Тижневий огляд: переслідування християн (30.03 - 05.03)
  • Нед, 05/04/2015 - 23:39

31 березня повідомляється, що в Україні тихенько, але, здається, впевнено розгортається гібридна війна проти УГКЦ, бо війна проти пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому, то є тільки одна зі спецоперацій цієї війни. Родзинкою добре спланованої гібридної війни є те, що її жертва не одразу усвідомлює, що проти неї розпочато агресію, і дуже часто саме гібридна війна починається з підривних акцій в середині жертви. Ба більше того, успішна гібридна війна передбачає ведення дій проти противника руками самого противника, тобто, принаймні, певних груп, групок, групочок в середині самого противника.

У селі Товстенькому Чортківського району на Тернопільщині злодії вкрали пожертви вірних для ремонту церкви Пресвятої Трійці УГКЦ. Йдеться про суму, еквівалентну 100 тис. грн. Правоохоронці оперативно знайшли двох підозрюваних – 16-річних місцевих юнаків. Одним із них виявився помічник священика. У селі уже провели слідчий експеримент і відтворення подій.

Кардинал Вінко Пуліч, архиєпископ боснійської столиці Сараєво, зазначив, що Європа завжди була чутлива до прав релігійних меншин, але сьогодні сама Європа «забуває про свій фундамент, свою  основу: християнське коріння і культуру. Європа боїться мусульман».

Відповідно до інформації за 1 квітня читаємо, що влада В'єтнаму погрожує знести 22 католицькі каплиці в окрузі Дак-Те в центральній частині країни. Підставою для таких загроз став той факт, що культові будівлі були побудовані без відповідного дозволу. У відповідь на звернення віруючих, єпископ міста Контум Михайло Хоанг Дук Оань, закликав їх зберігати спокій, але міцно оберігати свою віру. Єрарх порадив авторам звернення знайти шляхи діалогу з місцевою адміністрацією.

Католицька Церква в Нігері закликала жертвувати на відновлення храмів та інших  будівель, що їй належали, і які були зруйновані або значно пошкоджені в ході антихристиянських акцій, що прокотилися по країні в січні цього року. Особливу подяку лідери католицької громади висловлюють парафіянам ніамейского собору, які передали столичному архиєпископу Мішелю Картатегі тонну цементу.

2 квітня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що ісламські бойовики в провінції Ідліб на північному заході Сирії викрали православного священика Ібрагіма Фараха. 57-річний греко-православний священик був парохом парафії Матері Божої. Незважаючи на те, що в місті тривають бойові дії, священик вирішив не залишати місце свого служіння. За даними деяких джерел, священик тепер очікує судового розгляду одним з ісламських судів.

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у відеоблозі для «Живого.ТБ» розповів історію про ікону з автографом митрополита Андрея Шептицького, подаровану російському дворянину Івану Олексійовичу, імовірно, на знак вдячності за те, що той допоміг архиєреєві вижити в імперському засланні в Росії.

Озброєні бойовики в масках увірвалися в університет на північному сході Кенії, убивши щонайменше 15 людей і взявши в заручники студентів. Ще 65 людей поранені. Сили безпеки оточили університет в місті Гарісса, що поблизу кордону з Сомалі, відбулася перестрілка. Екстремістське угруповання «Аш-Шабаб» взяло на себе відповідальність за напад, назвавши його помстою за участь кенійських військ у боях в Сомалі.

Згідно з інформацією за 3 квітня читаємо, що під час нападу на університет в місті Гарісса в східній частині Кенії загинуло 70 людей, 79 людей отримали поранення. У ході спецоперації силовиків вдалося звільнити близько 500 студентів. Всього в університеті навчається понад 800 осіб. Скільки учнів знаходилося на території університетського містечка в момент нападу, точної інформації немає. Влада каже, що доля 300 осіб залишається невідомою.