Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (10.11. – 16.11.)
  • Пон, 17/11/2014 - 09:54

Кожен християнин, яким би не було його покликання, повинен завжди вміти прощати і ніколи не давати згіршення, тому що воно руйнує віру. Про це говорив Папа Франциск, коментуючи біблійні читання під час Святої Меси, яку він у понеділок, 10 листопада 2014 р., очолив в каплиці Ватиканської резиденції «Дім святої Марти». Згіршення, за словами Святішого Отця, означає на словах визнавати один стиль життя, мовляв, «я є християнином», але поводитися немов язичник. Адже найкращим визнанням віри є свідчення життя. Одночасно, підкреслив святіший Отець, що Христос навчає, що кожен з нас повинен вміти прощати, прощати завжди, «навіть сім разів на день», коли той, хто погано повівся з нами, розкаявшись, просить прощення.

У понеділок, 10 листопада 2014 р., Папа Франциск прийняв Президента Ґани Джона Драмані Магаму, який пізніше зустрівся з кардиналом П’єтро Пароліном, Державним Секретарем Апостольської Столиці. Серед актуальних міжнародних проблем під час зустрічі звернено особливу увагу на гуманітарну катастрофу, спричинену епідемією Еболи у Західній Африці.

Цього ж дня Папа Франциск прийняв на аудієнції в рамках візиту "Ad limina Apostolorum" єпископів з чотирьох африканських країн: Сенегалу, Мавританії, Кабо-Верде і Гвінеї-Бісау. Звертаючись до єрархів, понтифік зазначив, що християни, незважаючи на те, що є меншиною в цих країнах, повинні давати сміливе і щедре євангельське свідчення. Святіший Отець закликав єпископів надавати особливого значення доктринальному і духовному вихованню мирян.

Яким повинен бути пастир у Церкві? Відповіді на ці запитання у світлі Божого Слова шукав Папа Франциск у своєму повчанні, виголошеному на площі Святого Петра у Ватикані у середу, 12 листопада 2014 р., під час загальної аудієнції. Відповідаючи на це запитання, Наступник святого Петра, насамперед, вказав на Послання святого Павла до своїх учнів Тимотея і Тита. «Промовистим є те, що поряд з обдаруваннями, які стосуються віри й духовного життя, яких не можна занедбати і вони є суттю життя, перераховуються також і чисто людські якості: гостинність, поміркованість, терпеливість, лагідність, надійність, доброта серця» – зауважив Папа, додаючи, що ці характеристики є «абеткою та граматикою будь-якого служіння», а особливо – єпископа, священика та диякона, бо без них «неможливо виконувати служіння та давати свідчення насправді радісно та вірогідно». «Ми повинні завжди дякувати Господеві за те, що в особі та служінні єпископів, священиків та дияконів Він і надалі нас провадить і формує Свою Церкву, спричиняючись до її зростання на дорозі святості. Одночасно, ми не повинні переставати молитися за те, щоб пастирі наших громад змогли завжди бути живим образом спільності та Божої любові», - підсумував Папа.

Боже Царство росте день за днем завдяки тим, які про нього свідчать у тиші, без гамору, молячись і живучи вірою своє щоденне життя у сім’ї, на роботі, у суспільстві. Про це проповідував Папа Франциск під час ранкової Святої Месу у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» у четвер, 13 листопада 2014 року. Святіший Отець наголосив, що Царство Боже знаходиться там, де людина у тиші, можливо, у власній домівці, тільки з копійками у кишені доживає до кінця місяця, але не перестає молитись і дбає про своїх дітей та похилих віком бабусь та дідусів. Боже Царство не привертає до себе уваги, подібно, як діється із зерном, що росте під землею. На переконання Папи Франциска, маленькі щоденні хрести є частинками Божого Царства. На закінчення проповідник заохотив зібраних просити у Господа ласки для того, щоб у молитві, адорації, служінні ближнім ми могли плекати Боже Царство, яке перебуває у нас.

У четвер, 13 листопада 2014 р., Папа Франциск прийняв у Апостольському палаці у Ватикані Президента Австрійської Республіки Гайнца Фішера, який пізніше зустрівся з Державним Секретарем Святого Престолу та Секретарем, відповідальним за міждержавні стосунки. Під час зустрічі  було відзначено позитивний розвиток двосторонніх взаємин, обговорено важливість сприяння релігійній свободі та людським правам.

