Святий Престол: зусилля задля справедливого миру між Ізраїлем і Палестиною
  • Втр, 07/11/2023 - 16:34

Засудження терористичної атаки на Ізраїль, заклик до надання гуманітарної допомоги Сектору Гази і негайного звільнення заручників, викрадених в Ізраїлі, прохання про сміливі кроки для досягнення миру на Близькому Сході. Про це говорив Постійний Спостерігач Святого Престолу, виступаючи під час дебатів четвертого комітету Генеральної асамблеї ООН, присвячених діяльності Близькосхідного агентства ООН для допомоги палестинським біженцям (UNRWA).

Рішучим засудженням з боку Святого Престолу будь-якого тероризму і, зокрема, жорстокого нападу, здійсненого ХАМАСом 7 жовтня проти ізраїльського населення, та закликом до негайного звільнення заручників відкривається промова архиєпископа Ґабріеле Каччя, що прозвучала через місяць після цієї трагічної події. У той же час, виступаючи 6 листопада 2023 року під час дебатів четвертого комітету Генеральної асамблеї ООН, Постійний Спостерігач Святого Престолу при ООН висловив «стурбованість катастрофічною гуманітарною ситуацією в секторі Гази» з невинними жертвами і величезними невибірковими стражданнями населення.

Якщо кожна людина має право на захист, наголосив він, то тим більше потрібно захищати школи, притулки, заклади медичної допомоги та культові споруди. Монсеньйор Каччя приєднується до заклику Папи Франциска, який він виголосив минулої неділі під час молитви «Ангел Господній» зупинити вогонь, висловивши побажання, «що будуть обрані шляхи, які абсолютно виключають ескалацію конфлікту». «Нехай же буде зроблено все можливе, щоб запобігти гуманітарній катастрофі, – додав він, – і уможливити звільнення ізраїльських заручників».

Роль UNRWA в наданні гуманітарної допомоги

Ватиканський дипломат скерував слова вдячності та заохочення за роботу, яку виконує UNRWA, агентство ООН, що надає гуманітарну підтримку палестинському населенню, «також як джерело необхідної надії на те, що мирне майбутнє є можливим і досяжним». Особливо цінним, за його словами, є те, що агентство робить у сфері освіти в дусі миру. Цитуючи енцикліку «Fratelli tutti» Папи Франциска, він сказав: «Перед обличчям зростаючого відчаю, це може допомогти дати кожному молодому палестинському біженцю можливість "формувати своє власне майбутнє" і брати участь в нагальному завданні розвивати культуру зустрічі й боротися з усіма формами тероризму». В цьому контексті архиєпископ Каччя віддав шану співробітникам агентства, які втратили життя в ці дні.

Вирішення на основі справедливого миру

Скеровуючи погляд на майбутнє палестинського народу, Постійний Спостерігач Святого Престолу підкреслив, що «єдиною довготривалою відповіддю на тяжке становище палестинських біженців буде справедливий мир, який задовольнить законні вимоги палестинців та ізраїльтян». Він повторив те, за що завжди виступав Святий Престол, а саме необхідність досягнення порозуміння «на основі рішення про дві держави», що вимагає «припинення нинішніх військових дій і зниження напруження» в усьому близькосхідному регіоні. «Важливо, – підреслив він, – щоб законна влада Палестинської держави і влада Ізраїлю, за підтримки всієї міжнародної спільноти, продемонстрували сміливість відновити свою відданість справі миру, заснованого на справедливості і взаємній повазі». «Це єдиний можливий варіант», – наголосив ватиканський дипломат, повторивши на завершення заклик Папи, скерований наприкінці загальної аудієнції 18 жовтня до віруючих усіх релігій зайняти «лише одну сторону: сторону миру».