Священик Тарас Милян про завдання Фундації духовного відродження Львівської архиєпархії УГКЦ
  • Нед, 29/03/2015 - 23:50

У кабінеті Фундації – творчо-робочий дух: кожен на своєму місці праці, ввімкнені комп’ютери, відбуваються жваві обговорення планів та ідей,.. проте спершу – ввічливість... Першою пропозицією після привітання - була кава. Керівник також ще кілька хвилин зайнятий... (поточні питання планів). За короткий час з кабінету виходить Оленка (працівник Фундації), усміхнена і окрилена новими завданнями... одразу ділиться з колегами...

У робочому кабінеті директора Фундації, о. Тараса Миляна, розпочинаємо розмову. Однак «дух творчих пошуків» за дверима ще більше пожвавішав... Це підстави не лише почути зі слів, а і побачити серйозний підхід і  роботу цієї структури.

«Ми «на коліні», без приміщення, почали розвивати і думати, як робити так, щоб допомагати нашим Комісіям». Про це у першій частині півгодинної тематичної розмови з її керівником, о. Тарасом Миляном. 

Фундація духовного відродження – це благодійна організація, юридична структура. Засновник - митрополит Львівської архиєпархії, владика Ігор (Возьняк). Основний ідейний натхненник - єпископ-помічник ЛА, Венедикт (Алексійчук). За словами о. Тараса, владика Венедикт «в особливий спосіб плекає її розвиток».

Фундація заснована 2012 року. «Рік часу вона перебувала в такому  «режимі очікування»: робилася певна документація, але не було людей, котрі реалізовували б це завдання. Опісля, коли структура була заснована документально, ми мали можливість зібрати малу команду», - продовжив о. Тарас.

Першочерговим завданням Фундації є підтримка діяльності Комісій Львівської архиєпархії та Духовної семінарії Святого Духа. «Тут ми мали звернути особливу увагу на те, щоб підтримати проектну діяльність цих церковних структур», - розповів її керівник.

«Владика Венедикт, як керівник Курії і протосинкел Львівської архиєпархії, запропонував очолити цей напрямок і розвинути цю діяльність. Тоді половина працівників Комісії у справах молоді, яка на той час працювала зі мною, перейшла у Фундацію, а половина залишилась у Молодіжній комісії вже з новим керівником», - продовжив священик.

Комісії займають усі сфери соціального служіння Церкви. «Ми хочемо, щоб вони розвивалися, хочемо їм дати можливість, але дуже важливо і це залежить від них, наскільки вони візьмуть цю можливість», - наголосив о. Тарас.

«Багато Комісій цю можливість вміють брати. Вони мають якісні проекти, проте є ще інші Комісії, яким треба вчитися і розвиватися. Але це – час, і ми мусимо розуміти, що завжди хтось вчиться, хтось щось вміє», - додав священик.

Ділячись початками роботи та її розвитком, о. Тарас говорить, що напочатку «ми «на коліні», без приміщення, почали розвивати і думати, як робити так, щоб допомагати нашим Комісіям.  На сьогодні вже досягли певної цілі. Це не є те, що очікувалося б в ідеалі, тому що ще потрібно налагодити добру працю самих Комісій в Архиєпархії в цілому. Проте вже є добра співпраця з деякими з Комісій, особливо з Комісією у справах молоді. Мали спільні проекти з Катехитичною комісією, частково підтримували і Комісію мігрантів  у нашій Церкві. На сьогодні маємо спільний проект з Комісією за тверезість життя (це така своєрідна підкомісія, референтура Комісії у справах здоров’я). Старалися підтримувати Комісію у справах родини», - зазначає керівник Фундації.

Розмовляла Іванна Рижан