Тижневий огляд: Папа та Апостольський престол (9.06 – 15.06.)
  • Втр, 17/06/2014 - 00:47

У понеділок, 9 червня 2014 р., проповідуючи під час Святої Меси в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти», Папа Франциск, коментуючи євангельське читання про Блаженства, дав відповідь на запитання: Що є посвідченням особи християнина? Наступного дня після історичної молитви за мир у Святій Землі за участю президентів Ізраїлю та Палестини, Святіший Отець наголосив на тому, що для подолання ненависті потрібно мати сміливість лагідності. Блаженства, як підсумував Папа, і є «життєвою програмою, яку пропонує Ісус», простою і, водночас, дуже нелегкою програмою.

У вівторок, 10 червня, у Ватикані розпочалося щорічне засідання ради фонду "Populorum progressio". Ця благодійна структура входить до складу Папської ради "Cor Unum" і діє на благо народів країн Латинської Америки. У ході засідання співробітники фонду обговорять проекти допомоги індіанським, метиськім і афроамериканським співтовариствам Латинської Америки і Карибського басейну. Зустріч стане приводом для обговорення шляхів реалізації служіння "Церкви бідної для бідних", яке  працює на користь найбільш нужденних.

Також Папа Франциск виступив проти того, щоб підставою кримінального права були твердість і залякування і закликав не плутати правосуддя з помстою.  Понтифік направив своє послання до учасників двох форумів, які відбудуться в Латинській Америці в найближчі місяці: Конгресу Міжнародної асоціації кримінального права та Конгресу Латиноамериканської асоціації кримінального права.

В середу, 11 червня,  з нагоди 25-річчя незалежності Польщі Папа на приватній аудієнції прийняв колишнього президента Леха Валенсу. Своїми враженнями Лех Валенса поділився одразу після зустрічі: «Ми говорили про все, що тепер суттєве в Європі. Я особливо звертав увагу на те, що Європа після комунізму повинна перейти до будування «європейської держави». Але щоб будувати, треба мати фундамент. І тому потрібні патріотичні люди, провідники Церкви, щоб вони звертали увагу на те, що перемоги приходили власне через вартості, через Господа».

На загальній аудієнції з Папою Франциском 11 червня Папа Франциск навчав про останній з семи дарів Святого Духа. За словами Наступника святого Петра, богобоязливість допомагає нам усвідомити, що «все походить з благодаті», а наша справжня сила полягає в тому, «щоб іти за Господом Ісусом і дозволити Отцеві виливати на нас Його доброту та милосердя».

Також під час загальної аудієнції у середу  Папа підкреслив, що десятки мільйонів дітей примушені працювати у принизливих умовах, піддані різним формам рабства та експлуатації, як також зловживанням, жорсткому поводженню та дискримінації. Папа закликав усіх молитись до Пресвятої Богородиці, яка носила на Своїх руках Дитятко Ісуса, за дітей, які зазнають експлуатації та зловживань, а їх у світі нараховується коло 168 мільйонів.

Стало відомо, що відомий польський єзуїт о. Войцех Жмудзінські, директор Центру навчання лідерів та вихователів «Аррупе», проведе в Україні низку тренінгів на тему залучення до спільноти/організації та роботи з молоддю. Тренінги відбудуться 19 червня в Тернополі, 20 червня - в Івано-Франківську та 21 червня в Стрию.

За участю кардинала Герхарда Мюллера в середу  у Варшаві відбулась презентація першого тому творів Йозефа Рацінгера «Opera Omnia». Префект Ватиканської Конгрегації Доктрини Віри готував лекцію на тему «Думка Августина у теології Йозефа Ратцінгера».

У четвер, 12 червня 2014 р., Папа Франциск направив послання з нагоди Чемпіонату світу з футболу в Бразилії. У своєму відеозверненні, переданому каналом бразильського телебачення «Rete Globo», Святіший Отець бажає, щоб «цей Кубок світу пройшов в дусі миру і спокою, незмінної  взаємоповаги, солідарності та братерства між людьми, що визнають себе членами єдиної родини».

Вранці у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» Папа Франциск очолив Святу Месу, під час якої виголосив проповідь про братню любов, якої навчав Спаситель Своїх учнів. На початку Святіший Отець заохотив зібраних роздумати над запитанням: «Якою повинна бути любов між нами, згідно із навчанням Ісуса?» Єпископ Риму наголосив, що така програма, яку накреслив нам сам Ісус Христос, не є легкою до виконання, але вона є дорогою, яка веде до мети; а також закликав просити у Спасителя благодаті для того, щоб здійснити це  доручене Ісусом завдання.

