Священник зі Львова: потребуючих людей стає все більше
  • Чтв, 22/02/2024 - 18:38

Повномасштабна війна в Україні, яка триває вже майже два роки, негативно впливає не лише на матеріальне становище мешканців східної частини країни, але й суттєво позначається на матеріальному стані західної частини. Багато парафій, зокрема у Львові, намагаються щодня організовувати допомогу найбіднішим.

Кухня для бідних та випікання хліба – це форми щоденної харитативної праці, яку здійснюють у львівській парафії Божого Милосердя. Як зазначає настоятель парафії о. Рафал Зборовський, все більше людей потребують підтримки.

«З кожним місяцем війни становище людей, які тут живуть, погіршується, – каже священнослужитель. – Варто нагадати, що лише у Львові проживає понад 200 000 біженців. На Західній Україні кожен п’ятий мешканець – біженець. Тож потребуючих людей, тих, хто приїхав здалеку, а також корінних львів’ян, стає щораз більше. Жити стає важче з різних причин. Через інфляцію дорожчають продукти харчування, але також важко знайти нормально оплачувану роботу».

Нинішні форми діяльності змінилися порівняно з тим, що відбувалося на початку війни. Тим не менш, допомога все ще розподіляється і шукаються найбільш прийнятні форми.

«Зараз ми вже працюємо в менших масштабах, ніж на початку війни, – розповідає о. Зборовський. – Причиною цього є те, що допомоги стало менше. Ми зосередилися насамперед на тому, щоб допомогти тим біженцям і львів’янам, яким важко жити під час війни, приготувати собі повноцінну їжу. Саме тому ми побудували їдальню для бідних ім. св. Йосифа Більчевського. Зараз тут роздають понад 400 обідів на день. Ми також роздаємо булочки, які випікаємо на нашій кухні».

Діяльність парафії Божого Милосердя у Львові є прикладом відданості вірних, які, жертвуючи власним часом, намагаються організувати допомогу для тих, хто її найбільше потребує. Таких парафій в Україні стає все більше, і кожна з них намагається допомогти людям, які постраждали від війни.