Співчуття Папи з приводу смерті кардинала Кордеса
  • Пон, 18/03/2024 - 13:06

У телеграмі співчуття Святіший Отець згадує про кардинала Пауля Йозефа Кордеса як про ревного пастиря, що відзначався душпастирською турботою про молодь і немічних людей.

«Почувши звістку про смерть вашого дорогого дядька, кардинала Пауля Жозефа Кордеса, висловлюю свою близькість вам, іншим членам сім'ї, як також Падерборнській архидієцезії, в якій він був шанованим пресвітером, а згодом ревним єпископом-помічником», – читаємо в телеграмі співчуття, яку Папа Франциск надіслав на ім’я Клауса та Райнера Баумґардтів, які є племінниками кардинала Кордеса, серце якого перестало битися 15 березня 2024 року.

Покійний кардинал народився 5 вересня 1934 року в Німеччині. Після закінчення школи він розпочав навчання на медичному факультеті. У 1956 році відчув у собі покликання до священичого життя і після закінчення університету вступив до вищої Духовної семінарії в Падерборні. У 1961 році був висвячений на священика. Після того, як він захистив докторську дисертацію, Папа Павло VI призначив його у 1975 році єпископом-помічником Падерборна. До цього він виконував уряд секретаря пасторальної комісії Єпископської Конференції Німеччини. Саме в цей період, в силу свого призначення, він почав співпрацювати з асоціаціями, рухами та різними церковними спільнотами Німеччини.

У 1980 році Папа Іван Павло ІІ призначив його віце-президентом Папської ради у справах мирян, а в 1995 році – президентом Папської ради «Cor Unum». Він неодноразово був делегатом Папи у різних частинах світу, консультантом кількох відомств Римської курії, а також стояв у витоках народження ідеї запровадження «Світових Днів Молоді». У 2007 році Папа Бенедикт XVI призначив єпископа Кордеса кардиналом і він був серед учасників конклаву, який обрав Папу Франциска у 2013 році.

«З теплотою згадую цього брата, який служив Господу і Церкві з вірністю і великодушністю, уважний до запитів світу молоді та потреб немічних людей, яким він передавав любов і ніжність Христа», – пише Святіший Отець. Він відзначає також старанну багаторічну працю кардинала Кордеса у Римській курії, заносячи молитву до Бога, щоб «за заступництвом Діви Марії Він прийняв цього вірного слугу і пастиря до Небесного Єрусалиму».