Стало відомо, що під час прес-конференції на шляху зі Святої Землі до Ватикану, Папа Франциск заявив журналістам, що він планує апостольські подорожі до Шрі-Ланки і на Філіппіни. Кардинал Альберт Малкольм Ранджит Патабедінге Дон повідомив, що поїздка розпочнеться 13 січня 2015 р. прибуттям в Шрі-Ланку. Митрополит Коломбо заявив, що Папа буде на острові три дні, а потім поїде на Філіппіни.

В п’ятницю, 13 червня, у проповіді, яку Папа Франциск виголосив під час Святої Меси у каплиці резиденції «Дому Святої Марти» у Ватикані, Святіший Отець  наголосив, що коли Господь бажає нам доручити якусь місію, то Він приготовляє нас до того, щоб добре її виконати, а наша відповідь на Його пропозицію повинна ґрунтуватись на молитві та вірності. А вірність цьому шляхові – це дозволити, щоб нас провадив сам Господь. Тоді ми, як і пророк Ілля, подолаємо страх і осягнемо свою мету.

У зв’язку із загостренням ситуації в Іраку, де триває збройний наступ угрупування «Ісламська держава Іраку і Леванту»,  Конгрегація для Східних Церков оприлюднила заяву, в якій наголошується, що кардинал Леонардо Сандрі, Префект згаданої Конгрегації, та інші службовці з великим занепокоєнням слідкують за загостренням ситуації в Іраку, висловлюючи особливу близькість блаженнішому Луїсу Сако, Главі Халдейської Католицької Церкви, який від початку свого вибору на патріарха всіма способами сприяв діалогові та примиренню в країні, як також халдейським та сиро-католицьким архиєпископам Мосулу, владикам Емілю Ноні та Бутросу Моше. У ці трагічні хвилини пастирі перебувають поруч із народом – християнами та мусульманами, які змушені залишити місто, а кількість біженців вже перевищила 500 тисяч.

В суботу, 14 червня, Папа прийняв на аудієнції президента Домініканської Республіки. Даніло Медіна Санчес зустрічався потім з кардиналом Держсекретарем П'єтро Пароліном і главою ватиканської дипломатії Архиєпископом Домініком Мамберті.

Цього ж дня Святіший Отець зустрівся з понад 30-ма тисячами членів волонтерських організацій «Misericordie» та груп донорів крові «Fratres», які прибули з усіх куточків Італії. Звертаючись до волонтерів Папа сказав: «За прикладом нашого Учителя, також і ми покликані ставати ближніми, розділяти становище людей, яких зустрічаємо. Потрібно, щоб наші слова, наші жести та наша поведінка були вираженням солідарності, прагнення не стояти осторонь болю ближніх, але чинити це з братнім теплом, не впадаючи в будь-які форми патерналізму».

Колишній голова Папської ради «Iustitia et Pax» 81-річний кардинал Ренато Раффаеле Мартіно став новим кардиналом протодияконом. У його обов'язки входить оприлюднення вибору нового Папи після закінчення конклаву словами «Habemus Papam» (У нас є Папа).

У неділю, 15 червня, перед молитвою «Ангел Господній»http://catholicnews.org.ua/angel-gospodniy-z-papoyu-15-chervnya Папа пояснив зібраним,що у Святій Трійці ми розпізнаємо модель Церкви, в якій ми покликані любити один одного, як Ісус полюбив нас. Святіший Отець також додав,що парафія і сім’я, в яких ми любимо і допомагаємо один одному, піклуємося про добро ближніх, в яких хочеться ділитися духовними та матеріальними благами є відображеннями Трійці. Після спільного проказування молитви Понтифік закликав усіх католиків молитись за мир в Іраку та повідомив, що цієї осені відвідає з одноденним візитом Албанію.

Пропонуємо Вашій увазі:

Окружне послання єпископа Клауса Кюнґа  (дієцезія Фельдкірх, Австрія):  «Внутрішній голос – cумління»:   http://catholicnews.org.ua/vnutrishniy-golos-cumlinnya;

Пастирське послання Архієпископа Мечислава Мокшицького на неділю Урочистості Пресвятої Трійці: http://catholicnews.org.ua/pastirske-poslannya-arhiiepiskopa-mechislava-mokshickogo-na-nedilyu-urochistosti-presvyatoyi-triyci;

Звернення Святішого Отця до Католицької  Віднови на стадіоні Олімпіко: http://catholicnews.org.ua/svyatishiy-otec-i-katolicka-harizmatichna-vidnova-na-stadioni-olimpiko;

Програма зустрічей Папи з вірними, запланованих на літо