Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (18.08 – 24.08)
  • Чтв, 28/08/2014 - 00:41

Заключним богослуженням третьої Апостольської подорожі Папи Франциска стала Свята Меса в наміренні миру, яку він очолив в понеділок, 18 серпня 2014 р. вранці в катедральному соборі Сеулу, і під час якої він також попрощався з Кореєю. «Сьогоднішня Меса, – сказав Святіший Отець, – це, насамперед, молитва за поєднання корейської родини». Під час богослужіння прозвучало читання з книги Второзаконня, в якому йшлося про обітницю, дану Богом Його вибраному народові, відновити його єдність та процвітання. «Для нас, як і для ізраїльського народу, – зауважив Святіший Отець, – ця обітниця сповнена надією: вона вказує на майбутнє, яке Бог вже відтепер для нас приготовляє. Однак, ця обітниця нероздільно пов’язана із заповіддю, якою є: повернутися до Бога та зі щирим серцем бути слухняним Його законові. Божий дар примирення, єдності й миру невіддільно пов’язаний із наверненням: мається на увазі переміна серця, яка може змінити перебіг нашого життя та історії, як окремих осіб, так і народу».

Під час загальної аудієнції у середу 20 серпня 2014 р., Папа Франциск зворушено подякував вірним за молитви і співчуття з приводу смерті його рідних, які трагічно загинули під час дорожньо-транспортної пригоди в Аргентині. Йдеться про дружину та трьох маленьких дітей племінника Святішого Отця, який у дуже важкому стані перебуває в лікарні.
 

Кардинал Фернандо Філоні зустрівся в Багдаді з президентом Іраку Фуадом Mасумом і вручив йому листа від Папи Франциска. Папський посланець до цієї близькосхідної країни, огорнутої кривавим наступом ісламських джихадистів, вважає, що «ми не можемо скласти руки і дивитися на це. Треба захищати права цих людей». 

Постійний представник Святого Престолу при женевських установах ООН, архиєпископ Сільвано Томазі, вважає військове втручання під егідою Організації Об'єднаних Націй проти джихадистів так званої Ісламської держави допустимим. За словами ватиканського дипломата, така крайність могла б запобігти реальній загрозі геноциду.

Апостольський візит Папи Франциска в Південну Корею став ще одним свідченням особливої уваги Святішого Отця до азійського регіону. Відомо, що під час своєї наступної поїздки в Азію Папа Франциск відвідає Шрі-Ланку і Філіппіни. Азія все більше стає центром світу, так як  в Азії проживає 60 відсотків світового населення, більшість якого – молодь. Папа закликав молодь вийти назовні, щоб нести свідчення про Євангеліє, жити за Євангелієм і чинити так, аби й інші змогли жити за словом Христовим і звіщати його. Цей заклик Папа адресував молоді та всім азійським Церквам».

В четвер, 14 серпня, на зустрічі з представниками Міжнародної асоціації віруючих «Справа  Назарету», Папа Франциск у Домі Святої Марти говорив про «знаходження Ісуса як шляху людини» до Небесного Отця, та про те, що коли  людина виявляє Ісуса як шлях, то в її життя приходить радість. «Приходить назавжди і вкорінюється так, що вже ніхто не може її забрати, – як і обіцяв Господь. Ця радість учнівства Христового перетворюється на свідчення, тобто в апостольство, місіонерство».

Архиєпископ Сільвано Томазі, постійний спостерігач Апостольського Престолу при ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві,  розповів, що за період 2000-2013 рр., намагаючись досягти берегів Європи, загинуло близько 23 тис. мігрантів. Дипломат зауважив, що сьогодні Європа має об'єктивну потребу в робочих руках, для розвитку своєї економіки і політичного впливу. 

В четвер Папа Франциск прийняв на приватній аудієнції кардинала Фернандо Філоні, свого спеціального посланця в Іраку. Багато хто з біженців, яких бачив кардинал Філоні, втратили своїх близьких. Терористи вбили велику кількість чоловіків-єзидів, дружини і діти яких залишилися самі. Ватиканський єрарх наголосив, що люди в Іраку чекають допомоги і можливості повернутися в свої рідні будинки, щоб жити в спокої та безпеці.

Папа Франциск телефонував батькам жорстоко вбитого джихадистами американського журналіста Джеймса Фоулі, якого викрали в Сирії.  Фоулі навчався в єзуїтському коледжі. Батьки Фоулі після його смерті сказали, що він помер як «мученик свободи».

Папа Франциск привітав і благословив учасників щорічної "Зустрічі заради дружби між народами", яка традиційно проходить в італійському Ріміні. У спеціальному посланні підкреслюється, що перша частина теми цьогорічного форуму - "До периферії світу та існування. Доля не залишила людину на самоті». Хоч  в деяких місцях з'явилося духовне "опустелювання" - плід проекту суспільства, яке хочуть будувати без Бога",  це не повинно вести до розпачу: в пустелі знову відкривається цінність того, що найважливіше в житті - Євангелія Ісуса Христа.

В неділю, 17 серпня, як повідомляє Офіційне інтернет-представництво Президента України Петра Порошенка, Святіший Отець Франциск привітав Президента та всіх українців з Днем Незалежності України. Папа висловив Президенту та всім українцям «сердечні побажання благополуччя та миру».

Після молитви «Ангел Господній», перед тисячами паломників з усіх кінців світу, що зібралися на площі перед базилікою св. Апостола Петра в Римі, з вікна Апостольського палацу, Папа вдруге  привітав Україну з Днем Незалежності. Після цих слів Святіший Отець Франциск разом з тисячами присутніх членів Вселенської Спільноти католицької Церкви помолилися молитву «Богородице Діво», яку Папа завершив молитовним закликом «Маріє, Царице миру, молися за нас!»

Перед спільною з паломниками молитвою «Ангел Господній», Святіший Отець Франциск виголосив коротке повчання на основі євангельського тексту про те, як апостол Петро, від імені 12 апостолів визнав Ісуса Христа Богом: «Ти – Христос, Бога Живого Син» (Мт. 16, 16). На це визнання віри апостола Спаситель відповів: «Ти – Петро (скеля), і на цій скелі Я збудую Мою Церкву» (Мт. 16, 18). Папа підкреслив, що «основним, наріжним каменем Церкви є Ісус Христос. Святий Петро – це скала, видимий фундамент єдності Святої Церкви, а кожен християнин, що має щиру і міцну віру, – це живе каміння, з якого Христос будуватиме Свою Церкву у різних куточках світу». 

 

Пропонуємо Вашій увазі:

Звернення конференції римо-католицьких єпископів України: http://catholicnews.org.ua/zvernennya-konferenciyi-rimsko-katolickih-iepiskopiv-ukrayini-0

Інтерв’ю  Святішого Отця під час повернення з Кореї: http://catholicnews.org.ua/intervyu-papi-franciska-pid-chas-povernennya-z-koreyi