Тижневий огляд: переслідування християн (02.02 – 08.02)
  • Втр, 10/02/2015 - 19:32

2 лютого повідомляється, що Парламентська Асамблея Ради Європи у своїй Резолюції № 2036 (2015) засудила насильство проти християн та закликала вжити додаткові заходи для «сприяння мирному співіснуванню релігійних громад в державах-членах Ради Європи». Дебати з цього приводу відбулися під час сесії ПАРЄ 29 січня 2015 року на підставі доповіді Комітету з питань рівності і недискримінації, автором якої був депутат та єпископ Церкви ЄХБ Молдови Валерій Гілецький.

Бойовики «Ісламської держави» напали на християнську церкву в провінції Ель-Хасекі на північному сході Сирії. Близько 20 бойовиків погрожували жителям одного з місцевих сіл підірвати церкву, якщо з неї не буде знято хрест. Це вже четвертий напад на село, населене асірійскими християнами.

Минулого тижня Леонід Гуляко, уповноважений у справах релігії Білорусі, заявив, що деякі священики-іноземці, в основному з Польщі, намагаються займатися в Білорусі політикою. За його словами, вони критикують Білорусь, її закони і керівництво країни. У таких випадках влада не погоджує продовження їх перебування в республіці. 30 січня 2015 року католицькі єпископи Білорусі на позачерговому пленарному засіданні обговорили озвучені звинувачення на адресу польських священиків, а також в незацікавленості керівництва Католицької Церкви в підготовці своїх священиків.

Відповідно до інформації за 3 лютого читаємо, що в Індії стався черговий антихристиянський напад на церкву. Невідомі пограбували католицьку церкву Святого Альфонса в столиці Делі. Нападники увірвалися в будівлю, знищили все, що було всередині, включно з профанацією Найсвятіших Тайн. Це вже п'ятий подібний випадок за два місяці в одному тільки регіоні Делі.

4 лютого з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що група американських сенаторів запропонувала створити в Іраку автономну провінцію для християн та інших релігійних та етнічних меншин. Крім того, сенатори в листі держсекретареві Джону Керрі зажадали від уряду «прямої підтримки місцевих сил безпеки, відповідальних за захист меншин». Американські політики також заявили, що мають намір зробити все можливе для підтримки християнських громад в Іраку, щоб не допустити їх виходу з Близького Сходу.

У венесуельському місті Меріда чотири католицьких храми стали об'єктами вандалізму. Нападники закидали церкви пляшками із запальною сумішшю і обписали стіни храмів образливими графіті на адресу апостольського нунція монс. Альдо Джордано, який знаходиться в цьому місті з нагоди 30-річчя візиту святого Івана Павла II.

Папа дозволив Конгрегації у справах канонізації святих оголосити декрети про визнання мучеництва за віру чотирьох священиків, які були вбиті в Латинській Америці. Це відбулося під час приватної аудієнції префекта Конгрегації, кардинала Анджело Амато. 

Згідно з інформацією за 5 лютого читаємо, що на півночі Іраку бойовики радикального угрупування «Ісламська держава» вбили християнського священика Поля Якуба, викраденого вісім місяців тому. За наявними даними, вбивство сталося в адміністративному центрі провінції Найнава місті Мосулі, яке контролюється радикалами. Довгий час не надходило жодної інформації про долю Якуба.

Атаки «Боко Харам», які не припиняються на північному сході Нігерії, призвели до катастрофічної гуманітарної ситуації в регіоні. Більше 1 млн. людей були змушені покинути свої будинки і бігти у безпечніші райони. Близько 912 тис. з них є внутрішньо переміщеними особами. Решта перебралися в Камерун, Чад і Нігер.

6 лютого повідомляється, що напередодні Національного Молитовного Сніданку у Вашингтоні в будівлі Конгресу США відбувся Круглий стіл на тему релігійних переслідувань на окупованих територіях України. Захід був організований за підтримки Християнської місії «Євразія» та організаторів постійного діючого Круглого столу з міжнародної релігійної свободи. Події в Україні стривожили не тільки сусідні держави та політиків, які втягнуті у цей конфлікт, але також глобальну Християнську спільноту.

Початок 2015 року став часом посилення жахливих повідомлень із Нігерії. Пасивність світу щодо діяльності секти Боко Харам — так, секти, бо навіть в очах більшості мусульман вони є відступниками від віри, — воістину дивує. Коли мільйони очей вражено дивляться на розстріляну редакцію критиканської газетки, в той самий час у Нігерії, за майже повного мовчання західних медіа, відбувається релігійне винищування неймовірного масштабу. А те, що там діється, можна хіба що вбезпечити табличкою з написом: «Обережно, для глядачів із міцними нервами».