що «є поліціант, який покарає». «Не йде мова про покарання. Мова про особисте розпізнання, про яке Папа просив учасників»,- сказав він.

Як повідомили у Ватикані, вимогу конфіденційності запровадили «з метою гарантувати кожному і усім свободу висловлювання своїх думок, а також забезпечення миру спільного розпізнання, що є основним завданням, довіреним зібранню».

Також Папа Франциск публічно наголосив на «пріоритеті слухання» під час Синоду про Синодальність. Під час своєї промови до учасників Синоду від закликав їх до «повного посту від публічних виступів», що має тривати майже місяць.

«Важливішим від промовляння є слухання», - сказав Франциск.

Під час Синоду про Синодальність комунікацію на тему того, що відбувається у синодальному залі, забезпечує «Інформаційна комісія», яка «має обов’язок складати звіт про перебіг синодального засідання».

Правила Синоду забороняють учасникам записувати аудіо, знімати відео чи розповідати про свої виступи на форумі Генеральних конгрегацій Синоду та робочих груп. Офіційні аудіо-візуальні записи Генеральних конгрегацій зберігаються у архівах Генерального секретаріату Синоду.