Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (04.05 – 10.05)
  • Втр, 12/05/2015 - 00:53

 

Понеділок. У понеділок, 4 травня, Папа Франциск прийняв на аудієнції новобранців до Папської Швейцарської Гвардії та їх родичів. Святіший Отець закликав особовий склад передавати паломникам і гостям Ватикану через ввічливість та компетентність «найбільшу любов», яка походить із приязні з Христом.

Питання, які стосуються гідності людини, захисту життя, подружжя та статі не можуть бути предметом компромісу в діалозі. На цьому уже вкотре наголосив Папа Франциск, приймаючи у понеділок делегацію Євангельсько-Лютеранської Церкви. У світлі 50-річчя Декрету Другого Ватиканського Собору про відновлення єдності, він наголосив, що сьогодні неможливо не звертати увагу на екуменізм, адже «поділ між християнами не лише відкрито суперечить волі Христа, але є також ганьбою перед світом».

Вівторок. У вівторок під час Святої Літургії Святіший Отець виголосив проповідь, ключовими словами якої стали випробування, довір’я, мир. Святіший Отець зауважив, що дорога до Божого Царства проходить через «важкі хвилини, через миті, огорнені темрявою». Однак, мова не йде про мазохістське наставлення, але про «християнську боротьбу» проти князя цього світу, який намагається «відірвати нас від Ісусового слова, від віри та надії». «Три слова, – підсумував Святіший Отець, – випробування, довіра і мир. Протягом життя мусимо долати стежки випробувань, таким є закон життя. Але в ці хвилині слід довіритися Господеві, а Він відповідатиме нам миром. Цей Господь – Отець, Який нас дуже любить і ніколи не розчарує».

Папа Франциск прийняв кардинала Анджело Амато, Префекта Конгрегації в справах святих. Під час цієї аудієнції Святіший Отець затвердив рішення звичайної сесії кардиналів та єпископів цього відомства щодо ряду канонізацій.

5 травня у прес-центрі Ватикану відбулось представлення Надзвичайного Ювілейного Року, приуроченого Божому милосердю. Прес-конференцію провів архиєпископ Ріно Фізікелла, президент Папської Ради сприяння новій євангелізації. 

Середа. Християнське подружжя – це «не просто церемонія, яку звершується в церкві, з квітами, гарним одягом та фото... Християнське подружжя – це Святе Таїнство, яке здійснюється в Церкві і яке також творить Церкву, даючи початок новій родинній спільноті», – наголосив Папа Франциск на початку загальної аудієнції у середу, 6 травня, присвятивши своє повчання темі: «Краса християнського подружжя». Папа вказав на те, що «Свята Тайна подружжя є великим актом віри й любові», адже свідчить про «сміливість увірувати в красу творчого Божого акту й життя цією любов’ю, яка завжди спонукає виходити за межі себе самого та навіть за межі самої ж таки сім’ї». А Церква є включена в «історію кожного християнського подружжя», будуючись його успіхами та зазнаючи болю від його поразок.

Четвер. У четвер, 7 травня, в каплиці резиденції «Дім Святої Марти» у Ватикані, Папа Франциск очолив Святу Літургію. Під час проповіді він поділився своїми думками про справжню любов і її критерії. Святіший Отець наголосив на тому, що правдива любов мусить бути конкретною і повинна ділитись з іншими. Навіть монахи та монахині, що живуть затворницьким життям, також діляться своєю любов’ю з ближніми. За словами Папи існує два критерії, як розрізнити справжню любов від неправдивої: виявляти любов ділами і ділитися нею з іншими.

На виклики, які сьогодні стоять перед християнами Європи, вказав Папа Франциск, зустрічаючись із членами Спільного Комітету Ради Єпископських Конференцій Європи та Конференції Європейських Церков, наголошуючи на необхідності долати існуючі поділи між Христовими послідовниками. Зважаючи на те, що загадані організації представляють практично всі конфесії континенту, ці слова можна вважати зверненими до всіх Церков і церковних спільнот Європи. «Сьогодні Церкви й Церковні спільноти в Європі стоять перед необхідністю долати нові й вирішальні виклики, на які можуть дати ефективну відповідь лише тоді, коли промовлятимуть одним голосом», – наголосив Святіший Отець, вказуючи, наприклад, на законодавчі ініціативи, які в ім’я «неправильно зрозумілої» толерантності, забороняють громадянам «вільно висловлювати та мирним і законним способом здійснювати свої релігійні переконання». Ще одним викликом, перед обличчям якого християни покликані співпрацювати «щоб поширювати солідарність та гостинність» Папа назвав «міграцію, часто трагічну, тисяч людей, які втікають від війн, переслідувань та бідності»

П’ятниця. Під час проповіді у п’ятницю, Святіший Отець зауважив, що Святий Дух спонукає Церкву не стояти на місці, що іноді може здаватися причиною плутанини, але якщо приймати ці спонуки з молитвою та в дусі діалогу, завжди творитиметься єдність.

Субота. На військовому цвинтарі під Абатством Монтекассіно відбулось покладання квітів з нагоди 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни. У рамках заходу Посол України при Святому Престолі Тетяна Іжевська, представники Посольства та громадськості поклали квіти до Меморіалу, встановленого на честь загиблих під час Другої світової війни солдат та офіцерів.

Неділя. Близько години продовжувалася 10 травня 2015р. приватна зустріч Святішого Отця з Президентом Республіки Куба Раулем Кастро За словами керівника прес-служби, зустріч була "дуже сердечною". Кастро, згідно з тим, що сказав о. Федеріко Ломбарді журналістам, "хотів подякувати Святішому Отцеві за активну роль, яку він зіграв в поліпшенні відносин між Кубою та Сполученими Штатами". Крім того Рауль Кастро наголосив, що кубинськи народ з нетерпінням чекає візиту Папи.

У неділю, перед молитвою «Цариця Небесна» Святіший Отець Франциск звернувся до вірних із коротким повчанням про якості і риси християнської любові. «Ось Моя заповідь, щоб ви любили один одного, як Я полюбив вас» (Ів 15,12). Ісус показує нам шлях до Його наслідування, шлях любові. Його наказ - це не проста заповідь, яка завжди залишається чимось зовнішнім по відношенню до життя. Заповідь Христа є новою, бо Він був першим, хто її реалізував, втілив її. Таким чином, Слово Господа закликає нас любити один одного, хоча ми і не завжди розуміємо один одного, не завжди згодні один з одним ... Але саме в таких ситуаціях помітна християнська любов, любов, яка проявляється також і там, де є різниця поглядів або характерів, тому що любить сильніше, ніж ці відмінності. Після молитви Папа нагадав, що в деяких країнах сьогодні відзначається День матері. Він привітав усіх матерів з цим святом і подякував їм за їхню місію.

Радимо ознайомитись:

Два звернення глави УГКЦ – інтерв’ю та послання УКУ

Кардинал Уелле: «Папа не планує лібералізації Церкви»

Молитва Папи Франциска на Святий рік

Програма другої Апостольської подорожі Папи Франциска до Південної Америки