Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (06.06.16 - 12.06.16)
  • Пон, 13/06/2016 - 23:49

Щоб не загубитися на дорозі віри, християни мають цінний дороговказ, яким є Блаженства. Ігнорування запропонованих ними маршрутів веде на слизькі сходинки ідолопоклонства: егоїзму, грошолюбства й марнославства. Думками про це Папа Франциск поділився під час проповіді в каплиці «Дому святої Марти» у понеділок, 6 червня 2016 року, коментуючи розповідь святого Матея про так звану «Нагірну проповідь». З-поміж усіх Блаженств Папа виокремив сумирність, пригадуючи інші Христові слова: «Навчіться від мене, бо я сумирний серцем». Отож, сумирність, лагідність – це «спосіб буття, який дуже наближає нас до Ісуса». «Натомість, протилежне наставлення, – додав він, – завжди викликає ворожість, війни, чимало злих речей, що трапляються…».

Християнин покликаний бути світлом, а необхідну енергію для цього – черпати з молитви. Такими думками Папа Франциск поділився у вівторок, 7 червня 2016 р., коментуючи під час ранкової Святої Меси Христові слова, якими той називає учнів сіллю землі та світлом світу, перестерігаючи перед загрозами стати «звітрілою сіллю» та «дзеркальної духовності». Сіль та світло не призначені для себе самих, але щоб давати іншим «у добрих ділах», і тоді, як казав Христос, «сяятиме ваше світло перед людьми». Чому? Тому що побачивши добрі діла, «дякуватимуть Отцеві, що в Небі», тобто, все повертається до Того, Хто дав нас світло і сіль. «Нехай же Господь допоможе нам в тому, щоб завжди пильнувати світло і не ховати його, але ставити на висоті», – підсумував Папа, зазначаючи, що «саме цим і є добрі діла християнина».

Папа Франциск призначив єпископа-помічника Харківсько-Запорізької дієцезії Римо-Католицької Церкви в Україні Яна Собіло Головою Комітету з надання гуманітарної допомоги, зібраної за його ініціативою серед католиків Європи для постраждалих внаслідок війни на сході України. “Зібрані пожертвування призначені виключно для населення, що постраждало внаслідок війни, без поділу щодо віри, конфесії чи етнічної приналежності”, - йдеться в листі державного секретаря Ватикану кардинала П’єтро Пароліна до єпископа Яна Собіло, яким Ватикан його призначає Головою технічного комітету розподілу коштів. Комітет складатиметься з пяти осіб, його мандат триватиме один рік та може бути продовжений.

«У Кані учні Христа стали Його родиною і в Кані народилась віра Церкви», – наголосив Папа Франциск під час загальної аудієнції з прочанами з усіх закутин світу, яка відбулась у середу 8 червня 2016 року на площі святого Петра у Ватикані. Він коментував перше чудо, яке здійснив Ісус – Його «перший знак милосердя». Під час весілля в Кані дійсно був укладений Новий Заповіт і слугам Господнім – тобто всій Церкві – доручена нова місія: «Що лиш скаже вам, – робіть!»  Служити Господеві – означає слухати і впроваджувати у практику Його Слова. Це рекомендація Ісусової Матері і це програма життя кожного християнина. Підводячи підсумок роздумування над подією перетворення води у вино в Кані Галилейській, наступник святого Петра сказав: «У Кані Галилейській відбувся початок  знаків, які вчинив Ісус: Він виявив Свою славу й апостоли увірували в Нього. Весілля у Кані є набагато більшим, ніж звичайна розповідь про перше чудо Ісуса Христа. Немов у скарбниці, Він зберігає таємницю своєї Особи та мету приходу на світ: очікуваний Наречений на весіллі започатковує те, що звершиться у Пасхальному таїнстві.».

У середу, 8 червня 2016 р., у Ватиканському прес-центрі відбувся брифінг його директора о. Федеріко Ломбарді, ТІ, присвячений 15-й зустрічі Ради Кардиналів, яка відбувалася у Ватикані від 6 до 8 червня. Зазначено, що цього разу в працях дорадчого органу, скликаного Папою для допомоги в управлінні Церквою та приготуванні реформи Римської Курії, взяли участь всі 9 членів. На більшості засідань був присутній також Святіший Отець.

Про здоровий реалізм, якого Ісус навчав Своїх учнів, яким треба керуватись у  християнському житті, говорив Папа Франциск під час ранкової Святої Меси 9 червня 2016 р., відслуженої в каплиці «Дому святої Марти» у Ватикані. Вихідною точкою роздумів Папи Франциска були слова Ісуса до учнів з Євангелії того дня: «Кажу бо вам, що коли ви своєю праведністю не перевищите книжників та фарисеїв, не ввійдете в Царство Небесне» (Мт 5,21). Святіший Отець наголосив, що Божому людові завдають великої шкоди ті представники Церкви, що роблять протилежне від того, що навчають.  Папа Франциск застеріг від лицемірства, щоб ми не були лицемірами, які одним і тим же язиком славлять Бога і ображають своїх братів.

