Тижневий огляд: переслідування християн (09.03 - 15.03)
  • Втр, 17/03/2015 - 21:42

10 березня повідомляється, що бойовики «Ісламської держави» знову напали на села на північному сході Сирії, більшість населення яких складають християни. В результаті бомбардувань позицій ІД урядовими військами, сирійські християни змогли повернути собі контроль над трьома селами.

Уродженець Донецька, священик УКГЦ, о. Тихон два тижні перебував у полоні сепаратистів, а після визволення знайшов прихисток у Львові. Тепер духівник бореться зі ще одним ворогом – страшною недугою. Лікарі виявили у нозі чоловіка пухлину. Кілька років тому священик переборов онкологію, та через стрес і знущання окупантів хвороба повернулася. Крім молитви за здоров‘я отця Тихона, усіх небайдужих просять про пожертви, щоб допомогти священикові перемогти онкологію.

Відповідно до інформації за 11 березня читаємо, що бойовики терористичного угрупування «Ісламська держава» підірвали християнський храм Юрія Змієборця в іракському місті Мосул. Розташований на північному сході міста храм Юрія Змієборця вважався одним з найбільших і найбільш шанованим серед християн Мосула. Крім храму, екстремісти зруйнували кілька житлових будівель, що знаходилися поряд з ним, а також приміщення, призначене для розподілу благодійної допомоги.

12 березня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що ординаріат для вірних візантійського обряду в Австрії та Католицький богословський факультет Віденського університету в співпраці з фундацією наукових досліджень екуменічних відносин «Pro Oriente» організували низку заходів, присвячених 70-річчю початку трагічних подій ліквідації Української Греко-Католицької Церкви сталінським режимом.

Згідно з інформацією за 13 березня читаємо, що ісламісти використовують викрадених сирійських християн як живий щит. Ситуація в країні щоразу погіршується. Одночасно видається, що міжнародна спільнота сприймає війну в Сирії як черговий забутий конфлікт. Таким чином характеризує стан справ на своєму п’ятому році війни Архиєпископ Маріо Зенарі. Наслідки чотирьох років війни в Сирії вражають: 200 тисяч вбитих (третина з них цивільні), 4 мільйони внутрішніх біженців і 2 мільйони осіб, які втекли у сусідні країни.  

15 березня повідомляється, що у пакистанському місті Лахор прогриміли вибухи біля двох церков, коли віряни якраз брали участь у недільній месі. За даними місцевих ЗМІ, щонайменше шестеро людей загинуло і близько 35-ти отримали поранення. Місцева влада повідомляє, що кількість жертв може зрости, оскільки на час вибухів людей у храмах і поблизу них було дуже багато. Відповідальність за теракти вже взяли на себе бойовики Талібану з угруповання «Джамаат ул-Ахрар».