Тижневий огляд: переслідування християн (09.02 – 15.02)
  • Втр, 17/02/2015 - 21:04

9 лютого повідомляється, що комітет ООН з прав дитинства викриває злочини, що здійснюються стосовно дітей на територіях Іраку та Сирії, підконтрольних ІДІЛ. Про це йдеться в новій доповіді організації. «ІДІЛ систематично вбиває дітей, що представляють етнічні чи релігійні меншини: відомі випадки масових страт, є повідомлення про обезголовлення, розп'яття і поховання заживо», йдеться в документі. Жертвами стають, насамперед, меншини, ізиди і християни, але також шиїти і суніти.

Відповідно до інформації за 10 лютого читаємо, що на півночі Камеруну в результаті чергової атаки бойовиків «Боко Харам» вбито майже 100 людей, зруйновано церкви та інші будівлі. Атака, яка стала помстою бойовиків за наступ сил безпеки, в результаті якого було вбито сотні ісламістів, тривала 2 дні. Близько 500 людей отримали поранення. Повстанці забрали худобу і продукти харчування. Протистояти бойовикам було вкрай складно, оскільки вони використовували як «живий» щит місцевих жителів.

Поліція в столиці Індії заарештувала декілька сотень демонстрантів, які протестували проти актів вандалізму і осквернення в християнських церквах, що почастішали впродовж останніх 2-ох місяців. Близько 350 осіб посадили в автобуси і відвезли в місцеву поліцейську дільницю.

11 лютого з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що під час засідання в Багдаді Синод Халдейської Церкви звернувся із закликом до уряду Іраку і Курдистану забезпечити підтримку сім'ям біженців. Прелати закликали світових лідерів зупинити наступ «Ісламської держави» і «вжити необхідних заходів для захисту християн і інших іракців, щоб всі вони повернулися в свої будинки і жили в безпеці й з гідністю».

Вірменський католицький архиєпископ Бутрос Мараяті заявив, що християни в сирійському Апелло відчувають себе забутими і зрадженими Заходом. Людям не вистачає води, тепла, електрики, пального та медичної допомоги. Дві третини вірменських католиків, які проживали в місті, покинули його в пошуках безпечного життя в інших місцях, а ті, що залишилися, з песимізмом дивляться в майбутнє.

В Індії понад 100 католицьких єпископів після засідання 27-ї пленарної асамблеї Конференції католицьких єпископів Індії (CCBI) взяли участь у демонстрації протесту проти вандалізму в церквах, дискримінації та переслідувань християн. Разом з єпископами по вулицях Бангалора зі співами «Радуйся, Маріє!» І транспарантами пройшли католицькі священики й ченці.

Aшік Масіх - чоловік пакистанської християнки Асії Бібі, засудженої до страти за богохульство, повідомив, що йому з дітьми доводиться постійно переїжджати через погрози на їх адресу. Також Ашик Масіх закликав міжнародне співтовариство заступитися за його дружину.

У китайській в'язниці помер єпископ Католицької Церкви Космас Ші Еншіан. Висвячений проти волі комуністичної влади єпископ Ісянь пішов з життя у віці 94 років. Останні 14 років він відбував ув'язнення. В цілому єрарх пробув у в'язницях 40 років свого життя.

У пакистанському м. Лахор поліція провела рейди в дві християнські церкви під час недільних богослужінь. Поліцейські осквернили церкви, заарештували обох пасторів, зламали аудіосистеми. Поліція зареєструвала позови проти пасторів зі скаргами на неправильне використання гучномовців, що і стало причиною рейдів.

Спецслужби відділення іракської поліції району Ніневії заявили, що бойовики «Ісламської держави» підірвали церкву Непорочної Діви - одну з найбільших і найстарших халдейських церков в стародавній частині Мосула. Древня церква стояла на фундаменті найдавнішого християнського храму в Мосулі і до цього витримувала всі попередні напади ісламських бойовиків, у тому числі вибух замінованого автомобіля в 2008 році.

П'ять католицьких церков були осквернені в східній французькій єпархії Bellay-Ars. У чотирьох з п'яти осквернених церков були вкрадені посвячені речі, але хостії злодії залишили на місці. У парафії в Montluel, місті з населенням 7000, були вкрадені і киворій, і освячені хостії для причастя, які зберігалися в ньому. Ще п'ять інших церков в єпархії були осквернені або зруйновані в період з жовтня 2014 по січень 2015 р.

Згідно з інформацією за 15 лютого читаємо, що прем'єр-міністр Індії оголосив, що зобов’язується посилити захист навколо церков і християнських навчальних закладів в столиці країни. Він закликав водночас провести ефективне розслідування антихристиянських атак, яких останнім часом побільшало в Делі, щоб притягнути винних до відповідальності. Під час зустрічі з поліцією Нарендра Моді засудив насильство, спрямоване проти послідовників Христа, і підкреслив, що антихристиянських актів вандалізму не можна допустити знову.

Лівійський парламент офіційно підтвердив новину про вбивство в цій країні 21-го єгипетського християнина. Їх убили джихадисти з так званої Ісламської держави. Серед жертв є лікар, його дружина і дочка. Парламент Лівії висловив співчуття сім’ям убитих християн, а також заявив, що країна перебуває в стані війни з Ісламською державою.