Священики Стрийської єпархії вивчали діяльність сект і їхній вплив на особу
  • Срд, 18/06/2014 - 22:58

Відсутність згоди в сім’ї, свідоцтва правдивої віри, брак милосердя, … є основними причинами входження людини в секту. І тому не можна засуджувати таких людей. Про це сказав священик Ордену оо. Домініканців Григорій Клуз в часі семінару «Поняття та методи діяння новітніх релігійних рухів і сект», який проходив 18 червня 2014 року у Львівській духовній семінарії Святого Духа УГКЦ для священиків Стрийської єпархії.

о. Григорій, консультант Домініканського осередку інформації про нові релігійні рухи і секти (Краків, Польща), представив присутнім учасникам семінару структуру та систему діяльності секти. Зокрема, через приклади тотальної психоманіпуляції, що є знаряддям секти, доповідач розкрив ціль діяльності секти, яка полягає у використанні особи в чотирьох площинах її життя, а саме: духовній, психічній, фізичній та матеріальній. Також було наочно представлено техніки та етапи психоманіпуляцій.

На завершення доповіді о. Григорій Клуз назвав три основні елементи захисту, які формують здорову та зрілу особистість і допомагають людині при небезпеці бути залученим до секти: 1. Система цінностей в родині; 2. Автокатехизація (процес особистого осмислення своєї віри в Бога та пошуку відповідей); 3. Здоровий консерватизм (вміння розгледіти те, що потрібно для щастя).

«Я досвідчив живого Бога, який приходить на допомогу людині, що стала на служіння сатані», - сказав у другій доповіді на тему: «Досвід душпастирської праці екзорциста» доктор богослов’я о. Євген Дердзюк, екзорцист РКЦ (Красноброд, Польща).

Священик представив, яким чином магічний підхід до релігійних практик стає причиною поневолення людини «батьком брехні» - сатаною, а також підкреслив важливість та вартість служіння священика для спасіння людини.

В третьому блоці семінару п. Олег Паска висвітлив через медіа-презентацію вплив і засоби маніпуляції дитячою свідомістю, що руйнують формування здорової особистості.

Варто зазначити, що даний семінар проводить Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ у справах новітніх релігійних рухів і сект для священиків усіх єпархій УГКЦ.