Скандал! Українська влада мобілізовує до війська семінаристів?
  • Птн, 10/07/2015 - 20:22

Закінчивши Житомирське музичне училище, Томаш поступив до Вищої духовної семінарії Босих Кармелітів у Кракові, Польща, але, не дивлячись на це, був призваний до української армії.

Томаш Городинський навчався у Житомирському музичному училищі ім. В. С. Косенка з 1 вересня 2011 року по 28 червня 2015 року.

За словами батька, Томаш мав відстрочку від армії через серйозну травму, яку отримав у дитинстві: 2001 року він, катаючись на каруселі, зламав собі хребет. Діагноз: компресійний перелом хребта.

25 червня 2015 року прийшов час підписувати обхідний лист у Житомирському об’єднаному міському військовому комісаріаті, що на Крошні. 25 червня — це той день, коли хлопець офіційно був студентом вищого навчального закладу першого рівня акредитації, про що добре знали працівники військомату, оскільки він прийшов туди з обхідним листом. Та, не дивлячись на це, зі слів батька, військові поставили його сина перед вибором: або поступати до «Львівської військової академії», або його негайно відправлять на медкомісію, а звідти – відразу до армії. 20-річний Томаш був у шоковому стані від такої пропозиції, оскільки він вже був зарахований до Вищого навчального закладу Польщі та не мав на меті поступати до військового навчального закладу. Він зателефонував батькові, і вони разом вирішили відмовити працівникові військомату у такій «милій» пропозиції. Вочевидь, нині військові інститути переживають не найбільший наплив бажаючих там навчатись. З огляду на це, стає зрозумілим, чому військові так наполегливо пропонують призовникам вступ до військових «вишів».

За словами Томаша, працівник військомату неабияк розгнівався через таке рішення родини і тут же, як і обіцяв, направив його на медкомісію. Та, у свою чергу, одноголосно визнала його «годним». Тут же, студент одного навчального закладу, який вже зарахований до іншого навчального закладу, отримав повістку до армії на 30 червня…

30 червня хлопець мав з’явитись з речами до військомату, і в цей же день йому мали вручити диплом у музичному училищі. Сподіваючись потрапити на вручення диплому, Томаш святково одягнувся, взяв із собою документи, що підтверджують його зарахування до Вищого навчального закладу та поїхав до військомату…

Але звідти хлопець так і не вийшов. З військомату їх повезли на «розподільчий пункт», у Житомирський обласний військовий комісаріат, там же приставили охорону. Батько хлопця, який явно не очікував такого розвитку подій, ледь встиг привести синові усі необхідні речі.

Вже 1 липня Томаша відправили на службу до Полтави.

Родичі та друзі не полишають надії на те, що хлопець все-таки буде навчатися у семінарії. Настоятель Всеукраїнського Санктуарію Матері Божої Бердичівської отець Рафал Мишковський OCD написав клопотання, у якому просить звільнити Томаша від служби в армії, у зв’язку з його зарахуванням до Вищої духовної семінарії.

Джерело: Католицьки Медіа-Центр