Тижневий огляд: переслідування християн (18.05 - 24.05)
  • Пон, 25/05/2015 - 20:34

18 травня повідомляється, що у Китаї в провінції Чжецзян протестантська церква критикує наміри уряду запровадити обмеження на використання хреста. Згідно з проектом пропозиції, хрест має бути розташованим на фронтоні, а не на даху християнського храму, і не може перевищувати за висотою одну десяту частину загальної висоти будівлі.

Відповідно до інформації за 19 травня читаємо, що конференція католицьких єпископів Іспанії та Папський фонд «Допомога Церкві в потребі» оголосили про міжнародний тиждень молитов за переслідувану Церкву. Молитовний тиждень почався 17 травня, в день, коли католики святкували неділю Вознесіння, і закінчиться 24 травня - в день католицької П'ятидесятниці.

У ЗМІ повідомляли про те, що у містечку на заході Франціїсуд постановив знести пам’ятник Івану Павлу ІІ. Зважаючи на це, бургомістр угорського міста Тата Йозеф Міхлнаписав своєму колезі з Плермель: «Якщо Франція, вважаючи себе вільною країною, не хоче пам’ятника Івану Павлу ІІ, то ми з радістю знайдемо для нього місце в нашому місті».

Релігійна громада на чолі з І. Догналом, що відокремилася кілька років тому від УГКЦ і заснувала Українську Правовірну Греко-Католицьку Церкву (УПГКЦ), або «Візантійський Патріархат», поширює звернення до християн-католиків і некатоликів, в якому попереджає, що «Папа Франциск проповідує інше євангеліє, за яке падає Боже прокляття!»

20 травня з’явилося кількаповідомлень, зокрема про те, що американський GatestoneInstitute опублікував доповідь про переслідування християн в ісламському світі в лютому 2015року. Доповідь описує напади на храми і християн у Камеруні, Єгипті, Нігері, Пакистані, Танзанії і території, захопленої ІДІЛ.В центрі уваги автора - експерта в області арабської мови та ісламу Раймонда Ібрагіма - страта християн бойовиками в Лівії.На думку автора доповіді, переслідування християн у мусульманських країнах є невипадковими. Їх причини вкорінені у світогляді, заснованому на законах шаріату.

Влада Ірану засудила християнина до 5 років тюремного ув'язнення «в дуже складних умовах» за «дії проти національної безпеки шляхом змови і зборів». ІбрагімФіроузі в минулому сповідував іслам, але потім відмовився від нього.

В ефіопському місті Ассельполіція заарештувала 7 членів баптистської громади. Їх звинувачують в участі в «незаконних зборах в таємних місцях». За словами християн, їх затримання незаконне. Вони виконали всі вимоги до проведення зборів. Всі семеро були звільнені через тиждень після застави в 5 тис. бір (250 доларів) за кожного, який внесли за них місцеві релігійні лідери.

Під час загальної аудієнції у середу, 20 травня 2015 р., Папа Франциск звернувся із закликом, присвяченим Дневі молитви за Церкву в Китаї, призначеному Венедиктом XVI на 24 травня. Він сказав: «Ми також молитимемо Діву Марію, щоб Вона допомагала католикам Китаю завжди бути серед свого народу вірогідними свідками цієї милосердної любові і жити в духовній єдності з Петровою скелею, на якій побудована Церква. Сподіваюся, що завдяки цій молитовній ініціативі зростатиме усвідомлення того, що релігійна свобода є невід’ємним правом людини, зростатиме чутливість до трагедії переслідуваних сьогодні християн та буде покладено край цьому неприйнятному злочинові».

Чотирьох коптських християн викрали в Єгипті. Це сталося на дорозі до стародавньої марійної святині в місцевості Джебельаль-Таїр, в провінції Мінья. Сім'ї повідомили, що викрадачі вимагають за їхнє звільнення 600 тисяч єгипетських лір, тобто майже 70 тисяч євро. Церковний уряд повідомляє, що викрадення християн стають для ісламських фундаменталістів щораз вигіднішими.

