Тижневий огляд: переслідування християн (20.04 - 03.05)
  • Втр, 05/05/2015 - 00:15

20 квітня повідомляється, що озброєні чоловіки обстріляли католицький ліцей у Лахорі. Трьох людей серйозно поранили, вони перебувають у місцевій лікарні. Серед жертв нападу учень та два охоронці. Побоюючись за безпеку, скасували лекції як у постраждалому ліцеї, так і в жіночому ліцеї, що розташований недалеко. Поліція розслідує злочин. 

Папа Франциск зустрівся з делегацією Конференції Європейських Рабинів. Понтифік сказав, що сьогодні у Європі, як ніколи раніше, важливо наголошувати на духовному й релігійному вимірові людського життя. Єпископ Риму висловив стурбованість з приводу проявів антисемітських тенденцій в сьогоднішній Європі, проявів ненависті та насильства, наголошуючи, що «кожен християнин не може не бути рішучим у засудженні будь-яких форм антисемітизму». «Крім того, – додав Папа, – слід повсюди засудити прояви ненависті та насильства щодо християн та вірних інших релігій».

Відповідно до інформації за 21 квітня читаємо, що маронітський Католицький Патріарх зустрівся з послами у Лівані від п'яти постійних членів засідання Ради Безпеки ООН. Патріарх докладно поінформував послів про кризу на Близькому Сході.
Ліванський кардинал Бешара Рай закликав до «єдиної міжнародної позиції» проти тероризму. Маронітський Католицький Патріарх наголосив, що тероризм становить серйозну проблему для присутності християн на Близькому Сході.

Кардинал Леонардо Сандрі дав інтерв'ю Радіо Ватикану. Він назвав ефіопських християн, убитих в Лівії бойовиками «Ісламської держави», мучениками, які були готові свідчити про Христа навіть до смерті. Префект конгрегації Католицьких Церков східного обряду також закликав лідерів міжнародного співтовариства зробити все можливе, щоб зупинити «ескалацію гонінь на християн». Кардинал Сандрі також запевнив християн Сирії, Іраку, Лівії та Єгипту, що у Ватикані постійно моляться за них.

Християни у Франції мають підстави для занепокоєння. Як повідомляє Міністерство внутрішніх справ, торік статистично кожного дня поліцію повідомляли про два випадки профанації християнських місць поклоніння і кладовищ. Міністерство визнає, що кількість антихристиянських і антисемітських інцидентів зростає. Натомість, за останній рік зменшилася кількість нападів на мечеті та мусульманські молитовні зали.

22 квітня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що провідна англійська телекомпанія ВВС демонструвала документальний фільм про сучасну долю християн Близького Сходу. Фільм коментує відома британська журналістка Джейн Корбін, подорожуючи від Іраку через Сирію в Ізраїль. Фільм – це об’єктивний звіт британських документалістів про щоденні знущання, катування, переслідування, насильства і вбивства, від яких страждають християни Близького Сходу. Фільм піднімає питання байдужості Заходу до долі християн у цьому регіоні й є серйозним показником зміни інформаційної політики ЗМІ Великобританії стосовно проблеми переслідуваних християн Близького Сходу.

85% християн покинули сирійський Ідліб після захоплення його бойовиками «Джабхат аль-Нусра» в кінці березня. Раніше Ідліб був домом для 179 християнських родин. Десятки тіл були розкидані по вулицях в результаті захоплення міста. Деякі з них обезголовлені, інші - з вогнепальними пораненнями. Близько 300 осіб - християн і мусульман - було поховано співробітниками «Червоного хреста» в Ідлібі в братській могилі. Фінансові втрати, понесені християнами в провінції Ідліб, оцінюються в сотні мільйонів. Тим не менше, християни вірять, що вони можуть бути компенсовані і місто буде відновлене.

