Тижневий огляд: переслідування християн (22.12 – 28.12)
  • Втр, 30/12/2014 - 18:54

В понеділок, 22 грудня 2014 року, стало відомо, що у Нігерії кочівники-мусульмани продовжують здійснювати набіги на християнські села, вбивати християн, руйнувати будинки і церкви. Портал Morning Star News повідомив про вбивство п'яти християн під час атаки на кілька сіл в окрузі Агату, штат Бенуе, де проживають фермери племені Ідома, більшість з них є католиками. 14 грудня нападники зруйнували кілька сіл, змусивши сотні християн втікати. Напади мали місце в той час, коли християни були на богослужіннях.

Асія Бібі просить Папу і всіх християн пам'ятати про неї в молитві: "Я твердо вірю, що ваша молитва може допомогти мені, щоб одного прекрасного дня я знову могла насолоджуватися дорогоцінним даром свободи. Пакистанська католичка також визнає, що за всі ці п’ять років позбавлення волі і судів вона міцно тримається за Святе Письмо. "Це моя втіха і світло в найтемніші моменти", – зізнається вона. Особливо близькими їй є слова 138 псалма: "Хоч я ходжу посеред лиха, ти мене оживляєш, Ти проти ворогів моїх шалених руку простягаєш і твоя десниця мене спасає. Господь почате доведе до краю задля мене".

У Чилі чоловік напав на католицького священика в церкві, завдавши йому кілька ножових поранень. Напад скоєно на священика парафії св. Бонавентури в м. Анголь (Аруканія) Серхіо Вільялобоса. В ризниці на отця з криками "ІГІЛ! ІГІЛ!" накинувся чоловік з ножем. Судячи з усього, 34-річний Кесада Луїс Андрес Карраско хотів убити священика, але той встиг ухилитися. На наступний день Карраско був заарештований. Його звинувачують у замаху на вбивство.

У п’ятницю, 26 грудня, було отримано інформацію, що сучасний коледж Північно-Західного університету в місті Сіань (Китай), змусив студентів дивитися прокомуністичні фільми і попередив, що будь-хто, хто стане відзначати Різдво, буде покараний. "Ми нічого не можемо з цим вдіяти, і не можемо цього уникнути", - зізнався один студент, розповідаючи про тригодинну сесію відео-пропаганди, яка включала фільм про Конфуція. Між тим, у дорогих готелях у великих містах, таких як Пекін і Шанхай, церемонія запалювання різдвяних вогнів розцінюється як найбільш важлива подія року для впливових осіб, яке відзначають шикарними вечірками з смаженою індичкою, пирогами і вином. Видання відзначає, що Китай прагне зробити Різдво просто комерційним святом, без будь-якого релігійного підґрунтя.

В суботу, 27 грудня, маронітський Патріарх Бешара Бутрос Раї зустрівся з сім’єю викраденого понад рік тому в Сирії ліванського фотографа. 29-річний Самір Кассаб зник 17 жовтня 2013 року поблизу Алеппо разом з мавританським журналістом Ісаком Мохтаром та їхнім сирійським водієм. Кардинад Раї пообіцяв сім’ї фотографа, що говоритиме про цю справу з еміром Катару, сподіваючись на щасливий кінець. «У нас є інформація, що Самір ще живий», – сказав по телебаченню один з членів його сім'ї після зустрічі з ліванським кардиналом. Він додав, що за викраденням, ймовірно, стоїть Ісламська держава.

Перед Різдвом стало відомо про ще один випадок зникнення. Цього разу йшлося про о. Грегоріо Лопеса Горостьєта, форматора в духовній семінарії в місті Сьюдад-Альтамірано. На жаль, на Різдво, священика знайшли мертвим з вогнепальними пораненнями голови на дорозі, що веде з Альтамірано до Арселія в штаті Герреро. О. Лопес Горостьєта є третім цього року вбитим священиком у Мексиці та дванадцятим у Південній Америці. 

Мешканці с. Птича, Дубенського району на Рівненщині вирішили на загальних зборах села перевести церковну громаду під юрисдикцію Киівського Патріархату. Це викликало шалений спротив у промосковськи налаштованого священника. З Рівенського Єпархіального управління (МП) до села невідкладно прислали “гумконвой” у вигляді панотців, монахів із Почаївської Лаври і, зібраних по навколишніх селах “тітушок”. Цей «московський десант» взявся штурмувати сільську церкву, на щастя, невдало. Наразі ситуація в селі доволі напружена, мешканці очікують провокацій і повторного штурму храму.

В неділю, 28 грудня, на Рівненщині продовжуються церковні протистояння. В с.  Птичі прихильники УПЦ (МП), щоб привернути до себе увагу періодично перекривають дорогу, що несе багато незручностей водіям. Московські віряни перекрили дорогу, навіть коли по трасі везли «вантаж 200» із зони АТО. Жодні аргументи на тих, хто заблокував рух, не діяли. - Перед цими Героями треба ставати на коліна, бо захищаючи нас і Україну вони вже востаннє повертаються в свою рідну західну сторону, а не перекривати їм дорогу, - кажуть селяни.

Американський "Gatestone Institute" продовжив публікацію доповідей про переслідування християн у світі. Новий звіт містить інформацію про злочини проти християн як у країнах з мусульманською більшістю, так і про ситуацію з переслідуванням послідовників Христа в переважно християнських країнах. Так, в Іраку бойовики "Ісламської держави" зруйнували стародавню "зелену церкву" в місті Тікріт, що належить ассірійській громаді. Цікаво, що вона була повністю відновлена в 1990 р. за наказом Саддама Хусейна. У Нігерії безліч християнських храмів і навчальних закладів були змушені закритися на територіях підконтрольних "Боко Харам". Близько 350 християн було вбито в результаті нападів. У Пакистані 4 мусульманини згвалтували 15-річну християнку і зняли злочин на відео. У Саудівській Аравії були затримані за "практику християнства" 27 віруючих, у тому числі жінки і діти.

Що стосується антихристиянських акцій на території переважно християнських держав, автори доповіді наводять приклади вандалізму в американському Колумбусі. У Данії, яка в 2013 році визнана "найщасливішою країною світу", християни близькосхідного походження піддаються нападкам з боку мусульман. Факти, наведені в доповіді, мають на меті довести, що переслідування християн в ісламському світі не випадкові і систематичні. Їх причина закорінена в світогляді, заснованому на законах шаріату.

Багато незалежних експертів раніше висловлювали недовіру Російській православній церкві, високопоставлені представники якої все частіше стали слідувати кремлівським правилам гри. На думку відомого публіциста Лева Рубінштейна дана релігійна організація професійно виконує роль повноцінної державної структури, яка за часів Радянського Союзу відповідала за ідеологічну складову цивільного населення.

Незважаючи на побоювання щодо подальших нападів, церкви Нігерії переповнені під час Різдвяних Літургій. Через отримані загрози єпископа Майдугурі впродовж усіх Літургій охороняли. Поліція і військові охороняли численні місця культу, де служили святкову Літургію. Дві тисячі біженців, які щодня живуть у церкві в Йола, на період Різдвяних Літургій покинули храм, так, як це відбувається щонеділі, щоб уможливити здійснення богослужінь. Вони є лише малою частиною більш ніж півмільйона нігерійців, які були змушені покинути свої будинки через дії ісламських фундаменталістів.

Пропонуємо Вашій увазі листа святішого Отця до католиків Близького Сходу: http://catholicnews.org.ua/pontifik-napisav-lista-do-katolikiv-blizkogo-shodu