Тижневий огляд: переслідування християн (13.04 - 19.04)
  • Пон, 20/04/2015 - 00:00

13 квітня повідомляється, що 70 років тому, 11 квітня 1945 року, офіційно розпочалася репресивна кампанія совєтського режиму проти Української Греко-Католицької Церкви: заарештовано її очільника Митрополита Йосифа Сліпого та усіх єрархів Церкви. Небагато однак знаємо про ті роки каторжних робіт, поневірянь, тортур та переслідувань. Лише останніми часами почали з’являтись публікації, які відкривають архівні матеріяли, пов’язані із цим періодом життя Блаженнішого.

Відповідно до інформації за 15 квітня читаємо, що у Пакистані 14-річного хлопчика облили бензином і підпалили за те, що він назвав себе християнином. Двоє мусульман підійшли до хлопчика і запитали про його релігійну приналежності. Коли хлопчик сказав, що він християнин, його облили бензином і підпалили. Хлопчика на ім'я Нуаман доставили до лікарні Meo Hospital в Лахорі - він отримав опіки понад 55% шкірного покриву.

16 квітня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що відому російську режисеру фільмів про Івана Павла ІІ – документаліста Тамару Якжину, яка зникла в середині березня, вбили, щоб продати її квартиру у Москві. Серед винних у злочині – колишній правоохоронець.

Науман Масіх, 14-річний пакистанський християнин, кілька днів тому підпалений у Лахорі молодими ісламістами, помер.

Представники ультраправої партії «Шив сіна» виступили із закликом стерилізувати християн і мусульман, які проживають на території Індії, бо збільшення їх кількості загрожує індуїстам. За словами членів «Шив сіна», стерилізацію необхідно розглядати як елемент планування сім'ї.

Італійська поліція повідомляє про арешт 15 мігрантів-мусульман, які, як підозрюють, викинули 12 християн за борт судна, що перевозило нелегальних мігрантів до Італії. На борту судна виникла сварка, в ході якої мігрантів-християн з Гани і Нігерії скинули в море. Побоюються, що всі вони потонули.

На Світлий тиждень Христової Пасхи у с. Яківське Свалявського району православний священик московського патріархату Ярослав ФАНТА, вчинив вандалізм, розбивши та вирвавши з основи старовинний придорожній ХРЕСТ, який в свій час встановила греко-католицька громада. Радянська влада двічі руйнувала цей хрест, але наші вірники завжди його встановлювали. Останній раз його встановили за часів Горбачова і він простояв до цього вандального вчинку.

На півдні Франції невідомі вандали на кладовищі осквернили близько 300 могил. Інцидент стався в містечку Кастр (департамент Тарн) у регіоні Південь-Піренеї. Мова йде про християнське кладовище, зловмисники перевернули сотні надгробків і хрестів.

Згідно з інформацією за 17 квітня читаємо, що бойовики терористичного угрупування «Ісламська держава», які діють на території Іраку і Сирії, зруйнували кілька стародавніх могил християн в Мосулі, який є «столицею» ісламістської організації на півночі Іраку. І хоча цвинтарний вандалізм – «не найстрашніший із злочинів ІД», фахівець вважає, що терористи такими діями «посилають сигнал Заходу» про те, що вони можуть безкарно нападати на християн і їх релігійні пам'ятки, «і ніхто в цьому їм не завадить».

18 квітня повідомляється, що в Нью-Йорку постійний спостерігач Ватикану при ООН монс. Бернардіто Ауса виступив на конференції, присвяченій темі: «Переслідування християн на світовому рівні: загроза миру і міжнародній безпеці». Прелат нагадав про постійні заклики Папи Франциска до міжнародного співтовариства «не мовчати і не залишатися байдужими» перед обличчям таких злочинів. Представник Ватикану закликав країни ООН до солідарності і невідкладних дій, «перш ніж стане занадто пізно».

Відповідно до інформації за 19 квітня читаємо, що в індійському місті Агра, що притягає туристів зі всього світу через мавзолей Тадж-Махал, невідомі злочинці осквернили чотири статуї Діви Марії. Статуї скинули з п'єдесталів на землю і зв'язали повідком для собаки, який вандали замотали довкола шиї Марії з Дитятком.

Бойовики «Ісламської держави» (ІД) оприлюднили відеозапис, на якому, за їх словами, союзні їм ісламісти в Лівії вбивають близько 30 ефіопських християн. На відео видно, як одну групу чоловіків вбивають на пляжі пострілами в голову, а людей з іншої групи обезголовлюють десь в пустельній місцевості. У тексті, що супроводжує відеозапис, говориться, що вбиті - члени ефіопської християнської церкви.