Виявляється, що не тільки у Франції в місцях релігійного поклоніння відбулась величезна кількість профанацій. Допитливі журналісти перевірили, яка щодо цього ситуація у сусідній Бельгії. Виявляється, що набагато гірша. Останні офіційні дані, що їх має в розпорядженні поліція, стосуються 2013 року. Згідно з ними, за рік надійшло 673 повідомлення про осквернення, що також середьостатистично виходить майже два на день. Однак з тією різницею, що у Бельгії мешкає у шість разів менше громадян, ніж у Франції.

Терористи захопили молитовні приміщення громад баптистських церков у чотирьох містах Луганщини. Загальна кількість громад віруючих Церкви Євангельських Християн-Баптистів у Луганській області на початок ведення АТО становила 77 одиниць (близько 6000 вірян). На підконтрольній українській владі території області діє 34 громади. Нагадаємо, за період ведення бойових дій внаслідок обстрілів бойовиками населених пунктів на контрольованій Україні території Луганщини було пошкоджено вісім храмів.

Згідно з інформацією за 24 квітня читаємо, що в мережі  YouTube ісламські терористи виклали ролик, де показують, як вони вбивали десятки християн. Виявилось, що серед жертв був мусульманин, який не захотів залишити свого друга християнина. Мусульманин Джамал Рахман став заручником екстремістів, засвідчивши свою солідарність з християнами. Чоловік сподівався, що його присутність серед заручників може зупинити вбивство, проте цього не сталося, і нападники знищили всіх.

Французька поліція розкрила терористичний замах на один або два християнські храми у Парижі, який запланував молодий чоловік, відомий як симпатик радикального ісламу, затриманий кілька днів тому. В помешканні арештованого і його автомобілі знайдено вогнепальну зброю, куленепробивні жилети, амуніцію, інформаційні матеріали.

25 квітня повідомляється, що єпископ дієцезії Маруа-Моколо Бруно Атеба розповів в інтерв'ю папському фонду «Допомога Церкві в потребі» про те, що нігерійське терористичне угруповання «Боко Харам» продовжує поширювати свій вплив і сіяти хаос на території сусідніх африканських держав. Світ ігнорує насильство з боку «Боко Харам» в Нігерії, і воно вже поширилося на сусідній Камерун. За словами єпископа, тільки в його єпархії з кінця минулого року були вбиті 2 співробітники єпархії, 3 катехити і більше як 30 віруючих. Безліч християн викрадено.

Відповідно до інформації за 28 квітня читаємо, що після попередження терористичних актів в двох французьких церквах прем'єр-міністр Франції Мануель Вальс заявив, що «178 католицьких церков перебувають під особливим захистом». За інформацією видання «Le Monde» теракти повинні були відбутися в двох католицьких церквах в передмісті Парижа Вільжуїф.

Українська Греко-Католицька церква більше 20 років домагається будівництва храму в Одесі - розповів священик Української Греко-Католицької церкви Олександр Смеречинський під час прес-конференції для одеських журналістів, яка відбулася в Свято-Успенському Катедральному Соборі Римо-Католицької Церкви. Представникам УГКЦ в Одесі владою було обіцяно надання земельної ділянки під будівництво церкви після розробки ескізних проектів. Були витрачені чималі кошти і час на створення проектів, затверджених на рівні міста, області, а також на рівні Міністерства культури. В результаті земельну ділянку не виділили.

29 квітня з’явилося повідомлення про те, що Європейський Парламент дискутував про переслідування християн в усьому світі. У центрі дискусії була резолюція, яку мали прийняти і яка називалась: «Переслідування християн в усьому світі у зв’язку із вбивством ісламською терористичною групою аль-Шабаб студентів з Кенії». Назва резолюції досить зрозуміла. Однак, що цікаво, частина парламентарів хотіли висловитись більш туманно. Соціалісти і «зелені» були проти використання в назві слів «християни» та «ісламська терористична група».

Згідно з інформацією за 30 квітня читаємо, що нігерійська армія звільнила 200 дівчат і 93 жінки, яких тримали в ув’язненні ісламісти з угруповання Боко Харам. Невідомо, чи серед звільнених є учениці, викрадені рік тому з ліцею в Чібоку. Полковник Сані Усман повідомив, що, за його даними, учениць із Чібока серед звільнених немає.