Тижневий огляд: переслідування християн (22.09 – 28.09)
  • Срд, 01/10/2014 - 18:58

22 вересня повідомляється, що в церквах Пакистану зорганізували особливу молитву за померлих. Християни молилися за жертв найкривавішого масового вбивства послідовників Христа, який відбувся в цій країні. Рік тому два терористи-смертники підірвалися перед англіканською церквою Усіх Святих у Пешаварі. Загинуло 106 осіб, які брали участь в недільній Літургії. Вибух – "символ західного культурного імперіалізму" – взяла на себе ісламська група Солдати Бога, пов'язана з пакистанськими талібами. Винні не були покарані, а сім'ям загиблих до нині не виплатили обіцяної компенсації від пакистанського уряду.

В Женеві в приміщенні ООН відбулася зустріч вісьмох лідерів християнських Церков Близького Сходу, включаючи патріархів Халдейської католицької та Сирійської католицької Церкви, з метою заклику до міжнародного втручання для захисту християн від бойовиків «Ісламської держави».

В'єтнамська влада має намір знести дві католицькі церкви і буддійський храм, розташовані в районі Ту Тріем, що знаходиться в південній частині міста Хошимін. У цьому районі передбачається зробити економічний центр, розвивати туризм і сферу розваг.

Відповідно до інформації за 26 вересня читаємо, що генеральний прокурор мексиканського штату Герреро почав розслідування обставин смерті священика Хосе Акунья Асенсіона Осоріо, який служив на парафії в Арселія. Тіло католицького священика було знайдено в річці Балсас. Згідно з оголошеними результатами експертизи, причиною смерті стала задуха через утоплення. 

Мусульманські кочівники фульбе з криками «Аллах Акбар!» атакували 3 населених пункти в нігерійському штаті Плато. 10 християн загинули, будівлю церкви зруйновано, будинки християн спалені.

В іракському Тікріті бойовики «Ісламської держави» підірвали Зелену церкву, побудовану в VII столітті. Вона належала до Ассирійської Церкви Сходу і була відновлена 2000 року за Саддама Хусейна. Напередодні вранці також було підірвано історичну мечеть Аль-Арбейн. В обох випадках використовували саморобні вибухові пристрої.

У Нігерії відбулося засідання єпископату. У комюніке, оприлюдненому на закінчення цього засідання, єпископи вказують, що майбутньому країни загрожує діяльність ісламістів з Боко Харам, а цілісність Нігерії поки що під великим знаком питання. У спеціальній заяві вони закликають нігерійську владу протиставитись реальній загрозі від ісламського фундаменталізму і забезпечити захист мирних жителів. На 13 і 14 листопада оголошено загальнонаціональну молитву за мир у Нігерії.

У Берліні зазнала нападу католицька церква Пресвятого Серця Ісуса на Fehrbelliner Strasse 99. Завдано серйозного збитку. Головний вхід спотворений різнокольоровими графіті. Через розбите скло невідомі жбурнули у приміщення церкви пляшки з червоною фарбою. Меблі, облачення і багато інших предметів забруднені і тепер не придатні для використання. Священики церкви вважають, що приводом для нападу став той факт, що парафія запропонувала свої приміщення противникам абортів, які брали участь у «Марші за життя».

Виступаючи на Генеральній Асамблеї ООН, Король Йорданії Абдалла ІІ, відомий своєю відданістю міжрелігійному діалогу, засудив насильство супроти християн Близького Сходу.

27 вересня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що єрархи Коптських Католицької та Православної Церков засудили цілеспрямоване викрадення християн в Єгипті. Свою заяву вони  зробили після вбивства викраденого копта-стоматолога. Викрадення тривають, і  наразі немає жодних ознак покращення ситуації. Операції поліції є епізодичними і неефективними, вони не здатні вирішити цю проблему.

Сирійський католицький Патріярх Антіохійський прокоментував ситуацію в районі, контрольованому так званою Ісламською Державою. Кожного дня з Іраку і Сирії виїжджають щораз більше християн. Після декількох років мирного співіснування людей різних культур і релігій ми опиняємося перед лицем людської і духовної катастрофи. У докладному звіті про драму християн на Близькому Сході Папу Франциска повідомив Ігнатій Йосип III Юнан. Зараз він перебуває в Італії, де презентували фільм про стан християн.

У Пакистані у в'язниці в Равалпінді вбили протестантського пастора, якого два роки тому звинуватили у богохульстві проти матері Мухаммеда. Ув’язненого застрелив охоронець, який також поранив його співв’язня, засудженого до смертної кари за богохульство.