Синод про синодальність «перепрошує» за викиди СО2. Ватикан відправить…спеціальні печі до Нігерії та Кенії
  • Суб, 23/09/2023 - 17:13

Наближаються засідання Синоду про синодальність, і стають відомими все більше деталей, що стосуються їх перебігу. Організатори події оголосили про плани компенсації «вуглецевого сліду» Загального згромадження Синоду про синодальність. В рамках надолуження за більшу кількість викидів, до Кенії та Нігерії будуть відправлені ефективні печі та системи очищення води.

Синод стартує 4 жовтня 2023 р., і у цей же день буде опублікована апостольська адгортація, що має розвинути енцикліку Папи Франциска про навколишнє середовище «Laudato si». Організатори Синоду обіцяють урівноважити викиди вуглекислого газу – пов’язані із прибуття літаком учасників зустрічі – переказавши до Кенії та Нігерії ефективні печі та технології очищення води. Це має відповідати «цілісній екології», яка поширюється в енцикліці «Laudato si».

План генерального секретаріату Синоду також включає усунення пластику, марнотратства, використання виключно паперу з переробки і лише тоді, коли це буде вкрай необхідно.

XVI Загальне згромадження синоду єпископів у Ватикані, що триватиме впродовж усього жовтня, збере понад 400 єпископів, монахів та мирян з усього світу, щоб роздумати над тим, якою повинна бути Церква в майбутньому.

Компанія «LifeGate», що займається обчисленням «вуглецевого сліду», повідомила, що Синод мав би генерувати 625 552 кг еквівалент газу СО2. З них 51% «вуглецевого сліду» згенерують самі учасники, подорожуючи до Риму, пише pch24.pl.

21% газів має походити з продуктів харчування, 19% з перебування учасників в Римі, 7% з пересування по місту. Певна кількість вуглекислого газу буде генерована в результаті споживання води, паперу, електроенергії та ін.

Апостольська Столиця інформує, що передаючи через фонд «SOS Planet» до двох африканських країн, це обладнання, зможуть компенсувати частину викидів. «Нові технології значно зменшують використання невідновлюваної біомаси і горючих корисних копалин для приготування їжі»,- йдеться у заяві. Додається, що це матиме результатом «значне покращення рівня забруднення повітря, яке безпосередньо пов’язане з респіраторними захворюваннями та рівнем смертності, особливо серед жінок і дітей, і, як наслідок, покращить загальний стан здоров’я цього населення».