Цього ж дня у Ватикані повідомлено про те, що Святіший Отець створив Ординаріат для вірних східного обряду, що проживають в Іспанії та не мають власного Ієрарха. Ординарієм новоствореного Ординаріату став Його Ексцеленція Карлос Осоро Сєрра, Архиєпископ Мадриду.

Священна цінність життя хворої людини ні в якому разі «не стає меншою і не затьмарюється, але ще сильніше сяє в її стражданнях», підкреслив Папа Франциск, звертаючись до керівників Асоціацій лікарів Іспанії та Латинської Америки. Приватна аудієнція у Ватикані відбулася напередодні Ювілею хворих та інвалідів, який проходив в Римі з 10 по 12 червня. Святіший Отець закликав лікарів не ховатися за «хибним розумінням співчуття», яке реабілітує смерть пацієнта. Співчуття є «адекватною відповіддю» на безмірну цінність хворої людини, «відповіддю, що складається з поваги, розуміння і ніжності». З іншого боку, «крихкість, біль і хвороба є жорстким випробуванням для всіх, навіть для медичного персоналу», це - заклик до терпіння, щоб «страждати разом» і бути «уособленням милосердя», особливо в Святий рік Милосердя. Лікар подібний до «Доброго самарянина» і самого Христа; він «не проходить повз знедолену людину, що лежить на краю дороги, але, керуючись співчуттям, лікує її і допомагає їй».

Ми свідки того, як в Святій Землі і на Близькому Сході триває геноцид проти християн, і особливо сильно він проявляється в Сирії та Іраку. На це звернув увагу голова Папської ради з міжрелігійного діалогу кардинал Жан-Луї Таран під час симпозіуму "Культури і релігії", який проходив в Римі. Він підкреслив, що послідовників Христа вбивають, залякують, переслідують, змушують мовчати і виганяють з будинків. Руйнуються їх храми.  Архиєпископ Бруно Форте, котрий також брав участь у римському форумі, зазначив, що причина драми на Близькому Сході, це змова мовчання сильних світу цього, які вище за мир ставлять свої політичні та економічні інтереси.

10 червня 2016 р., в Патріаршому домі у Львові Комісія УГКЦ у справах родини та Інститут родини та подружнього життя Українського Католицького Університету представили післясинодальне Апостольське Напоумлення Папи Франциска Amoris laetitia  («Радість любові»), яке було оприлюднене в Римі 8 квітня 2016 року.

«Я розп’ятий з Христом; живу вже не я, а живе Христос у мені (Гл. 2, 19)», – цими словами святого апостола Павла з послання до Галатів Папа Франциск розпочав свою проповідь під час Святої Меси, яку він очолив у Ватикані в неділю, 12 червня 2016 р., з нагоди Ювілейного Року Милосердя і паломництва хворих до папської ватиканської базиліки. Вселенський Архиєрей наголосив на тому, що цими словами Апостол Народів бажав підкреслити, що все християнське життя зводиться до пасхального динамізму, тобто до смерті та воскресіння, в які ми занурились під час Святого Таїнства Хрищення. Ісус на хресті виявив до нас Свою безмежну любов. Не можемо дорікати Господеві за наші страждання та болі, адже Він сам переніс на Своєму тілі великі болі, страждаючи за нас на хресті. Ісус є лікарем, Який лікує ліками любові, адже бере на Себе наші страждання і їх виліковує.  На переконання Глави Католицької Церкви, щастя, якого кожен із нас так бажає, можна осягнути лише тоді, коли ми здатні любити. Немає іншої дороги крім шляху любові! Справжній виклик – це любити ще більше. Після закінчення Святої Меси Папа Франциск разом з учасниками богослуження та десятками тисяч паломників проказав молитву «Ангел Господній» та поділився деякими думками.

 

Радимо також прочитати:

Папа Франциск передав подружжю неповносправних італійців незвичайний подарунок.

Візит Понтифіка до Вірменії – головні аспекти.

Детальна програма візиту Папи Франциска у Польщу на СДМ 2016

Звернення Архиєпископа Митрополита Львівського Мечислава Мокшицького у15 річницю візиту св. Йоана Павла ІІ до Львова. 

Кардинал Паролін: ефективність екуменізму залежить від реального єднання з Христом

Ватикан: зустріч Ради кардиналів

Запрошуємо на молитву з кардиналом Пєтро Пароліном.

Кардинал Мюллер:харизматичні дари як «незаплановані діти»

Ситуація в Україні – одна із тем, яка розглядатиметься на черговій пленарній зустрічі ROACO

Всесвітня акція: «Одна хвилина задля миру».

Апостольський Престіл про співпрацю з аудиторською компанією