Святіший Отець: Ісус не є спогадом з минулого, а Богом теперішності
  • Нед, 27/08/2023 - 14:35

Зустрічаючись з молільниками в останню неділю серпня, Папа Франциск заохотив не забувати про те, що Ісус перебуває поруч із нами, також і тоді, коли дорога християнського життя здається надто важкою і стрімкою.

«За кого люди вважають Сина Людського?» – запитував Ісус своїх найближчих учнів під час подорожі в Єрусалим, коли перебували поблизу Кесарії Филипової. Подумати над цим запитанням Папа Франциск заохотив паломників, які в неділю, 27 серпня 2023 р., зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, щоби послухати його повчання, помолитися разом з ним молитву «Ангел Господній» та отримати Апостольське благословення.

«Ким я є для вас?»

Святіший Отець зауважив, що коли поставимо собі запитання про те, що люди говорять про Ісуса, то загалом йтиметься про добрі речі. Хтось бачить у Ньому великого вчителя, хтось – когось особливого, доброго, праведного, послідовного, відважного. Але ж чи вистачить цього, щоб зрозуміти, ким Він є? Зовсім ні. «Якби Він був лише постаттю з минулого – як постаті, згадані в Євангелії, Іван Хреститель, Мойсей, Ілля та великі пророки були для людей того часу – Він був би лише прекрасним спогадом про час, який колись був. А це не влаштовує Ісуса. Тому відразу після цього Господь ставить учням вирішальне запитання: “А ви, за кого Мене вважаєте?”. Хто я для вас, саме тепер? Ісус хоче бути не героєм історії, а дійовою особою твого і мого сьогодення, не далеким пророком; Ісус хоче бути близьким Богом!» – наголосив проповідник, підкреслюючи, що «Христос не є спогадом з минулого, але Богом сьогодення».

Той, хто супроводить

Папа пояснив, що якщо б Ісус був лише історичним персонажем, то сьогодні не було б можливим Його наслідувати. Перед нами простягалася би величезна прірва часу, а Його приклад був би для нас «височезною і недосяжною горою», на яку хочемо видертися, але не маємо ні здатності, ні потрібних засобів. «Натомість Ісус живий, пам’ятаймо про це, Ісус живий у Церкві, Ісус живий у світі, Ісус супроводжує нас, Ісус поруч, Він дарує нам Своє слово і Свою благодать, які просвітлюють і відновлюють нас на нашому шляху: Він, досвідчений і мудрий провідник, радий супроводжувати нас на найважчих стежках і найскладніших підйомах», – мовив Святіший Отець.

На стрімких стежках

Тож як підкреслив далі Наступник святого Петра, на життєвій дорозі ми не самі, бо «Христос з нами і допомагає нам прямувати вперед». Саме святий Петро в цьому євангельському уривкові зрозумів це і «завдяки благодаті» розпізнає в Ісусі «Христа, Сина Бога Живого», тобто, «не персонажа з минулого», але «Месію, очікуваного».

«Не занепадаймо духом, якщо іноді вершина християнського життя здається надто високою, а шлях – надто стрімким. Погляньмо на Ісуса, Який іде поруч з нами, приймає нашу слабкість, поділяє наші зусилля і покладає свою міцну і лагідну руку на наші слабкі плечі. Маючи Його поруч, також і ми простягаймо руку один одному і відновлюймо нашу довіру до Ісуса: коли щось здається нам неможливим самотужки, з Ісусом можемо прямувати вперед!» – сказав Святіший Отець, заохочуючи слухачів відповісти у своєму серці на «вирішальне запитання» про те, «ким для мене є Ісус». Великим персонажем, орієнтиром, недосяжним взірцем, а чи Божим Сином, Який йде поруч і може підняти на вершину святості, куди не можемо дійти самотужки? Чи ввіряємося Йому в хвилини труднощів? Чи дозволяємо Йому провадити нас разом з ближніми в спільноті? «Нехай же Пресвята Марія, Матір у дорозі, допоможе нам відчувати Її Сина живим і присутнім поруч із нами», – побажав на завершення Папа.