Святіший Отець: Євангеліє передається материнською мовою
  • Срд, 23/08/2023 - 12:18

Повертаючись до катехиз, присвячених апостольській заповзятості, Папа Франциск зупинився на постаті святого Хуана Дієґо, посланця Пресвятої Богородиці, що об’явилася в Ґвадалупе, говорячи про важливість звіщення рідною мовою.

«Я прославляю Тебе, Отче, Господи неба й землі, що Ти затаїв це від мудрих та розумних і що відкрив це немовлятам. Так, Отче: бо так Тобі подобалося», – ці слова молитви Ісуса, записані святим євангелистом Матеєм стали прологом до повчання, яким Папа Франциск поділився з учасниками загальної аудієнції, що в середу, 23 серпня 2023 р., відбулася в залі Павла VI у Ватикані.

Після кількатижневої перерви, пов’язаної із липневою паузою та Апостольському подорожжю в Португалію, Святіший Отець повернувся до роздумів, зосереджених на різних постатях, які дають нам свідчення заповзятості задля Євангелія та апостольської ревності. Цього разу він запросив звернути свій погляд на євангелізацію Америки, зупинившись на святому Хуанові Дієґо, свідкові об’явлення Пресвятої Богородиці в Ґвадалупе.

Мати, Яка говорить зрозумілою мовою

Назвавши згадане об’явлення «джерелом євангелізації» цих земель, Папа Франциск зазначив, що очевидно, що Євангеліє досягло цих земель ще перед цим, однак «супроводжувалося світськими інтересами» завоювання, а замість дороги інкультурації обрано поспішний шлях пересаджування заготованих моделей, не шануючи автохтонні народи. «Пречиста Діва в Ґвадалупе, натомість, являється одягнена в одяг корінного населення, говорить їхньою мовою, приймає та любить культуру місця. Марія є матір’ю, і під Її покровом є місце для кожного сина й доньки», – підкреслив Наступник святого Петра, вказуючи на те, що через Марію Бог став тілом, і через Неї надалі втілюється в житті народів, а Богородиця звіщає Бога «найпридатнішою мовою», тобто «материнською».

«Саме так, Євангеліє передається рідною мовою. І я хочу подякувати численним мамам і бабусям, які передають його дітям і внукам: віра приходить через життя, і тому матері й бабусі є першими благовісницями», – сказав Святіший Отець, закликавши привітати їх оплесками, а далі звернув увагу на те, що віра передається у простоті, і тому не випадково Діва Марія в своїх об’явленнях обирає найменших та простих, і промовляє до них зрозумілою мовою.

Посланець Пречистої Діви

У цьому контексті Папа Франциск і вказав на святого Хуана Дієґо, посланця Пречистої Діви з Ґвадалупе, який був простим місцевим індіанцем, який прийняв християнську віру вже дорослим та був одружений. У грудні 1531 року, коли він побачив на горі Діву Марію, йому було 55 років. Вона ж промовляла до нього з ніжністю, називаючи «своїм малим любим сином Хуаніто». Богородиця послала його до єпископа й попросити збудувати храм на цьому місці, де Вона явилася. Чоловік у простоті свого серця та з чистими намірами пішов, але йому не повірили. Богородиця попросила повторити спробу, що вимагало неабияких зусиль, щоб отримати аудієнцію, але той прогнав його. «Ось вони, труднощі та випробування звіщення: незважаючи на ревність, приходять непередбачувані обставини, іноді з боку самої ж Церкви. Бо для звіщення не вистачить свідчити добро, потрібно вміти зносити зло», – зазначив Святіший Отець, додаючи, що й сьогодні у багатьох місцях інкультурація Євангелія та євангелізація культур вимагає постійності й терпеливості.

Терпеливість у випробуваннях

Знеохочений Хуан просив Богородицю звільнити його від цього завдання та знайти когось шанованішого й здібнішого, але Вона закликала його бути витривалим. За словами Папи, Діва Марія, втішаючи, завжди «спонукає прямувати вперед». І Хуан знову пішов до єпископа, який вислухавши його, попросив про якийсь знак. Богородиця обіцяла його йому і сказала піти на посушливу вершину, не він під час зими назбирав прекрасних квітів, загорнувши їх у свій плащ. Він подарував їх Діві Марії, а Вона сказала віднести єпископові як знак, якого той вимагав. Чоловік знову терпеливо дочекався своєї черги на аудієнцію, і коли в присутності єпископа розгорнув плащ, на матерії з’явився образ Богородиці, в очах якої зафіксовані зображення учасників цих подій.

«Ось у чому полягає Божа несподіванка: коли є готовність і послух, Він може здійснити щось несподіване, в часи і способи, які ми не можемо передбачити. Таким чином, санктуарій, про який просила Богородиця, був побудований», – сказав Святіший Отець, зазначивши, що з дозволу єпископа Хуан Дієґо присвятив усе своє подальше життя святині, де приймав паломників і євангелізував, що й у наші дні «відбувається у Марійських санктуаріях, меті паломництва і місцях звіщення». «Ми потребуємо приходити в ці оазиси втіхи й милосердя, де віра виражається материнською мовою, де людина віддає труди свого життя в руки Богородиці і повертається до життя з миром у серці», – підсумував Папа.