ІДІЛ продовжує свій наступ у бік європейського континенту. Цього разу бойовики загрожують безпеці Італії. На думку оглядачів англійського видання DailyMail, згадані загрози абсолютно серйозні, а теракти, передбачувані ними - реальні.

О. Павло Дроздяк закликає: «Перестаньмо вбивати Митрополита Андрея! Ми його вбиваємо питаннями невиконання норм закону, коштів… та багато чого іншого. Ми вбиваємо глибу нашої національної свідомості. Бо зараз забрати Шептицького – це забрати все, все те, що він своїм життям посіяв і що тепер проростає».

Згідно з інформацією за 21 травня читаємо, що після серії антихристиянських атак, що відбулися цими днями в індійському штаті Мадхья-Прадеш, послідовники Христа звернулися до федерального уряду з проханням про захист. Під час офіційної зустрічі з міністром внутрішніх справ РаджнатхомСінгхом зазначили, що напади відбуваються на очах поліції, яка їх не захищає, а винні, якими є індуїстські фундаменталісти, залишаються безкарними.

Біля 60 офіційних представників країн-учасниць ОБСЄ, експертів і релігійних діячів обговорили у Відні проблематику переслідувань християн. У своєму вступному слові директор Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Майкл Георг Лінкзауважив, що 19 країн повідомили про наявність фактів утисків прав християн. Крім цього, викликом для запобігання злочинам на ґрунті ненависті є проблеми приховування подібних фактів і відмови їх документування.

Бойовики терористичного угрупування «Ісламська держава» (ІД), які проголосили «халіфат» на окупованій ними території Сирії та Іраку, осквернили найстарішу церкву в іракському місті Мосул. Екстремісти відбили з церкви хрест, виконаний на її фасаді у вигляді величезного барельєфа.

Єгипетська поліція звільнила чотирьох молодих коптів, які трьома днями ранішебули викрадені в провінції Ель-Мінья.Звільнені копти розповіли, що викрадачі їх били і обіцяли вбити, якщо не отримають викуп.

22  травня повідомляється, що у Папуа-Новій Гвінеї тяжко поранили з вогнепальної зброї польського місіонера о. Петра Васка. Священика доставили вертольотом до лікарні в м. Маданг, де прооперували. Операцію провів монах Єжи Кузьма, який очолює хірургічне відділення місцевої лікарні. Зараз стан пораненого оцінюють як стабільний.

Антитерористичний суд у Пакистані звинуватив 106 осіб у вбивстві християнського подружжя в провінції Пенджаб 2014 року. Серед обвинувачених, яких тепер судитимуть, є три мусульманські священнослужителі, які підбурювали натовп до злочину. Підсудні заперечують звинувачення і стверджують, що вони невинні.

В Сиріїозброєні нападники викрали о. Жака Мурада з монастиря св. Іллі в Ель-Кар’ятейн, що понад 100 км від Пальміри. За день до цього сирійський священик відправив повідомлення: «Екстремісти з Ісламської держави наближаються до нашого міста. У Пальмірі вони вбили багато людей, відрізаючи їм голови. Прошу, моліться за нас».

Вже втретє за місяць вандали атакували католицький храм в м. Міссісаґа поблизу Торонто, Канада. Поліція відкрила кримінальне розслідування на фоні злочину з мотивів ненависті.

Відповідно до інформації за 24 травня читаємо, що в день беатифікаціїсвященномученика Оскара Ромеро, який збігся із днем молитви за переслідуваних християн, проголошеним Італійською Єпископською Конференцією, до якого приєдналися інші Церкви та спільноти, кардинал Леонардо Сандрі, Префект Конгрегації для Східних Церков, разом з проводом та співробітниками цієї дикастерії, єднається в молитві та благанні до Господа в згаданих наміреннях