14 листопада 2014 р. Папа Франциск звернувся з промовою до економістів і бухгалтерів з різних країн світу, які зібралися в Римі для участі у Всесвітньому конгресі Міжнародної федерації бухгалтерів. Понтифік підкреслив, що в сьогоднішньому соціально-економічному контексті проблема роботи стоїть дуже актуально. Папа закликав учасників Конгресу сприяти досягненню суспільного і економічного благополуччя всього людства, відкриваючи перед кожною людиною можливості реалізації її потенціалу. Понтифік підкреслив необхідність чесного, справедливого і братнього вирішення проблем найслабших і бідних.

У п’ятницю, 14 листопада 2014 р., в Апостольському палаці у Ватикані Папа Франциск зустрівся з Президентом Перу Ольянтою Мойсесом Умалою Тассо. Глава Перуанської держави також зустрівся з Секретарем, відповідальним за стосунки з державами Архиєпископом Доменіком Мамберті. Сторони відзначили вклад Католицької Церкви у сприяння загальнолюдському, суспільному та культурному розвиткові населення Перу.

Цього ж дня у Ватикані оприлюднено офіційну програму Апостольської подорожі на Шрі-Ланку та Філіппіни, яку Папа Франциск здійснить у січні 2015 року.

Чим відрізняється справжнє, євангельське співчуття від співчуття фальшивого? Думками на цю тему в контексті притаманної Церкві уважності до життя, яке зазнає труднощів, поділився Папа Франциск, зустрічаючись у суботу, 15 листопада 2014 р., з представниками Італійської Асоціації Лікарів Католиків з нагоди 70-річчя її діяльності. За словами Наступника святого Петра, уважність до людського життя, особливо до того, яке зазнає більших труднощів, тобто, до хворих, похилих віком та дітей, «глибоко включена у місію Церкви». І тому вона почувається покликаною брати участь у дискусіях, предметом яких є людське життя, «представляючи власне бачення, що ґрунтується на Євангелію». Глава Католицької Церкви звернув увагу на те, що сьогодні переважаючим способом мислення є «фальшиве співчуття», тобто таке, «яке вважає допомогою спонукати жінку до аборту, актом гідності здійснення – евтаназії, науковим здобутком – “виготовлення” бажаної дитини, як право її мати, аніж прийняти її, як дар, або ж використовувати одні життя як лабораторний матеріал, за допомогою якого, можливо, вдасться рятувати інші». Натомість, євангельське співчуття, це те, «яке супроводжує в хвилини потреби, тобто, співчуття Милосердного Самарянина, який побачив, сповнився співчуттям, підійшов та надав конкретну допомогу».

Ісус не хоче, щоб ми зберігали Його ласки в “сейфі”, але хоче, щоб ми їх використовували на благо іншим “, – сказав Папа Франциск в розважанні перед молитвою “Ангел Господній” на площі св. Петра 16 листопада 2014 р. Святіший Отець закликав присутніх віруючих уважно прочитати  притчу про отримані таланти з з Євангелія від Матея. «Ця притча закликає нас не приховувати нашу віру і нашу приналежність до Христа і не приховувати слова Євангелія, але поширювати її в нашому житті, у стосунках, в конкретних ситуаціях, використовувати як силу, яка очищає, оновлює. Крім того, прощення, яке Господь нам жертвує, особливо в Таїнстві Примирення, не тримаймо його закритим в собі самих, але дозвольмо, щоб вирощувало свою силу, і зруйнувало б ті стіни, які наш егоїзм створив; нехай сприяє першим кроком в наших придушених стосунках, дозволить відновити діалог там, де розірваний зв’язок … Необхідно, щоб ці таланти, дари, якими обдарував нас Господь, служили іншим, зростали, давали плоди завдяки нашому свідченню», - наголосив Святіший Отець.

Радимо прочитати:

Важкі питання: Чи буває у Папи відпустка?

Папа створив спеціальну Колегію з кардиналів і єпископів, яка займатиметься серйозними канонічними злочинами.

Святіший Отець написав листа до прем’єр-міністра Австралії Тоні Ебота з посланням на 9-й саміт лідерів країн “Групи 20″.

Нинішні лауреати премії "Ватиканського фонду імені Йозефа Ратцінгера - Папи Бенедикта XVI" отримають свої нагороди з рук папи Франциска.

У Римі відбувся круглий стіл «Схід та Захід: дихання двома легенями».

Причастя для розлучених не буде -Конгрегація віровчення.