Святий Престіл-В’єтнам: угода про статус папського представника-резидента
  • Птн, 28/07/2023 - 14:10

В рамках візиту до Ватикану Президента В’єтнаму, який зустрівся з Папою Франциском, досягнуто порозуміння щодо подальшого поглиблення дипломатичних стосунків.

Святий Престіл та Уряд Соціалістичної Республіки В'єтнам досягли домовленості щодо статусу Папського представника-резидента та щодо відкриття Офісу Папського представника-резидента Святого Престолу у В'єтнамі. Вона була укладена під час візиту Президента В'єтнаму Во Ван Тхуонга до Ватикану, здійсненого 27 липня 2023 року. Як зазначається у спільному комюніке, угода є реалізацією напрацювань 10-ї сесії Спільної робочої групи В'єтнам-Святий Престол, що зустрічалася 31 березня у Ватикані. Вона продиктована бажанням і надалі розвивати двосторонні стосунки.

Під час переговорів президента В'єтнаму з Папою Франциском, а пізніше з Державним Секретарем кардиналом П'єтро Пароліном, обидві сторони висловили високу оцінку значному прогресу у двосторонніх стосунках та позитивному внеску, який досі зробила католицька спільнота в життя країни. Сторони також висловили впевненість у тому, що Папський представник-резидент діятиме відповідно до ролі та мандату, визначених домовленостями, щоб підтримувати в'єтнамську католицьку спільноту в її зобов'язанні дотримуватися закону і, надихаючись навчанням Церкви, сповняти покликання «супроводжувати свою націю» та бути «добрими католиками і добрими громадянами», роблячи свій внесок у розвиток країни. Папський представник стане мостом для подальшого розвитку стосунків між В'єтнамом і Святим Престолом, зазначається у повідомленні для преси.

Зазначимо, що дипломатичні стосунки між сторонами були перервані у 1975 році, але від 1990 року спостерігається позитивний розвиток. У 2011 році Папа Бенедикт XVI призначив Папського представника-нерезидента.