Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (07.09 - 13.09.15)
  • Втр, 15/09/2015 - 10:15

Не існує християнства без переслідування наголосив Папа Франциск у проповіді під час ранкової Святої Меси в «Домі святої Марти» у понеділок, 7 вересня 2015 р., коментуючи євангельську розповідь про те, як книжники і фарисеї озлобилися на Ісуса лише за те, що Він вчинив чудо в суботу. За словами проповідника, ця історія розпочалася з Ісуса, і пізніше, те, що вчинили з Ним, протягом історії чинили з Його тілом, тобто – Церквою.Того дня зі Святішим Отцем співслужив нещодавно обраний Глава Вірменської Католицької Церкви Крікор Бедрос ХХ (Григорій Петро ХХ), засвідчивши Євхаристійне сопричастя з Церквою Риму.

9 вересня в Парижі на Міжнародній конференції з питань допомоги жертвам насильства над релігійними меншинами Близького Сходу Архиєпископ Пауль Ґаллаґер, секретар Апостольського Престолу з питань взаємовідносин з державами, звернув увагу на безпрецедентних звірствах над християнами Близького Сходу, які мали місце останнім часом та закликав учасників конференції всіма силами сприяти появі нової правової культури на Близькому Сході, яка б враховувала свободу совісті і віросповідання. Разом з тим Єпископ Угорської єпархії Сеґед-Чанад владика Ласло Кіш-Ріґо вважає, що Папа необізнаний з реальною ситуацією з біженцями з арабських країн. Угорський єпископат закликав допомогти біженцям у найкращий спосіб, але наголосив і на специфічності цієї гуманітарної кризи, у якій угорська держава має право і обов’язок захистити в першу чергу власних громадян.

На загальній аудієнції 9 вересня, що відбулась на площі святого Петра у Ватикані, ведучи катехизу про сім’ю, Святіший Отець підкреслив зв’язок родини з церковною спільнотою, що є, так би мовити, «природним», адже Церква – це духовна родина, а сім’я – це маленька Церква. Папа пригадав, що Ісус, будучи Богом, жив у сім’ї і згодом сформував навколо Себе спільноту Церкви, яка є гостинною родиною, а не закритою сектою. Також і в наш час, щоб Церква була живою спільнотою, невідкладно потрібно пожвавити зв’язок сім’ї з церковною громадою. Святіший Отець закликав родини брати активну участь у житті Церкви, а церковні спільноти заохотив сприяти міжособовому діалогові, взаєморозумінню та взаємній пошані.

у четвер 10 вересня 2015 р., шейх Джабер аль-Мубарак аль-Хамад ас-Сабах, Прем’єр-міністр Кувейту, зустрівся з Папою Франциском. В ході розмови йшла мова про позитивний вклад, який християнська меншість дає в кувейтське суспільство та про значення освіти у справі сприяння культурі пошани та мирного співжиття між різними народами та релігіями.

Бути свідками воскреслого Христа – це основне і незамінне завдання єпископів, які повинні звіщати те багатство, яке Церква  передає через слабкі людські руки наголосив Папа Франциск, приймаючи у четвер 10 вересня 2015 р., у Климентинському залі Апостольського палацу майже сто десять новисвячених єпископів з усього світу, які з’їхались до Риму, щоб взяти участь у традиційних щорічних спеціальних курсах, організованих Конгрегацією в справах єпископів та Конгрегацією для Східних Церков для ієрархів, висвячених протягом минулого року. Звертаючись до співбратів у єпископстві, Вселенський Архиєрей вказав, що вони повинні бути педагогами, духовними провідниками та катехитами для тих, що беруть участь у житті громад і приступають до Святого Причастя а також і місіонерами, шукаючи тих, хто не знає Ісуса, або завжди від нього відмовлявся.

Вранці 11 вересня 2015 р., Папа Франциск прийняв на приватній аудієнції Президента Сербії Томіслава Ніколіча. Під час розмови підкреслено добрі стосунки між Святим Престолом і Республікою Сербією та обговорювались теми спільного зацікавлення, що стосувались стосунків між церковною спільнотою та суспільством, приділяючи особливу увагу екуменічному діалогові та вкладові католицької Церкви в загальне добро сербського суспільства.

«Жити в конкретний та дійовий спосіб любов’ю та допомагати найбільш потребуючим братам» – такими словами Папа Франциск звернувся до католиків Аргентини з нагоди щорічної загальнонаціональної збірки пожертв «Más por Menos», призначеної для підтримки найбільш потребуючих регіонів країни що її започаткував 1970 року преосвященний Хорхе Ґотту, єпископ Анятуї, дуже убогої та віддаленої діє цезії. Цьогорічна, 46-та з черги акція, проходила в усіх парафіях, каплицях та церковних громадах Аргентини 11 та 12 вересня 2015 р.,  під гаслом «Дати більше, щоб інші страждали менше».

У неділю 13 вересня, після проказування молитви «Ангел Господній» Папа Франциск згадав беатифікацію Самуеля Бенедікта Дасва, що відбулась у Південно-африканській республіці, висловлюючи сподівання, що його приклад допоможе всім, а зокрема родинам, поширювати Христову істину й любов.

Нехай же з Албанії, «землі мучеників», зможе піднестися нове пророцтво миру, тому що світ не може миритися з війнами та насильством. Такою є провідна думка послання, яке Папа Франциск надіслав до учасників міжнародної міжрелігійної зустрічі в Тирані, що з ініціативи Спільноти святого Еґідія  проходила в столиці Албанії і  яка зібрала понад 400 релігійний провідників, представників світу культури та політики з усього світу.  Посилаючись на тему цьогорічної зустрічі «Мир завжди можливий», він закликав, аби ця істина повсюди утверджувалася, особливо в контексті того, що «в деяких частинах світу, як бачимо, переважають насильство, переслідування та зловживання проти релігійної свободи, разом із покірливістю з нашого боку перед обличчям конфліктів, які нас оточують.»

Саудівська Аравія заборонила серпневий номер «National Geographic» зі статтею «про тиху революцію» Папи Франциска.

Минулого тижня прес-центр Апостольської Столиці оголосив дати Апостольської подорожі Папи на африканський континент.