Святий Престіл: запобігти гонці озброєнь у космосі
  • Пон, 23/10/2023 - 11:12

Зберегти мирний характер космосу та запобігти його мілітаризації закликав Постійний Спостерігач Святого Престолу при ООН, виступаючи під час дебатів на тему космічного позаатмосферного простору.

Однозначне засудження будь-якого прагнення поширювати також і в космосі зброю та військовий потенціал, «що спричиняють безмірні страждання та руйнування на Землі», висловив архиєпископ Габріеле Каччя, Постійний Спостерігач Святого Престолу при ООН, виступаючи в Нью-Йорку під час дебатів на тему космічного позаатмосферного простору й аспектів роззброєння, що відбулися в контексті 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.

«У відповідь на збільшення витрат на дослідження і розвиток військового потенціалу» в космічному просторі, Апостольський нунцій наголосив на «загальному і повному роззброєння під суворим і ефективним міжнародним контролем», що є метою, яка, серед іншого, була прийнята переважною більшістю держав.

В умовах, коли юридично зобов'язуюча угода про запобігання гонки озброєнь у космічному просторі здається «важко досяжною в короткостроковій перспективі», як зазначив архиєпископ Каччя, вихід бачиться в заходах, які сприяють «зміцненню довіри» з метою «збереження космічного простору, вільного від зброї», наприклад, шляхом створення «зон відчуження» навколо супутників і забезпечення передстартових перевірок вантажів. З іншого боку, зазначив ватиканський дипломат, супутники використовуються для моніторингу військової діяльності на Землі, а також для військового зв'язку і навігації. Тому багато держав «проводять випробування протисупутникової зброї, що заповнює низьку навколоземну орбіту дедалі більшою кількістю сміття». З цього випливає заклик зберегти «мирний характер» космосу і не допустити розвитку технологій і можливостей, «які могли б мілітаризувати небесну сферу».