Тижневий огляд: переслідування християн (29.12 – 11.01)
  • Втр, 13/01/2015 - 23:02

29 грудня повідомляється, що при одній з лікарень лівійського міста Сирта у власному помешканні вбили сім’ю коптських лікарів Магді та Саар Собхі Туфік. Немає жодних слідів грабежу, що може свідчити про те, що злочин скоїли з релігійних міркувань. У час скоєння злочину в помешканні лікарів перебували також троє їхніх дітей. Одну з них, 13-річну дівчинку, викрали злочинці. На жаль, вона теж померла, але поки невідомі причини її смерті.

У Штабі АТО встановили, що бойовики «ДНР» провели диверсійну операцію з метою дискредитації українських військовослужбовців, а її результати вирішили списати на сили антитерористичної операції. Військові зазначають, що такі провокації організовуються не вперше. Зокрема, диверсанти «ДНР» під виглядом Нацгвардії України пограбували скит жіночого Свято-Іверського монастиря.

Відповідно до інформації за 30 грудня читаємо, що в іракському Мосулі бойовиками «Ісламської держави» була підірвана Католицька церква Діви Марії. Священик парафії Бенам Раад розповів журналістам, що розташована в районі аль-Арабі церква була розграбована і підірвана через кілька годин. Бойовики нашпигували храм вибухівкою напередодні Різдва і блокували доступ до нього за кілька днів до вибуху.

За даними ватиканського агентства «Fides», у 2014 році були вбиті 26 католицьких священиків, ченців і мирян, які працювали в церковних організаціях, - це на три більше, ніж у попередньому році. У шостий раз поспіль Америка стала найнебезпечнішим континентом для співробітників Католицької Церкви.

31 грудня з’явилося два повідомлення, зокрема про те, що префект Папської ради з питань міжрелігійного діалогу кардинал Жан-Луї Торан визнав, що людство переживає зараз один із найтемніших часів людської історії. Не минає жодного дня без трагічних подій у різних країнах. Вони не милують нікого: дітей, старих, жінок, цивільних, людей іншої релігії, але й одновірців теж. Ситуацію погіршує та ускладнює посилання на Бога чи релігію задля виправдання такого насильства.

Теолог і публіцист Джордж Вайґель звертає увагу на те, що медіа вибірково подають інформацію про Папу Франциска. На його думку, ЗМІ представляють Папу як радикала, який хоче викинути на смітник історії ті виміри католицизму, які відкидає головна течія західної культури.

Згідно з інформацією за 2 січня читаємо, що у столиці Брунею Бандар-Сері-Бегавані шаріатська поліція заборонила прикрашати будівлі різдвяною символікою. Ресторанам та іншим громадським закладам, що вже встигли вшанувати народження Христа святковим декором, було винесено попередження. Недоречні предмети інтер'єру та екстер'єру були демонтовані в ході рейду правоохоронців, громадянам нагадали про кримінальну відповідальність за повторне порушення.

Для українських шанувальників Путіна та прихильників так званої ДНР протестантський пастор Сергій Косяк склав перелік об’єктів, які терористи знищили чи захопили у громад євангельських християн упродовж 2014 року. І до всього того, десятки заарештованих, закатованих служителів і пасторів церков.

3 січня повідомляється, що Святий Престол вважає, що ні США, ні Росія досі не зробили «жодних конкретних кроків» для захисту переслідуваних християн в Сирії та Іраку. Поки все відбувається на рівні заяв. Постійний представник Святого Престолу при Організації Об'єднаних Націй в Женеві, архиєпископ Сільвано Томазі, сказав, що торгівля зброєю і боротьба за вплив є великою перешкодою в побудові миру. Він зазначив, що, хоча в останні місяці була проведена велика гуманітарна робота, однак, участь світу у вирішенні конфліктів на Близькому Сході та в Африці є недостатньою.

Відповідно до інформації за 4 січня читаємо, що уряд Туреччини схвалив план будівництва першого в цій країні християнського храму від часу кінця Османської імперії 1923 року. Храм для громади християнської Сирійської церкви збудують на ділянці землі, що є у власності держави, на околиці найбільшого міста Стамбула у кварталі Єшилкей, де вже є кілька християнських храмів інших деномінацій. Досі за останні понад 90 років у Туреччині не видавали дозволів на будівництво нових церковних споруд для християн, хоча збудовані раніше час від часу ремонтували чи реставрували й передавали вірним.

Хорватський прем’єр Зоран Мілановічь у грубій формі напав на хорватський католицький єпископат, заявивши, що його уряд не збирається виконувати міжнародні угоди між Державою Ватикан та Республікою Хорватія у частині повернення Церкві майна, націоналізованого комуністичним режимом Югославії, яке зараз знаходиться або у приватній власності, або у власності хорватської держави. Більшість хорватських ЗМІ, навіть ліберальних, оцінили такі заяви хорватського прем’єра, як скандальні, антидемократичні і такі, які відповідають духові комуністичного югославського тоталітаризму, а не демократичній хорватській державі.

5 січня з’явилося повідомлення про те, що в лівійському місті Сирт на півночі країни невідомі озброєні люди в масках викрали 13 єгипетських християн-коптів. Як повідомляють очевидці, невідомі - як припускається, бойовики-ісламісти - пізно вночі увійшли в будинок, де жили єгиптяни, і попросили їх пред'явити документи. Потім озброєні люди закували християн в наручники і відвезли в невідомому напрямку. Це вже не перший випадок нападу на християн-коптів, які проживають в Лівії. Тиждень тому в Сирті були викрадені семеро єгипетських християн.

Згідно з інформацією за 9 січня читаємо, що Північна Корея, Ірак та Сомалітри країни світу, які на сьогодні є найнебезпечнішими для християн. Про це йдеться в оприлюдненому 7 січня 2015 р. щорічному рапорті Міжнародної Організації Допомоги Переслідуваним Християнам «Open Doors» (Відчинені двері). Як і щороку, у переліку названо 50 країн, розміщених відповідно до рівня загрози.

Британська контррозвідка М15 застерігає, що сирійські бойовики Аль-Каїди готують атаки, які можуть викликати масові людські жертви на Заході. Як повідомляє Ендрю Паркер, керівник бюро контррозвідки М15 передовсім під загрозою транспортні системи. Сьогодні йдеться про загрозу дуже серйозного рівня і служби безпеки потребують більшого доступу до інтернет-мереж, де спілкуються між собою терористи.

11 січня повідомляється, що Агентство національної безпеки США (NSA) офіційно повідомило Місто-державу Ватикан про те, що наступною ціллю терористичних атак джихадистів є Ватикан. США просять Ватикан бути обережним. Інших даних про це повідомлення поки що не відомо. Між іншим, про це повідомив Перший канал ізраїльської державної телевізії, який вважається достовірним джерелом у таких питаннях.