Темна дорога до декриміналізації: чому миритися з проституцією небезпечно
  • Срд, 19/08/2015 - 01:37

У спірному розвитку нової політики, міжнародна організація з захисту прав людини «Amnesty International» оголосила, що підтримує світову декриміналізацію узгодженої проституції та секс індустрії.

У той час як організація стверджує, що це, в кінцевому рахунку, допоможе жінкам, хвиля критики - вчених і знаменитостей - мобілізованих у швидкій і жорстокої опозиції, доводять, що така позиція більш шкідлива, аніж корисна.

Оголошуючи про цей розвиток 11 серпня, генеральний секретар Саліл Шетті возвеличив "історичний день для «Amnesty International»", відзначаючи, що рішення не було прийнято "легко і швидко".

На переконання компанії «Amnesty», такі зміни є кроком у намаганні краще регулювати секс-індустрію і знизити кількість експлуатації та зловживань жінками, які втягнені у проституцію.

Нова політика також теоретично стимулюватиме кращий медичний догляд за жінками, які займаються проституцією і знизить ризик стигми, пов'язаний з цією індустрією.

Напередодні рішення «Amnesty», газета «New York Times» опубліковувала статтю про хитку основу секс-індустрії - називаючи її розпливчастою, особливо, коли мова заходить про її декриміналізацію.

"Чи можливо провести чітку лінію між людиною, яка має випадковий секс, в приватному порядку, з різними коханцями, і людину, яка займається сексом в приватному порядку, з різними та тими ж коханцями, від яких вона приймає ще й грошову підтримку?" – йдеться у статті, стверджуючи, що будь-які приватні, добровільні статеві стосунки мають право на захист.

Тим не менше, багато терапевтів, людей, які пережили секс-торгівлю та знаменитостей останнім часом висловлювався проти того, щоб зменшувати кримінальну відповідальність за проституцію.

"Це жахлива ідея", сказала Тіна Франдт, засновник «Courtney's House» у Вашингтоні, штат Колумбія.

"Подібне вже пробували просунути у Нідерландах, в Німеччині, однак нічого не вийшло - закрито більше 30 публічних будинків, тому що йдеться про злочинність індустрії, яку вони намагаються легалізувати",– сказала Франдт.

"Злочинці думають, як злочинці. Це незламна кримінальна справа, що приносить мільйонні прибутки", – додала вона.

Багато публічних домів у Німеччині або Амстердамі виробляють підроблені документи для неповнолітніх і дорослих жінок з інших країн, завдяки чому їх можна продати на легалізованому ринку»,- ділиться Франдт.

Для таємного світу проституції, глобальна декриміналізація є найкращим, що може трапитися.

Сама Франдт пережила торгівлю дитячим сексом і заснувала «Courtney's House» у 2008 році, щоб допомогти жінкам і дітям вилікуватися від торгівлі домашнім сексом та комерційного сексу. Щодня вона зустрічається з багатьма особами, які зазнали травми від цієї страшної торгівлі.

Франдт не самотня у своїй позиції проти декриміналізації проституції.

Кендіс Уіллер, терапевт із  організації «Restoration Ministries», мета якої полягає у зціленні та допомозі тим, хто пережив секс-рабство. Вона вважає, що нова політика «Amnesty» може мати небезпечний вплив.

"Як лікар, я не бачу різниці між секс-торгівлею і проституцією",– сказала Уіллер у своєму інтерв’ю для CNA.

Її основна робота полягає у лікуванні ран, спричинених проституцією та торгівлею людьми. Хоча Уіллер визнає необхідність юридичних меж, вона скептично відноситься до декриміналізації секс-індустрії.

"Повинна існувати якась звітність",– додала Кендіс і вказала на толерантну політику Амстердаму в питаннях секс-індустрії в країні, стверджуючи, що їх модель просто не працює.

"Вони зрозуміли, що ця толерантність (в Амсердамі) не захищає жінок, які займаються проституцією, адже в основному це громадянки інших країн, тому тепер влада розуміє, що ця толерантність є величезною проблемою",– ділиться Уіллер.

«Якщо приймається декриміналізація, тоді це просто дає «зелене світло» для цієї індустрії. Ми відкриваємо борделі та вулиці червоних ліхтарів, де згодом зароджується кримінал та появляються наркотики, а потім я зустрічаю людей, які вийшли з цього бізнесу і пробую їх вилікувати»,– додає Франдт.

Такі знаменитості як Кейт Уінслет, Енн Хетеуей, Кріс Купер та Меріл Стріп висловили подібну позицію, підписавши лист з проханням до «Amnesty» переосмислити їх рішення про декриміналізацію нерегульованої глобальної секс-індустрії, з прибутком 99 мільярдів доларів.

До зірок також приєдналися жертви секс-торгівлі, які зазнали "неминучу шкоду цього бізнесу", що зазначено в листі.

Медичні працівники, гінекологи та психіатри також стверджували, що, незалежно від того, як жінка потрапляє в секс-торгівлю - за згодою чи ні - її досвід може привести до довгострокової фізичної та психологічної шкоди, а в деяких випадках навіть до смерті.

"З'являється все більше свідчень, які вказують на катастрофічні наслідки декриміналізації секс-торгівлі",– йдеться у листі, де вказується на уряд Німеччини, який помітив, що декриміналізація секс-індустрії не гарантує безпеку жінкам і не робить галузь більш регульованою.

Натомість, така толерантність тільки спричинила до збільшення кількості жертв і поширення «легальних борделів» у країні.

У підписаному листі також стверджується, що декриміналізація цієї галузі тільки перетворить власників борделів на бізнесменів, а жінок – в предмет "угоди". Крім того, зняття заборони на проституцію не відокремить жінок, які мають вибір в торгівлі, від жінок, які змушені працювати в ній – це тільки дасть індустрії зелене світло для розвитку.

"Репутація «Amnesty» у відстоюванні прав людини стане серйозно і непоправно заплямованою, якщо організація приймає сторону покупців сексу, сутенерів та інших експлуататорів, а не сторону жертв",– йдеться у листі.

"В такому випадку «Amnesty» просто задує свою свічку».