Тижневий огляд: переслідування християн (12.09 - 18.09)
  • Пон, 19/10/2015 - 23:14

12 жовтня повідомляється, що представник фонду «Допомога Церкві в потребі» у Французькій Швейцарії та кантоні Тічино Роберто Сімона повідомив, що на свободу відпустили сиро-католицького священика Жака Мурада, викраденого бойовиками ІГІЛ 21 травня. О. Мурада і диякона Бутроса Ханна викрали три озброєні терористи в масках. Це сталося в монастирі Мар Еліан (св. Юліана), де о. Жак був настоятелем. У серпні джихадисти зрівняли з землею монастир Мар Еліан.

Студенти штатів Теннессі і Джорджії змушені вивчати П'ять скрижалей Ісламського віросповідання, їм забороняють досліджувати християнство чи юдаїзм. У деяких школах штату Джорджія студентів змушують повірити, що Аллах - це той же Бог, якому поклоняються християни. В одній із середніх шкіл штату Теннессі, де іслам  пропагували протягом трьох тижнів, студентів змушували писати, що «Аллах є єдиним Богом», а уроки християнства їх змушували пропускати. У цих школах викладання ісламу стало набагато важливіше Історії світових релігій. Іслам став вихованням.

За інформацією асирійської громади Сирії, бойовики «Ісламської держави» обіцяють стратити 180 християн-асирійців, якщо не отримають 12 мільйонів доларів. Бранці були захоплені терористами в кінці лютого в сирійській провінції Ель-Хасак. Представник громади також повідомив, що троє асирійців вже були страчені. Бойовики вбили їх в день святкування мусульманського свята Курбан-байрам, а потім опублікували відео зі стратою в мережі.

Заклик Папи Франциска до миру на Близькому Сході та в Африці, проголошений під час Синоду, був відзначений багатьма світовими ЗМІ. І це не перший подібний заклик Святішого Отця. Парадокс у тому, що, незважаючи на те, що голос Франциска слухають, однак найважливіші світові політичні гравці залишаються глухі до нього. Так вважає, зокрема, Латинський Патріарх Єрусалима Фуад Туаль.

Перед місцевими виборами напруга в Україні зростає. У тій ситуації намагаються також вдарити по найсвятішому, по вірі. Ті самі люди, які розгорнули у соцмережах хайку проти встановлення пам’ятника митрополитові Андрею Шептицькому у Львові, тепер розгортають ошалілу антицерковну пропаганду, знову спрямовуючи вістря своїх нападів на УГКЦ.

13 жовтня з’явилося повідомлення про те, що група з 30-ти напівроздягнених жінок, прихильниць абортів, відбиваючись від поліції, намагалася осквернити собор Мар дель Плата (Аргентина). Католики молилися Розарій перед храмом, коли на них напали з камінням і пляшками.

Відповідно до інформації за 14 жовтня читаємо, що християни є найбільше переслідуваними, а їхнє становище погіршується у багатьох країнах, в яких вони віддавна зазнають великих обмежень релігійної свободи. Такі висновки випливають із документу «Переслідувані та забуті. Рапорт про християн, утиснених задля віри між 2013 та 2015 роками», який представила папська фундація «Допомога Церкві в потребі». Цей рапорт є доповненням до «Рапорту про релігійну свободу у світі», але, на відміну від нього, бере до уваги лише антихристиянські переслідування, вивчаючи ситуацію в 22-х країнах. З дослідження випливає, що у 17 з 22 країн становище християн ще більше погіршилося.

17 жовтня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що велика група арабських екстремістів влаштувала пожежу в гробниці Йосифа в Шхемі. Завдано значної шкоди. Проти військовослужбовців, які охороняють підхід до гробниці, були застосовані каміння і пляшки із запальною сумішшю. Напад було відбито, військові були змушені використовувати спецзасоби для розгону натовпу. Відомості про постраждалих уточнюються.

В Індонезії, в окрузі Сінко (провінція Ачех),  кілька сотень радикально налаштованих мусульман напали і спалили дві християнські церкви. Загинув один з нападників. Запаливши другу церкву, злочинці кинулися до третьої, але завдяки захисту християн і поліції вона вціліла. Кілька християн отримали поранення.

Згідно з інформацією за 18 жовтня читаємо, що на сході Індії в штаті Джаркханд був убитий протестантський пастор. Озброєні люди увірвалися в будинок пастора і застрелили його. Холоднокровне вбивство ввело в страх місцевих християн.